Az állatkínzás „papíron” bűncselekmény… - Debrecenben is lesz tiltakozó demonstráció

A felfüggesztett és a különböző indokokkal enyhített büntetések nem eléggé elrettentő erejűek az állatvédők szerint. Debrecenben az elmúlt egy-két évben több esetben is eljárt a rendőrség, sőt az állatvédők munkája révén megmentettek több súlyosan sérült állatot, ám végül a tettesek megúszták az egészet.
debrecenikutyahaz.hu
Orosz Viktória, az Együtt Az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület egyik vezetője nyilatkozott a Debrecinernek:

- Nagyon sok mindent láttunk már mi is, de a balotaszállási állatkínzásos eset még minket is sokkolt. Mélyen elítélünk minden ilyen cselekedetet és küzdünk ez ellen. Sajnos az általunk tett feljelentések nagy része felfüggesztett bírósági ítélettel végződik, s úgy látjuk, ez nem elég visszatartó erő. Nagyon sok szörnyű állapotban talált állat került már a gondozásunkba, akik állatkínzás áldozatai voltak. Ezeknek az állatoknak a felépülése sokszor rengeteg idő és persze költség is, de mindent megadunk, amire szükségük van, megadván ezzel a második esélyt nekik. Sajnos gyakran a lelki sebek sokkal súlyosabbak, mint a testiek, de ezek után még nagyobb öröm számunkra, mikor kapjuk az új gazdiktól a képeket, ahol már boldog családtagok ők is.

debrecenikutyahaz.hu

Úgy tűnik, hogy precedensértékű elmarasztalás nem történt eddig debreceni és környékbeli állatkínzások nyomán. Vagy semmilyen büntetést nem kapott az elkövető - holott a rendőrség tisztességgel felgöngyölítette az ügyet: itt és itt is, ám ennél több nem történt -, vagy született ugyan ítélet, de azt felfüggesztették 1-2 évre. A bíróság a büntetlen előéletet, a gyerek- és fiatalkorúságot, illetve a jó magaviseletet s azt, ha az illető például megbánást tanúsított, mindig figyelembe vette, így születtek a végeredményt nézve nem igazán hatást gyakorló ítéletek.

Debrecenben is lesz nyilvános megmozdulás a napokban elhíresült balotaszállási esettel kapcsolatban. Ám nem csupán az a cél, hogy eggyel több helyszínen méltatlankodjanak egy kutya brutális megölése miatt, hanem az is, hogy végre a jogszabályoknak érvényt szerezzenek, illetve az állatvédő szervezetek lehetőségein bővítsenek.

debrecenikutyahaz.hu

Ami a nagy médiafigyelmet kapott legutóbbi kutyabántalmazást illeti, jó néhány, az állatvédelemmel foglalkozó szervezet pillanatok alatt felállított egy közös listát azokról - ez vélhetően nem végleges, mások is csatlakozhatnak hozzá -, akik/amelyek konkrét lépéseket, tetteket akarnak követelni az állatok kínzóival szemben.

Ezek a következők:

• „Állat és Ember” Állat- és Természetvédő, Kulturális és Szabadidő Egyesület / Yorkie Fajtamentés

• „Segíts, hogy élhessünk” Állatvédő Alapítvány / Argentin dog, és Bordeaux-i dog fajtamentés

• Országos Állatvédőrség Alapítvány

• Kínai Meztelen Fajtamentés

• Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesülete

• Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat

• Zseton Állatvédő Egyesület

• Állatbarát Alapítvány, Nyíregyháza

• Lelenc Kutyamentő Egyesület

• Léleklánc Állatvédő Alapítvány

• Mancs a Kèzben Kutyamentő Alapítvány

• Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

• Szentendrei Árvácska ÁVE

• Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány

• Mopszokért Alapítvány

• Siófoki Állatvédő Alapítvány

• Együtt az állatokért állatvédő khe

• Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány

• Kismaszat Állatmentő

• Papamaci Árvái

• Mancs-Rancs Alapítvány

• Vagabondog Állatvédő Egyesület

Jelenleg az időpontok egyeztetése zajlik, ám azt már tudják, hogy mit akarnak: a 2016-os nagyszabású budapesti tüntetés után eltelt pár év tespedtségéből kiráncigálni mind a jogszabályok alkalmazóit, ne csupán látszatintézkedéseket foganatosítsanak az állatkínzók ellen, mind a társadalmat felrázni - hátha valami megmarad azok elméjében is, akik ilyenre vetemednek.

148 állatvédelmi szervezet fogott össze az állatkínzásért kiszabott büntetések szigorítása miatt (sajtóközlemény)

148 állatvédelmi szervezet írta alá az állatkínzások megállítására létrehozott közleményt, melyben a jogalkalmazókat kérik, hogy az eljárás során a Büntető Törvénykönyv szerinti lehető legszigorúbb elbírálás alapján állapítsák meg az ítéletet, figyelembe véve az előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett, halált okozó szándékosságot.

