„A pártvezetők és Márki-Zay Péter felelőssége, hogy az országos döntések végre megszülessenek” – interjú Donáth Annával

A Momentum új elnöke szerint helyi, megyei szinten is lesz koordináció az ellenzék jelöltjei között, de ezt nehéz addig elkezdeni, amíg az országos kampány nem indul el, az országos döntések nem születnek meg.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

December 8-án egy debreceni belvárosi vendéglátóhelyen tartott szimpatizánsi találkozót a Momentum, amelyen a párt hívei találkozhattak Donáth Anna európai parlamenti képviselővel, a Momentum frissen megválasztott új elnökével. A megjelent érdeklődők Donáthot kérdezték többek között a közmédia megújulási lehetőségeiről egy esetleges kormányváltás után, a bíróságok függetlenségéről, az elszámoltatásról és a jogállamiságról is.

Donáth Anna a szimpatizánsi találkozó után válaszolt a Debreciner kérdéseire az ellenzéki kampány aktualitásaival, a 2022-es választásokkal és a hatpárti koalíció alkotmányozási törekvéseivel kapcsolatban.

Donáth Anna Debrecenben
Momentum

Lesz a Momentumnak központi kampányüzenete? Ha igen, mikor és mivel kapcsolatban?

Közös kampány lesz, hiszen Márki-Zay Péter vezetésével összeállt az ellenzéki együttműködés. A napokban az utolsó simításokat végezzük a többi párttal és a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, aztán végre beindul a nagy, közös kampány. Amióta elnökké választottak a Momentumban, azóta mondom, hogy ezt be kell gyorsítani. A Momentum részéről mi mindent meg is tettünk, és örömmel látom, hogy ez a munka fel is gyorsult.

Momentum

A központi kampány mellett lesznek-e helyi, választókerületi szintű kampányüzenetek is?

Természetesen igen, hiszen minden választókerület más, mások a helyi ügyek. Azt gondolom, hogy az a jó kampány, ahol a fő üzenet helyben levezethető. Amikor mi annak idején azt mondtuk, hogy csak iskolára, kórházra és munkahelyre lehessen az EU-s forrásokat költeni, minden egyes településen megtaláltuk az EU-s forrásokkal kapcsolatos visszaéléseket, és el tudtuk mondani, hogy mire kellett volna költeni a pénzt. A helyi üzenetek mindig nagyon fontosak, az ott élők számára ezeken keresztül tudjuk megmutatni, hogy a helyi problémák valójában rendszerszintű gondok.

Polgár Tóth Tamás

Van-e bármiféle együttműködési kényszer az ellenzéki összefogás hat Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőjelöltje között? Úgy tudjuk, hogy még egyetlen érdemi egyeztetés sem volt közöttük.

Ezt tőlük kell megkérdezni. Most itt ült négy jelölt Hajdú-Biharból, azt láttam, nagyon jó közöttük az összhang és egyeztettek is.

Négyen?

Mándi László, Kiss László, Szántai László és a jobbikos jelölt.

Salamon Gergő?

Igen. Itt valójában már összellenzéki jelöltek vannak, nem egyik és másik párt jelöltjei.

Polgár Tóth Tamás

Rendben, hogy a jelöltek összellenzékiek, de a hatból hármukat mégiscsak a Momentum indította az előválasztáson. Nem kellene a Momentumnak kezdeményezően fellépnie az egyeztetésekkel kapcsolatban?

De. Sőt biztos vagyok benne, hogy itt, megyei szinten is lesz koordinálás, de nehéz addig elkezdeni, amíg az országos kampány nem indul el, az országos döntések nem születnek meg. A pártvezetők és Márki-Zay Péter felelőssége, hogy ezek a döntések megszülessenek, és a jelöltek el tudjanak kezdeni végre kampányolni.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy a december 8-án bejelentett koreai katódgyárhoz hasonló volumenű beruházások megkezdését nem előzi meg semmiféle társadalmi egyeztetés, részletes lakossági tájékoztatás. Tesz-e valamit a Momentum annak érdekében, hogy a debreceniek még az építkezést megelőzően képbe kerülhessenek a beruházás várható gazdasági, társadalmi, környezeti hatásaival kapcsolatban?

Mindenképpen meg kell tennünk ezeket a lépéseket. Az eddigi tapasztalat, hogy a döntéshozók akkor sem adnak ki információkat, ha azok közérdekű adatoknak minősülnek, szeretik felhasználni a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzeti jogállást is az időhúzás érdekében, vagy hirtelen titkosítanak olyan dokumentumokat, amelyekhez korábban hozzá lehetett volna férni. Ezért is kell kormányt váltani, mert akkor lesz emberségesebb és igazságosabb Magyarország. A debreceniek is akkor fognak jobb életkörülmények között élni, ha átláthatóan, őket bevonva születnek a helyi döntések. Amikor ilyen kaliberű beruházásokról beszélünk, nemcsak morális, hanem racionális értelemben sem szabad kihagyni a helyieket, akik generációkon keresztül fogják elviselni azoknak a döntéseknek a következményeit, amelyeket a helyi kiskirályok pár év jólét miatt meghoznak. Minden helyi jelöltnek rajta kell lennie az ügyön. A kormányváltás után pedig nem történhetnek meg ilyen kaliberű beruházások társadalmi egyeztetés nélkül.

