„Ember a plakát mögött” – Tehetünk azért, hogy jobb helyen éljünk

Nyilvánosságra kell-e hozni egy OLAF-vizsgálat eredményét? Lehet-e azt mondani egy alpolgármesterre, hogy fasz? Személyes adat vagy közérdekű információ? – Ezeket a témákat járta körbe a Társaság a Szabadságjogokért két munkatársa a debreceni 1. Mini ARC kiállításon.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Ember a plakát mögött címmel tartott tárlatvezetést november 25-én Debrecenben, az Alternatív Közösségek Egyesületének Baross Gábor utca 16. szám alatt található közösségi terében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két munkatársa. Zsugyó Virág jogász és Nagy Petra Júlia önkéntes koordinátor az 1. Mini ARC kiállítás egy-egy képéhez kapcsolódva mutatott be a jogvédő szervezet által képviselt ügyeket. Az eseményen elhangzott, hogy a TASZ egy szabadabb országot szeretne. Már nemcsak Budapesten, hanem Pécsen is van irodájuk, jogsegélyük pedig Debrecenben is elérhető.

A TASZ rendezvényén a kiállítást interaktív módon tekinthették meg a látogatók. Egy-egy képhez borítékokat helyeztek ki, majd a borítékokban szereplő, civileket ábrázoló fotókat kötötték össze a kiállított alkotásokkal. A látogatóknak kellett kibontani ezeket a borítékokat. Az első fotó az Eleven Gyál civil szervezet tagjait ábrázolta, akikhez a TASZ Kos Péter A galaxis önzői című alkotását társította (az alkotó a majdnem egyező című Marvel-film plakátjára a NER öt meghatározó alakját montázsolta). Zsugyó Virág elmondta, több magyar városhoz hasonlóan Gyálon is Tiborcz István cége, az Elios Zrt. korszerűsítette a közvilágítást. A csoport egyszerűen azt tapasztalta, hogy sötét volt az utcákon. A projektet uniós források felhasználásával valósították meg, ezért az OLAF vizsgálta az ügyet. Rengeteg visszásságot állapítottak meg, aminek az lett az eredménye, hogy a kormány kivette ezt a projektet az uniós finanszírozásból. A csoport szerette volna kikérni az OLAF-jelentést, azonban Gyálon a képviselő-testület leszavazta a kezdeményezést. A gyáliak a TASZ-hoz fordultak, hogy kiderítsék, mi is történt pontosan. A TASZ az Európai Unió bíróságához fordult, végül kimondták, hogy ki kell adni az OLAF jelentését. A TASZ többek között azzal érvelt, ha más országok is átveszik Magyarország példáját, akkor nem derülhet fény az effajta visszaélésekre. A kezdeményezés sikeres volt, az utolsó információk szerint viszont még mindig nem kerültek az új lámpák a helyükre.

Polgár Tóth Tamás

A második borítékban Juhászné Papp Laura Edina fotója volt Szűcs Anikó és Lőrincz Gábor Le is út, fel is út című plakátja előtt. Ebben az ügyben az Egymásért-Közösen Mozgáskorlátozottak Egyesületnek segített a TASZ. Juhászné Papp Laura Edina, az egyesület elnöke volt idén a TASZ Szabad-díjának egyik jelöltje. Nagy Petra Júlia önkéntes koordinátor elmondta, ezt az elismerést olyan emberek kaphatják meg, akik sokat tesznek azért, hogy jobb legyen Magyarországon élni. Juhászné Papp Laura Edina csapata rengeteget dolgozott azért, hogy a Dunakeszi Vasútállomást akadálymentesítsék, ez az állomás felújításának tervében ugyanis nem szerepelt. Az akadálymentesítés hiánya miatt mozgáskorlátozottként, babakocsis szülőként nem lehetett eljutni a vonatokhoz. Egy aluljárón keresztül vezet ugyanis az út, így hiába vannak akadálymentesítve a jegypénztárak vagy a vonatok, nem tudják azokat használni. A TASZ az – azóta megszüntetett – Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Végül megállapították, hogy akadálymentesíteni kell az aluljárót, ezt 2020 decemberéig kellett volna megtenni, azonban máig nem történt meg.

A következő boríték Szabó Zsolt Lászlónak, a Magyar Hang újságírójának képét rejtette Pásztor Dániel Gyertyaláng című, az Index szerkesztőségének felállásáról megemlékező plakátja mellett. Az egri Dobó István Vármúzeum élére még az előző, fideszes városvezetés úgy nevezett ki igazgatót, hogy az erről döntő közgyűlés zárt volt, a felhívásra pedig mindössze egy pályázat érkezett. Az újságíró szerette volna megismerni az igazgató pályázatát, ezért közérdekű adatigénylést nyújtott be. A pályázat azonban sok olyan adatot tartalmazott, ami személyes adatnak minősült, erre hivatkozva utasította el az önkormányzat a kérést. A TASZ segítségével bírósághoz fordult az újságíró, ahol kimondták, hogy közérdekűek és nyilvánosak ezek az adatok. Egy év alatt zárult le az ügy. Kiderült, hogy a pályázatban előírt feltételeknek nem felelt meg az igazgató, nem volt megfelelő végzettsége, sem szakmai tapasztalata. Az önkormányzat belső vizsgálatot indított, majd Mirkóczki Ádám (független) polgármester bejelentette, ha valóban törvénytelen ez a kinevezés, meg fogják szüntetni. Zsugyó Virág elmondta, az intézmény honlapja szerint még mindig ugyanaz az igazgató.

