Megszavazták Hajdúszoboszlón az egyetemi végzettség nélküli jelöltet a Járóbeteg-ellátó Centrum élére

Varga Tamás főorvos 15 éve állt az intézmény élén, de a városvezetés változást akart. Czeglédi Gyula polgármester a váltást a lakosságtól kapott kritikus észrevételekkel indokolta.

December 17-én a közösségi oldalán jelentette be Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere, hogy a város képviselő-testülete az előző napon zárt ülésen megválasztotta Böcsödi Istvánt a Járóbeteg-ellátó Centrum (JEC) élére, a döntés pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyását követően fog életbe lépni.

A szavazati arányokról a polgármester nem közölt információkat, és cikkünk írásának idején az önkormányzat honlapján sem olvasható az eredmény, ezért telefonon érdeklődtünk Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselőtől. Ő arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy tudomása szerint a zárt ülés miatt még ezt az adatot sem oszthatják meg a nyilvánossággal.

A járóbeteg-ellátó egyik munkatársától származó, egyelőre meg nem erősített információnk szerint egyébként az önkormányzat a szavazást megelőzően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) sikertelenül kért hozzájárulást a kinevezéshez. Ezzel kapcsolatban levélben kerestük Czeglédi Gyula polgármestert és a NEAK-ot. Amint válaszolnak, a cikkünket frissítjük.

Nincs egyetemi végzettsége az új igazgatónak, több orvos is távozik az intézményből

November 12. óta követtük nyomon a hajdúszoboszlói járóbeteg-ellátó körüli történéseket, értesültünk róla ugyanis, hogy a képviselő-testületben többségben lévő, Fidesz által dominált koalíció azt tervezi, hogy nem hosszabbítják meg az intézmény élén 15 éve álló Varga Tamás főorvos megbízatását annak november 30-i lejárta után, hanem Böcsödi István kinevezését tervezik. Böcsödi nem rendelkezik egyetemi végzettséggel, erről saját maga nyilatkozott a közösségi médiában.

Momentum

A döntést megelőzte egy eseti bizottság felállítása, amely a titkos szavazás során nem Varga Tamás pályázatát részesítette előnyben. Czeglédi Gyula polgármester november 24-én a Facebookon ezt a város lakosságától érkező „számtalan kritikai észrevétellel” magyarázta, többek között többhetes várakozási időkről és a betegbarát hangnem hiányáról számolt be.

November 18-án a képviselő-testületben zárt napirendi pontként tárgyalták az ügyet, amelyben a városvezetés által preferált jelölt hiányzó végzettsége miatt ekkor még nem hozhattak döntést. Czeglédi Gyula ekkor azt írta a közösségi oldalán, hogy „a jelöltek közül Böcsödi István pályázó számára az egyetemi szintű végzettség alóli mentességet, valamint az egészségügyi menedzseri szakképesítés 5 éven belüli megszerzését előzetesen az egészségügyi közszolgáltatásért felelős szerv által engedélyeztetni szükséges”. A kérdés, hogy ezt az engedélyt valóban megkapta-e az önkormányzat, illetve ha nem, mi alapján tudtak most döntést hozni.

Többen is bejelentették a távozásukat

Ahogy arról november 26-án beszámoltunk, mióta nyilvánvalóvá vált, hogy Czeglédiék leváltanák az addigi igazgatót, már több egészségügyi dolgozó is bejelentette az intézménytől való távozását. Információink szerint korábban a JEC valamennyi munkatársa aláírta azt a petíciót, amely Varga Tamás ismételt kinevezését kérte az önkormányzattól.

Kapcsolódó írások:

- Leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum 15 éve hivatalban lévő vezetőjét, de a városi labor marad

- Minden dolgozó a jelenlegi vezető maradását akarja, mégis leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum igazgatóját

- Még nem döntöttek a szoboszlói járóbeteg-ellátó igazgatói posztjáról a Fidesz által preferált jelölt hiányzó diplomája miatt

- Orvosok hagyják ott a szoboszlói járóbeteg-ellátót a várható vezetőváltás miatt – A polgármester szerint ezért is kell váltani

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.