Az aktívan működő állatvédelmi szervezetek országos szinten naponta találkoznak az állatkínzások legborzasztóbb módjaival. A helyzet egyre rosszabb, az elkövetési módok pedig egyre kegyetlenebbek.

Az elmúlt hetekben többször háborodott fel a közvélemény, hiszen nem csak az állatvédelmi munkát végző szervezetek, de a lakosság számára is megdöbbentő esetek kerültek a nyilvánosság elé.

● Júliusban egy 2 kilós yorki kiskutyát ütött agyon a kutyabarátnak hirdetett panzió egyik tulajdonosa a gazda kezében csak azért, mert ő nem szereti a kutyákat. Tettét nem bánta meg.

● Augusztus elején a baranyai rendőrség állatkínzás miatt kezdett nyomozást abban a Dencsházán történt ügyben, amelyben a kocsmárosnő felbérelt egy fogyatékkal élő férfit, hogy ölje meg a kutyáját. A jól szituált és ápolt B. Zsuzsa krumplival, kenyérrel, hússal és alkohollal fizetett azért, hogy agyon verje Léna nevű kutyáját. Először csak kidobta a kutyát, de állatvédők megtalálták, értesítették és hazavitte. Lett volna befogadója, ő mégis egy másik utat választott. A felbérelt férfi a gyerekek előtt baltával próbálkozott, a kutya elszabadult és az életéért futott. A felbujtó gyermeke visszavitte és végig nézték a kivégzést.

● 2019. augusztus 5-én reggel a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság indított vizsgálatot a balotaszállási nővel kapcsolatban, aki egy kocsihoz kötve egy nagytestű kutyát húzott az úton. A nyomozás során kiderült, hogy az 5413-as számú úton az asszony saját kutyáját kötötte egy bálamadzaggal a kocsija hátsó lökhárítójához, majd elindult a járművel. Először az állat még szaladt a kocsi után, de nem sokkal később már nem bírta tartani a sebességet és elesett. A nő a vérző lábú ebet fekve húzta hazáig az úttesten. Az egyenruhások helyszínre érkezésekor a kutya már elpusztult. Az esetről felkavaró videó is készült, amit egy autós rögzített. Megállította a nőt és kérdőre vonta. A gyanúsított elmondja a videón, hogy nem sajnálja az állatot és

mivel elszökött, megérdemli. Az állatvédők azt tapasztalják, hogy hiába nyilvánította az Országgyűlés bűncselekménnyé az állatkínzást 2004. április 24. napjától, az azóta hozott ítéletekben kiszabott büntetéseknek nincs elrettentő ereje.

2003. június 16. napján Fadd-Domboriban biztonsági őrök kínoztak halálra egy kutyát ugyanilyen módon, autó után kötve, amely miatt állatvédő szervezetek kezdeményeztek aláírásgyűjtést, amivel a szükséges aláírás többszörösét gyűjtötték össze, 379.611 személy támogatta, ezért az Országos Választási Bizottság értesítése után az Országgyűlés napirendre tűzte a törvénymódosítás megtárgyalását.

Az Országgyűlés a parlamenti vitát követően 2004. március 8-án fogadta el a törvénymódosítást, amellyel a régi Btk. (1978. évi IV. törvény) bűncselekménynek minősítette az állatkínzást a 266/B. paragrafusban. A módosítás április 24-én lépett hatályba. A törvény indokolása szerint Magyarországon olyan méreteket öltött az állatok bántalmazása, kínzása, hogy ez szükségessé tette az állatok elleni ilyen cselekmények büntethetővé tételét. Most, az állatkínzás bűncselekményének törvénybe iktatása után több mint 15 évvel ismételten ugyanolyan módon elkövetett állatkínzásra került sor a megalapozott gyanú szerint.

2019-ben Magyarországon a helyzet annyira súlyos, hogy lényeges büntetés nélkül lehet elkövetni állatkínzást. Nincs már régióhoz, társadalmi réteghez, iskolázottsághoz vagy etnikumhoz kötve.

A közfelháborodást épp azt váltotta ki, hogy a videón szereplő nő minden felelősség vagy szégyenérzet nélkül közli, hogy rendben van a tette, nem sajnálja az állatot. Majd folytatja a bűncselekményt, ami halállal végződik. A videón még élt az állat. A dencsházi polgármester nyilatkozatában védi a település lakóit, ami érthető. Az állatkínzással kapcsolatban csak annyi olvasható, hogy nem így kellett volna, hanem az állatorvosnak szólni, ami úgy már ezek szerint rendben lenne. A mai magyar törvények szerint állatorvos sem altathat el egészséges állatot, de ezt sajnos egy polgármester sem tartja fontosnak.

Eddig, pár nap alatt 148 szervezet írta alá a közleményt, de folyamatosan bővül a támogatók listája.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.