„Hihetetlen mély szegénységbe taszítják a pályakezdő pedagógusokat” – Totyik Tamás a Debreciner podcastjában

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a kormány trükközéssel próbálja statisztikailag eltüntetni a pedagógushiányt.

A Debreciner podcastjának második adásában Totyik Tamással, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökével Budai Péter és Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírói beszélgettek.

A kormány október óta tárgyal a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőivel. Az érdekvédelmi szervezetek fő követelése a pedagógusi bérrendezés, valamint azt is akarják, hogy a kormány vonja vissza a koronavírus elleni kötelező oltásra vonatkozó rendeletét. Totyik Tamással a követeléseik okairól, a tárgyalások jelenlegi állásáról és az esetleges pedagógussztrájk lehetőségeiről is beszélgettünk.

A szakszervezeti vezető a Debrecinernek arról beszélt, a pedagógusokat ma annyira kizsigerelik, hogy egyes körzeti orvosoktól származó adataik szerint a nyugdíjba vonulók 80 százaléka 5 éven belül meghal. Totyik Tamás elmondta, a járvány kezdete óta Magyarországon nagyobb arányban haltak meg pedagógusok, mint egészségügyi dolgozók. Leszögezte, a PSZ oltáspárti, de szakszervezetként nem tehetik meg, hogy a munkavállalók egy részét megélhetési válságba lökjék.

A PSZ alelnöke a Debreciner podcastjában kifejtette, a pedagógushiány ma már olyan mértékű, hogy az intézményvezetői nyilatkozatok alapján minden ötödik általános iskolában vannak olyan pedagógusok, akik mindössze érettségivel rendelkeznek.

A Debreciner podcastjának technikai támogatója az Alternatív Közösségek Egyesülete. Köszönjük!

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.