Polgár Tóth Tamás

Ezután Csáki Dóra Mechanikus narancs című képe következett, aminek a borítékjában Radnóti Ákos (Fidesz) győri alpolgármester volt látható. A hozzá kapcsolódó történet pedig az önkormányzati választás kampányidőszakához köthető. A TASZ ügyfele, Zoltán barátja megosztott egy cikket Facebookon, amelyben arról írtak, hogy Radnóti Ákos alpolgármester nyugdíjasoknak koncertet szervez. A cikk szerzője szerint ezzel akarta őket befolyásolni, hogy kire voksoljanak. A TASZ ügyfele pedig odakommentelte, hogy „Hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz!” Ezután az alpolgármester feljelentette becsületsértésért. A kommentelő hajlandó lett volna bocsánatot kérni a trágár kifejezésért, amit azonban Radnóti Ákos nem fogadott el. Ezután fordult Zoltán a TASZ-hoz. A bíróság elsőfokon bűncselekménynek ítélte meg a hozzászólást, a TASZ másodfokon folytatja a képviseletét.

A következő kép Nagy Gábor M1 gyűrű mind felett című alkotása volt, a hozzá tartozó borítékban pedig a Menedék Egyesület tagjait ábrázoló fotót helyeztek el. 2018-ban a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke, Tisóczki Flóra tartott egy sajtótájékoztatót a Menedék Egyesület irodája előtt, ahol egy „Bevándorlást Támogató Szervezet” feliratú matricát ragasztott a bejáratra, és arról beszélt, a szervezet bevándorló országgá „csinálná” Magyarországot. Az egyesület valójában a jogszerűen Magyarországon élő külföldiek társadalmi beilleszkedését segítő civil szervezet. A Menedék Egyesület a TASZ segítségével bírósághoz fordult. A bíróság egyrészt kimondta, hogy valótlanságokat állítottak róluk, és megsértették a jó hírnevüket. Másodfokon pedig kimondták, hogy a sajtótájékoztatóról tudósító állami média sem járt el megfelelően, mert a kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatás feltételeit nem teremtette meg, ugyanis a Menedék Egyesületnek nem biztosított megszólalási lehetőséget. A bíróság a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t 800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Nyikos Mónika

Az ötödik borítékban Nagy Zsolt színész fotója szerepelt, a mellette lévő kép pedig Kalló Dorottya, Szamosi László, Szekeres Gábor és Varga Bianka közös plakátja, a Mindenkit gyűlölünk. Nagy Zsolt volt az arca a TASZ „Több köt össze” kampányának. A kezdeményezést azért hozták létre, mert a kormány a gyűlöletbeszédet kampányeszközként használja. A TASZ kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy vegyük észre ezt a jelenséget. Figyeljünk arra, hogy mindig több köt össze egy emberrel, mint ami elválaszt tőle, mindig több a közös pont az emberségünkből adódóan!

Polgár Tóth Tamás

Az utolsó kép, amely mellett a szervezők egy Müller Cecília országos tisztifőorvost, Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint kormánytagokat ábrázoló fotót tartalmazó borítékot helyeztek el, Kékesi Dóri, Farkas Zénó és Jenőfi Dániel Esti mese című alkotása volt. A hozzá kapcsolódó történet pedig a magyar kormány koronavírus elleni oltási tervéről szól. Minden követ megmozgatott a TASZ, hogy kiadják az oltási tervet, többek között kérték a Nemzeti Népegészségügyi Központtól és magától a miniszterelnöktől is. Közel egyéves pereskedés után érték el azt, hogy kiadják az oltási tervet. A koronavirus.gov.hu oldal archív dokumentumtárába töltötte fel a kormány, mintha mindig is ott lett volna. A TASZ azonban bizonyítani tudta, hogy a dokumentumot 2021. október 5-én szkennelték, és október végén került fel a kormányzati honlapra. Ez hatalmas eredmény, de az egyéb járványügyi adatokat is folyamatosan kéri a TASZ, hiszen az álláspontjuk szerint elégtelen a tájékoztatás.

Polgár Tóth Tamás

Az eseményen elhangzott, hogy a TASZ várja az önkéntesek segítségét, hiszen egyre nagyobb szükség van a hasonló esetek feltárására. Mindenkit arra biztatnak, ha a fentiekhez hasonló jelenségeket tapasztalnak, bátran forduljanak hozzájuk, és ők az ügyük mellé állnak.

Galéria: Megnyílt az 1. Mini ARC kiállítás (A KÉPRE KATTINTVA LÁTHATÓVÁ VÁLIK A GELÉRIA)
Lia

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.