Ingatlanvásárlásokról titkolózik Hajdúhadház önkormányzata – A TASZ szerint törvénytelenül

Az Infotörvény alapján már hetek óta közzé kellett volna tenniük a szociális bérlakásokra vonatkozó előterjesztést, ezt mégsem tették meg. A város jegyzőjével többször, különböző módokon próbáltuk meg felvenni a kapcsolatot, de nem tudtuk őt elérni.
A titkok háza Hajdúhadházon
Budai Péter

Hajdúhadház képviselő-testülete egy november 11-i ülésen tárgyalta a „Szociális bérlakások kialakításához ingatlanok vásárlása” című, Csáfordi Dénes (Fidesz) polgármester által benyújtott előterjesztést. Az ülés napirendi pontjai a város hivatalos honlapján található meghívóban olvashatók. Az ingatlanvásárlásra Misetics Bálint szociálpolitikus, A Város Mindenkié csoport aktivistája hívta fel a figyelmünket.

A település honlapjára még hetekkel ezelőtt feltöltöttek a négyből három előterjesztést, ez azonban a mai napig hiányzik onnan, annak ellenére, hogy nyilvánosan tárgyalt előterjesztésről van szó, így az ahhoz tartozó dokumentációnak is nyilvánosan megismerhetőnek kellene lennie.

Hogyan érinti a beruházás az Irinyi utcai családok sorsát?

Ahogy arról korábban már többször is írtunk, 12 család, nagyjából 80 személy lakhatása vált bizonytalanná, amikor Hajdúhadház önkormányzata 650 millió forint uniós forrást nyert el az Irinyi utcai romatelepen található önkormányzati bérlakások felújítására.

Hajdúhadház, Irinyi utca
Budai Péter

A fideszes vezetésű önkormányzat az eddigi információink alapján úgy valósítaná meg a beruházást, hogy a lakosokat felszólítják az ingatlanokból való távozásra, miközben alternatív, ideiglenes lakásokat nem biztosítanak a számukra, és azt sem garantálják, hogy a kiköltöző családok később visszamehetnek a bérlakásokba. Az itt élő sokgyermekes romák piaci alapon nem tudnak albérlethez jutni.

Az önkormányzat által egyelőre titkolt előterjesztésnek a címe alapján köze lehet az itt élő családok ügyéhez, azt azonban még nem tudjuk, milyen módon kapcsolódik hozzá.

Kíváncsiak voltunk a polgármester ingatlanvásárlással kapcsolatos előterjesztése, valamint az esetleges mellékletek tartalmára, ezért november 18-án telefonon kerestük Kiss-Kazsuk Katalin jegyzőt, hogy megkérdezzük, miért nem töltötték fel ezeket a város honlapjára, illetve hogy mikorra várható ezek publikálása. Többször is próbálkoztunk, a polgármesteri hivatal munkatársai azonban egyszer sem kapcsolták a jegyzőt. November 22-én ezért levelet küldtünk neki, amelyben már arról is érdeklődtünk: milyen gyakorisággal fordul elő, hogy az ülések előtt nem töltik fel a napirendi pontokhoz tartozó anyagokat. Levelünkre Kiss-Kazsuk Katalin egyáltalán nem reagált, ahogy cikkünk írásáig az előterjesztést sem hozták nyilvánosságra.

Budai Péter

Megszegték a törvényi kötelezettségüket

Az esetről megkérdeztük Zsugyó Virágot, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi munkatársát, aki a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy az Infotörvény szerint a helyi önkormányzat képviselő-testületének nyilvános ülésére benyújtott előterjesztéseket a benyújtás időpontját követően azonnal közzé kell tenni. „A hajdúhadházi önkormányzat azzal, hogy a képviselő-testületének nyilvános ülése óta nem tette közzé az előterjesztést, megszegte erre vonatkozó törvényi kötelezettségét” – írta Zsugyó Virág.

Hogy megismerhessük a valamiért egyelőre titkolt előterjesztést, november 29-én közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az önkormányzathoz az Átlátszó felületén keresztül, továbbá december elsején egy újabb levelet írtunk a polgármesteri hivatalnak, amelyben felhívtuk a figyelmüket a törvényi szabályozásra. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. Amennyiben az önkormányzat végre nyilvánosságra hozza az előterjesztést, annak tartalmát ismertetni fogjuk az olvasóinkkal.

Facebook

Az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) december 3-án (péntek) 17 órától szervez kerekasztal-beszélgetést és önkéntestoborzást az Irinyi utcai családok ügyében a debreceni Malterban. Az eseményen a szervezők Misetics Bálinttal és A Város Mindenkié csoport aktivistáival beszélgetnek a hajdúhadházi helyzetről, a családokkal végzett munka tapasztalatairól és a bekapcsolódási lehetőségekről. A rendezvény részleteiről ide kattintva olvashatnak.

Kapcsolódó írások:

- „Istenben bízunk, hogy az utolsó nap csinál valami csodát” – heteken belül 120 ember kerülhet az utcára Hajdúhadházon

- Senki ne szítson etnikai feszültséget a roma családok ügyében! – kéri Hajdúhadház polgármestere és a helyi kisebbségi politikus

- Csellel venné rá a költözésre Hajdúhadház önkormányzata a romatelep lakóit? – 5 család már elfogadta az egyszeri segélyt

- „Tudom, hogy ki akar csinálni” – Továbbra sem látja a megoldást a hajdúhadházi romatelepen élő 12 család

- Kamerás idegenek támadásáról panaszkodik Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere

- „Attól félnek, ha nem költöznek el, kiemelik a gyerekeket” – Egységesek a hadházi romatelep kilakoltatással fenyegetett lakói

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.