Legyen-e tűzijáték Debrecenben szilveszterkor? És ingyenes tömegközlekedés? Egri ötletekről kérdeztük a debreceni ellenzéket

A körkérdésünkre válaszoló önkormányzati képviselők megosztottak, de teljesen egyikük sem zárkózik el a DKV ingyenessé tételétől. A DK és a Momentum a kezdeményezés melletti, míg az MSZP-s Madarasi István és a független Kőszeghy Csanád Ábel azzal szembeni érvként hozták fel a közlekedési cég veszteségességét. A DK és az MSZP szerint idén nem kellene tűzijátékkal búcsúztatni az óévet. A Momentum és Kőszeghy inkább megkérdezné a debreceniek véleményét.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Mirkóczki Ádám (független), Eger polgármestere december 6-án jelentette be, hogy január elsejétől - amennyiben a város képviselő-testülete megszavazza - az egri lakosoknak szinte ingyenessé válik a helyi közösségi közlekedés használata (csak egy jelképes, ezer forintos éves bérletet kell megvásárolniuk). A város közgyűlése, amelyben jelenleg egyetlen politikai platformnak sincs többsége, az Egri Ügyek tudósítása szerint december 8-án egyhangúlag elfogadta a vonatkozó előterjesztést. Eger önkormányzatának van egy másik jelenleg futó, Debrecenből nézve szokatlannak tűnő kezdeményezése is: december 1-től 14 napon át online szavazhatnak a város lakói arról, tűzijátékot vagy lézershowt szeretnének-e szilveszterkor.

Eger
Facebook

Megkérdeztük Debrecen ellenzéki önkormányzati képviselőit, hogy szerintük mennyire ültethetők át ezek a kezdeményezések Debrecenbe: megvalósítható-e szerintük a hajdú-bihari megyeszékhelyen is az ingyenes közlekedés, kikérhető-e itt is a lakosok véleménye az óévbúcsúztatás látványeseményével kapcsolatban, és maguk a képviselők vajon helyesnek tartanák-e a tűzijáték megtartását? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy élnek-e bármilyen kezdeményezéssel e témák kapcsán a december 16-i debreceni közgyűlésig, vagy magán a testületi ülésen.

A körkérdésünkre a DK, a Momentum és az MSZP képviselői, továbbá Kőszeghy Csanád Ábel független képviselő válaszoltak, a Civil Fórum nem reagált a megkeresésünkre.

A DK elképzelhetőnek tartja az ingyenes közlekedést, tűzijátékot viszont nem akar

Gulácsi Anna Ilona, Vaszkó Imre és Jánki József a DK képviselői csoportjának nevében leszögezték, nem tartják elfogadhatónak a tűzijátékot a jelenlegi súlyos járványhelyzetben az áldozatok előtti tisztelgés és a gyászoló családok fájdalmának tiszteletben tartása okán, másrészt nem helyeslik állatvédelmi és környezetvédelmi szempontok miatt sem. „Jelen helyzetben, amikor számtalan magyar, közte rengeteg debreceni család küzd súlyos megélhetési gondokkal, visszatetsző, hogy ilyen talmi szórakozásra feleslegesen milliókat dobunk ki, égetünk el” – írták a Debrecinernek küldött levelükben.

Debrecen
Facebook

A DK képviselői azt közölték, támogatnak minden olyan kezdeményezést, amikor a polgárok a lehető legszélesebb spektrumon artikulálhatják a véleményüket, ezért elkötelezett hívei a népszavazás intézményének is, de az idő rövidsége most megnehezíti a debreceniek véleményének megismerését.

Az ingyenes városi tömegközlekedés lehetőségével kapcsolatban azt írták, számtalan jó példa van erre, a debreceni közlekedési cég vesztesége ráadásul fizetős szolgáltatás mellett is soha nem látott mértéket öltött, és a DK szerint félő, hogy ez a veszteség évről évre emelkedni fog. Ezért elképzelhetőnek tartják az ingyenes közösségi közlekedés bevezetését a debreceni lakosok számára. „Itt nyerhetne értelmet a DK által javasolt, majd a fideszes városvezetés által bevezetett, de jelenleg is valós tartalom, kedvezmény nélküli Debrecen kártya” – írták, majd hozzátették, a város „csődközeli” gazdasági helyzetét látva erről csak megalapozott hatástanulmány ismeretében lehet felelősen dönteni.