Momentum

Ha jól értem, az esetleges kormányváltásig közérdekű adatigénylésekkel fognak élni?

Igen. Ugyanakkor a veszélyhelyzet miatt most kétszer 45 napra ki tudják tolni a válaszadást. Azon sem lepődnék meg, ha kormányváltás előtt nem látnánk ezeket az információkat. Ha nem akarják, nem fogják kiadni. Ez egy normális jogállamban elképzelhetetlen lenne.

A szimpatizánsi találkozón is szóba került az alkotmányozás kérdése. A közösségi oldalára egy Márki-Zay Péterrel közös fotóhoz azt írta, az ellenzék rendszert fog váltani Magyarországon. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint ellenzéki győzelem esetén nem lesz kétharmados többsége az új kormánynak. A Fidesszel együtt vagy a Fidesz ellenében váltanának rendszert?

Azt is elmondtam ma este, hogy minden rajtunk múlik. Úgy nem lehet nekimenni egy választásnak, hogy előre kizárjuk a lehetőségeket. Tegyünk meg mindent, aztán legfeljebb meglepődünk, hogy kétharmad lett. Ha így lesz, akkor meg is oldódik ez a probléma. Másrészt a rendszerváltás nem csak arról szól, hogy az alkotmány hogyan néz ki. Arról is szól, hogy mennyit teszünk egy emberségesebb, igazságosabb és zöldebb Magyarországért, mennyire vagyunk képesek felismerni azt, hogy a társadalom több egy szűk haveri körnél, és megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy a közpénz a köznek jusson, az európai uniós források a magyar embereket gazdagítsák. Arról, hogy a közbeszerzések úgy legyenek kiírva, hogy azokból ne lopni lehessen, hanem a verseny miatt a legjobb és legolcsóbb ajánlat nyerjen. Egy csomó mindent tehetünk, ami nem kétharmados kérdés. Ez politikai akarat kérdése, attól függ, milyen Magyarországon szeretnénk élni.

Polgár Tóth Tamás

Amennyiben egyszerű többséggel nyer az ellenzék, nem lesz ehhez túlságosan megkötve az új kormány keze? Olyan Fidesz által kinevezett személyek lesznek kulcspozíciókban, akik kétharmad nélkül leválthatatlanok.

Meglátjuk, mi lesz a vége. Vannak olyan emberek, akiket bebetonozott a Fidesz, de abban is biztos vagyok, hogy nagyon sok pozícióban nem tudnak ott maradni, ha eltűnik mögülük a hátország. Politikai nyomásra nagyon sokan lemondtak már. Tegyünk meg mindent, amit tudunk, és ne azon gondolkozzunk már most, hogy mire nem leszünk képesek. Nehéz lesz? Igen. De az elmúlt 12 év tapasztalatai alapján tudtuk jól, hogy ahogy egyre közelebb kerülünk a kormányváltáshoz, annál nehezebb lesz a helyzet. Most itt a lehetőség kormányt váltani, ha egyből azon gondolkozunk, hogy mire nem leszünk képesek, akkor minek mentünk bele. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a helyzetből, a lehető leggyorsabban.

Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó interjúk:

- „Tőlem nem fognak krumplit kapni a választás napján” – Hajdúböszörményben kampányolt Jakab Péter és Hegedüs Péter

- „A 2006-os tüntetők közül sokan már úgy gondolják, nem pontosan volt igazuk” – Balmazújvárosban kampányolt Gyurcsány Ferenc

- „Semmiképpen nem adnék állami támogatást a MotoGP versenyekre” – interjú Kanász-Nagy Mátéval, az LMP társelnökével

- „Orbán elhitette velünk, hogy a vita rossz, márpedig jobb dolgot nem tudok elképzelni a politikában” – interjú Dobrev Klárával

- „Ha a kormány megbukik, a tisztességes fideszeseket integráljuk a 2022 utáni világba” – interjú Márki-Zay Péterrel

- „Lesznek előremutató, demokratikus viták közöttünk” – interjú Keresztes László Lóránttal

- „Kormányváltást és politikai irányváltást akarunk, nem vagyunk a Fidesz szatellitpártja” – interjú Pálinkás Józseffel

- „Szükség van egy olyan szereplőre, aki mindkét oldalnak nézi a korrupciós ügyeit” – interjú Kovács Gergellyel

- „A politikának ki kell jönnie az emberek hálószobájából” – interjú Kunhalmi Ágnessel

- „Lehet, hogy eljön az idő, amikor az Indexhez is be kéne sétálni” – interjú Fekete-Győr Andrással

- „Indulatos, szélsőséges politikai szólamok ne kerüljenek a fősodorba” – interjú Lukács László Györggyel, a Jobbik alelnökével

- „Orbán Viktor a mostani értelmetlen és veszélyes uniós szabadságharcával a saját népe ellen fordult” – interjú Szabó Tímeával

- „A színfalak mögötti dolgok szépen karbantartják a lelkiismeretemet” – interjú Szanyi Tiborral

- „Magyarországnak az az érdeke, hogy koalíciós kormányzás vezesse” – interjú Ungár Péterrel

- „Van abban erő, amikor az ember feláll és más körülmények között folytatja” – interjú Szél Bernadettel

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.