Többszáz védett vadludat sodort veszélybe a vadászati korlátozás átgondolatlan enyhítése – írja a Magyar Madártani Egyesület

A kis lilik és a vörösnyakú lúd Magyarországon átvonuló egyedeinek zömét idén a Hortobágyi Nemzeti Park területén figyelték meg. Az egyesület szerint a vadászható fajokkal egy csoportban mozgó, fokozottan védett állatok azonnali azonosítása a legtöbb esetben még a szakértők számára is lehetetlen. Novemberben már találtak egy lelőtt vörösnyakú ludat a nemzeti parkban.
Vörösnyakú lúd
Wikipédia

December 6-án közleményt adott ki a Magyar Madártani Egyesület (MME), amelyben beszámolt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által november 19-én szervezett úgynevezett „vadlúdszinkron” eredményeiről, amikor megszámolták a veszélyeztetett, fokozottan védett kis lilik és vörösnyakú lúd átvonuló állományát. Az eseményen az MME önkéntesei is részt vettek.

Az MME közleményéből kiderül, hogy a nemzeti park adatai szerint idén országosan több mint 481 ezer vadludat számoltak meg, amelyekből 549 volt vörösnyakú lúd, 227 pedig kis lilik. A két fokozottan védett faj döntő részét, 399 vörösnyakú ludat és 208 kis liliket a Hortobágyi Nemzeti Park területén figyelték meg, ahol összesen több mint 198 ezer vadludat számoltak.

Az egyesület emlékeztet, hogy az Agrárminisztérium idén egy rendeletmódosítással engedélyezte Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vadászható vadlúdfajok, a nagy lilik, a nyári lúd és a vetési lúd októbertől történő vadászatát (ezekben a megyékben korábban csak december 1. és január 31. között volt engedélyezett a vadászatuk). Az MME szerint ezzel jelentős mértékben nőtt a két fokozottan védett faj, a kis lilik és a vörösnyakú lúd lelövésének esélye, hiszen döntően novemberben vonulnak keresztül az országon.

Csoportban többnyire lehetetlen őket azonnal azonosítani

„Természetesen nem feltételezzük senkiről, hogy legális vadászati tevékenység során szándékosan lőne le egy fokozottan védett fajt. Ugyanakkor ezen fajok a vadászható lúdfajokkal egy csapatban járnak a táplálkozó- és pihenőterületek között, amely csapatokban még a szakember számára is az esetek döntő többségében lehetetlen a fajok pontos és azonnali azonosítása” – írják a közleményben.

„Mindezek miatt azt gondoljuk, hogy az átgondolatlan, és a természetvédelmi szakmai szervezetekkel nem egyeztetett változtatás az idei novemberben potenciálisan 399 vörösnyakú ludat és 208 kis liliket sodort veszélybe a Hortobágy térségében. Ezért az MME szakmai alapokon nyugvó párbeszédet kezdeményezett az Agrárminisztériummal” – közölték.

Az MME azt is megjegyezte, hogy a kis lilik sérülékeny madárfajnak számít, a világállománya mindössze 8-13 ezer párból, az európai állománya pedig 135-305 párból áll. A vörösnyakú lúd ugyancsak sérülékeny, a világon a becslések szerint mindössze 18-19 ezer pár van belőlük.

Egy lelőtt példányt már találtak

Ahogy arról november 10-én az MME közleménye alapján mi is beszámoltunk, egy lelőtt vörösnyakú ludat találtak a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Az Agrárminisztérium másnap a Debrecinernek küldött levelében azt írta, nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az állat a benne talált ólomsörét miatt pusztult-e el.

mme.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.