Mándi László javasolni fogja a polgármesternek, hogy mérjék fel a tűzijáték iránti igényt

Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője a Debreciner érdeklődésére válaszolva közölte, számára természetes, hogy amennyiben a debreceniek részéről felmerül a kérdés, akarnak-e év végi tűzijátékot, akkor erről érdemes őket felmérés formájában megkérdezni. A politikus megjegyezte, többször is szóba került már ez a téma Debrecenben, de a városvezetés mindig saját maga döntött a tűzijáték megtartásáról. „Idén hozzám is több lakossági jelzés eljutott már ezzel kapcsolatban, így a következő közgyűlésen terveztem ez ügyben kérdést intézni a polgármesterhez” – írta Mándi, majd hozzátette, a testületi ülésen javaslatot fog tenni Papp László (Fidesz) polgármesternek arra, hogy mérjék fel a debreceniek igényét a tűzijátékkal kapcsolatban.

Mándi László
Koppányi Szabolcs

A politikus szerint a közösségi közlekedés ingyenessé tétele kétélű fegyver. Növelheti a tömegközlekedők és csökkentheti az autók számát, de Mándi szerint az emberek hajlamosak kevésbé megbecsülni azt, ami ingyen jár nekik. A DK képviselőihez hasonlóan ő is megjegyezte, hogy a DKV most is milliárdos veszteséggel működik, a jegy- és bérletbevételek kiesése pedig ezt nagyságrendekkel nem növelné. A politikus ugyanakkor úgy látja, a város ezt az összeget akár hatékonyabban is el tudná költeni. „Azt gondolom, hogy a DKV-val kapcsolatban először a színvonalas és megbízható szolgáltatási szintet kellene biztosítanunk. Rengeteg panasz jut el hozzám arról, hogy a járatok rendszeresen késnek vagy kiesnek, és az útvonalak sem kellően átgondoltak. Túl sok átszállásra van szükség, ami feleslegesen növeli az utazási időt, miközben kellően átgondolt, hosszabb körjáratokkal ez orvosolható lenne” – fejtette ki a képviselő.

Előbb „ki kell sajtolni” a kormányzati támogatást Madarasi István szerint

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője a Debrecinernek küldött levelében azt írta, a jelenlegi helyzetben nem tartja szükségesnek a tűzijáték megrendezését. Szerinte az újévet lézershow tartásával vagy fényfestéssel is lehetne köszönteni.

Madarasi István
Koppányi Szabolcs

A debreceni közösségi közlekedés ingyenessé tétele szerinte nem lehet ad hoc döntés, a kieső bevételeket ugyanis valahonnan pótolnia kell a városnak. Mint írta, több és sűrűbben közlekedő járatot igényelnek a debreceniek. Úgy látja, az ingyenessé tételről majd akkor érdemes egyáltalán beszélni, ha a kormány megfelelő mértékű támogatást ad a kötelezően ellátandó feladatokhoz. Madarasi szerint nem lehet összehasonlítani Eger és Debrecen tömegközlekedésének volumenét, mint írta, Egerben nincs villamos, sem trolibusz, a járatok száma sokkal alacsonyabb a debreceniekhez képest. A képviselő hangsúlyozza: már most is több mint 2 milliárd forint a DKV működési támogatási igénye. „Nekem is tetszene az ingyenesség, de felelősen csak akkor támogatható, ha a kormány végre biztosítaná a vidéki városok közösségi közlekedésének feltételeit. Pár tízmilliárd forintról van szó, ezt kell a kormányból kisajtolni!” – közölte Madarasi István.

Az az óév lezárásához hozzátartozik a tűzijáték a független képviselő szerint

Kőszeghy Csanád Ábel (független) a Debreciner megkeresésére kifejtette, álláspontja szerint szigorúan nézve soha egyetlen tűzijátékra sincs szükség, ám az óév lezárásához hozzátartozik ez a látványosság. Az önkormányzati képviselő szerint ez a város költségvetését sem terheli jelentősen. A politikus ettől függetlenül támogatja a lakosság véleményének kikérését.

Lia
A közösségi közlekedés ingyenessé tételét a DKV anyagi helyzete miatt nehezen tudja elképzelni. „Jelenleg is jóval kétmilliárd forint felett van a DKV éves vesztesége, amit az ingyenesség még legalább ennyivel növelne. Csak akkor tudnék támogatni egy erről szóló előterjesztést, ha a kieső jegyárbevétel pótlására megfelelő forrást találna az előterjesztő” – fogalmazott a képviselő.

Kőszeghy Csanád Ábel a két ügy egyikében sem tervez kezdeményezően fellépni a következő közgyűlésen.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.