Heti koronavírus-körkép: a legdurvább járványhelyzetben úgy kommunikálnak a hajdú-bihari vezetők, mintha járvány se lenne

A hajdú-bihari egyéni országgyűlési képviselők, a városi polgármesterek és a releváns intézmények döntő többsége hallgatásba burkolódzik. Van olyan városvezető, aki tájékoztatná a lakosságát, de nem ismerheti meg a járványügyi adatokat.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

A kormány napi adatközlései alapján valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzésének közelében vagyunk, de akár már el is érhettük azt. Épp ezért fontosnak tartottuk, hogy az előző héthez hasonlóan ismét vessünk egy pillantást Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációjára. Megnéztük, az elmúlt héten milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a hat egyéni országgyűlési képviselő, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem.

A helyzet súlyos, mégis síri csend van

Nos, ha röviden szeretnénk fogalmazni, azt írhatnánk, hogy szinte semmit. A hat – egyaránt fideszes – egyéni mandátummal rendelkező hajdú-bihari országgyűlési képviselő a közösségi oldalán az elmúlt héten meg sem említette a koronavírust. Nem írt a járványról Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, és nem frissült az önkormányzat hivatalos járványügyi felülete sem. A koronavírusos betegek gyógyítását végző Klinikai Központ, valamint az azt fenntartó Debreceni Egyetem szintén nem közölt semmilyen információt a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Pártkötődéstől függetlenül hasonlóan cselekedett a megye legtöbb városának polgármestere is.

NT

Mindez önmagában még nem lenne újdonság, a Magyarországot 2020 tavaszán elérő, de Hajdú-Bihar megyét igazán csak a második hullám kezdetétől érintő pandémia során láttunk már hasonlót: a harmadik hullám végén, 2021 májusában, amikor az információhiány miatt hónapokra le is állítottuk a körképeink közlését. Most azonban minden rendelkezésünkre álló adat azt mutatja, hogy nagyjából november közepe óta a világjárvány egyik legsúlyosabb időszakát éljük. Az Átlátszó honlapján látható mozgóátlag szerint Magyarországon az elmúlt héten naponta átlagosan 184-en haltak meg a járvánnyal összefüggésben. Az pedig a mi grafikonunkon látszik, hogy Hajdú-Bihar megyében az elmúlt héten naponta átlagosan 738 új fertőzöttet regisztráltak. Olybá tűnik, hogy a megye intézményi és politikai vezetőinek zöme éppen éles helyzetben nem kívánja tájékoztatni a közvéleményt a helyi viszonyokról.

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

Hat hónap után nagyot csökkent az ellenanyagszint

Hajdúböszörmény önkormányzati televíziójának Youtube-csatornáján december elsején jelent meg az a videó, amelyben egy helyi orvos arról beszél, a regisztráció eltörlésével megemelkedett az első oltást igénylő személyek száma is, de zömmel a harmadik oltást szeretnék a böszörményi oltópontokon megjelenők. „Azt találták a kutatások, hogy hat hónap után az ellenanyagszint annyira lecsökken, hogy gyakorlatilag újra emlékeztetni kell a szervezetünket a koronavírusra. A szervezet ezzel a harmadik oltással egy akkora lökést kap, ami jelentősen megemeli az ellenanyagszintet” – fogalmazott dr. Jánovszky Zita. A videó készítésének napján 120 személyt oltottak be Hajdúböszörményben.

Balmazújváros önkormányzatának hivatalos közösségi oldalán december 4-én jelent meg a tájékoztatás arról, hogy december második felétől a kórházi oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben lehetőség lesz az 5-11 éves gyermekek beoltására. A lakosoktól azt kérik, december 7-én (kedd) 16 óráig írják meg házi gyermekorvosuknak e-mailen, hogy gyermeküket szeretnék-e beoltatni. Az e-mail címek a bejegyzésben olvashatók.

Akik tájékoztatnak, tájékoztatnának

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere, aki közösségi oldalán már a második és a harmadik hullám idején is rendszeresen és részletesen közölte a rendelkezésére álló járványügyi adatokat, az előző héthez hasonlóan ismét folyamatosan közvetítette a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház oltási programját. Bejegyzéseiből kiderül, hogy nagyjából a magukat beoltatók 15-25 százaléka kapta meg az első adag vakcináját, a legtöbben jellemzően a harmadik, ismétlő oltásért jelennek meg a kórházban. A polgármester december 3-i posztjában azt is közölte, hogy az elmúlt héten a város újabb 3 lakosa hunyt el a járvánnyal összefüggésben, továbbá 93 új esetet is regisztráltak. „Az esetszámok továbbra is emelkednek” – írta Muraközi.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere december 2-án a település honlapján közölte, hogy november 24. és december 1. között a városban 120 koronavírus-fertőzött személyt regisztráltak, akik közül 25-en gyermekek. A polgármester arra kérte a lakosokat, hogy vegyék komolyan a járványt és tartsák be az óvintézkedéseket.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere december 3-án a település közösségi oldalán közzétett videójában tudatta, hogy a városban 97-en tartózkodnak hatósági házikaranténban, ami kevesebb az előző heti adatnál (akkor 220-an voltak karanténban), az elmúlt hét nap folyamán újabb haláleset pedig nem történt a településen tudomásuk szerint. A polgármester megjegyezte, a regisztrált fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek számáról nem kap tájékoztatást, a kormányhivatal pedig még mindig nem válaszolt érdemben a november elején beadott közérdekű adatigénylésére. Tóth elmondta, hogy a helyi intézmények dolgozói közül 12-en fertőzöttek, ketten pedig a teszt eredményére várnak. Bejelentette továbbá, hogy véget ért a karantén a Napsugár Óvodában. Beszélt arról is, szeretnék, ha ismét tartanának oltási napot Polgáron.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.