Három helyett kilenchónapos álláskeresési járulék, Fudan Egyetem – A hajdú-bihari ellenzék kezdi a népszavazási aláírásgyűjtést

Az ellenzéki összefogás választókerületi képviselőjelöltjei koordinálják a gyűjtést. Kérdésenként országosan 200 ezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy kiírják a népszavazást.
Az ellenzéki hatok előválasztási összefogása iránti érdeklődés Debrecen belvárosában – 2021. október
Polgár Tóth Tamás

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere december 15-én egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átvették az általa kezdeményezett, a Kúria által jóváhagyott népszavazási kérdések ajánlóíveit. Az alábbi két kérdésről van szó:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az őszi előválasztást megszervező ellenzéknek – mivel támogatják Karácsony kezdeményezését – mindkét kérdéshez 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy a választópolgárok népszavazáson nyilváníthassanak véleményt ezekben az ügyekben.

Megkérdeztük a hat, összefogásban részt vevő ellenzéki pártot, valamint Márki-Zay Péter előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt mozgalmát, az MMM-et, hogy Hajdú-Bihar megyében milyen módon vesznek részt az aláírásgyűjtésben.

Demokratikus Koalíció

Varga Zoltán országgyűlési képviselőtől, a Hajdú-Bihar megyei 1-es számú választókerületben induló képviselőjelölttől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a következő héttől kezdődően munkanapokon 9 és 16 óra között a DK irodáiban (Debrecenben a Miklós utca 8. szám alatt) biztosítanak aláírási lehetőséget, továbbá – amennyiben az időjárás lehetővé teszi – Debrecen forgalmasabb csomópontjaiban és a belvárosban fognak pultoknál is gyűjteni.

Jobbik

Salamon Gergő, a Jobbik regionális igazgatója, a Hajdú-Bihar megyei 3-as számú választókerületben induló képviselőjelölt a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy Tégláson, Hajdúhadházon, Hajdúsámsonban és Létavértesen többször is fognak aláírásokat gyűjteni. A debreceni gyűjtéssel kapcsolatban hamarosan egyeztetnek a többi ellenzéki párttal. Úgy készülnek, hogy a megyeszékhelyen csak besegítenek, ha a szükség úgy kívánja. December 21-én kezdik az aláírásgyűjtést. Salamon Gergő azt is elmondta, hogy a Jobbik Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson és Hajdúdorogon is részt vesz a gyűjtésben.

LMP

Jármi Péter, az LMP hajdú-bihari elnöke a kérdésünkre annyit válaszolt, hogy részt vesznek a gyűjtésben, de azt a jelöltek és kampányfőnökeik szervezik. Volt már jelölt, akivel egyeztettek, és a többi jelöltet is keresni fogják.

Momentum

Mándi László, a Momentum választmányi elnöke, a Hajdú-Bihar megyei 2-es számú választókerületben induló képviselőjelölt a Debrecinerrel azt közölte: vasárnap (december 19-én) 7-11 között a debreceni Nagypiacnál várják az aláírókat, a további aláírópultos megjelenéseikről a debreceni szervezetük és a helyi képviselőik közösségi oldalain fognak tájékoztatni.

MSZP

Bódi Judit, az MSZP hajdú-bihari elnöke arról írt nekünk, hogy a teljes helyi ellenzék elkezdte már az aláírásgyűjtést, így ők is. Mint írta, a következő héttől hosszabb nyitvatartással várják az aláírókat az MSZP megyei irodáiban. Jármihoz hasonlóan Bódi Judit is aláhúzta, hogy az aláírásgyűjtést a választókerületekben megválasztott közös ellenzéki képviselőjelöltek koordinálják. A párt pultos aláírásgyűjtéseivel kapcsolatban később adnak tájékoztatást.
Ahogy a párt debreceni szervezetének Facebook-oldalán látható, a megyeszékhelyen a Vásári István utcán található irodában várják az aláírókat.

Párbeszéd

Dede Tamás, a Párbeszéd hajdú-bihari elnöke a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy Debrecenben és más településeken is fognak aláírásokat gyűjteni, konkrétumokat azonban nem tudott mondani.

Mindenki Magyarországa Mozgalom

Rigó Péter, az MMM hajdú-bihari szervezője a megkeresésünkre elmondta: minden választókerületi jelölttel felveszik a kapcsolatot, tőlük fognak majd aláíróíveket kérni. A jelöltek döntik majd el, hogy a saját választókerületeikben kérik-e az MMM segítségét. Egyelőre nem terveznek pultozást, ha ilyen módon is fognak gyűjteni, arról előtte egyeztetni fognak a jelöltekkel. Úgy tudja, hogy még ők sem kapták meg az aláíróíveket. Rigó azt is megjegyezte, hogy a napokban fog megalakulni az MMM ifjúsági szervezete, a Minden Fiatal Magyarországa helyi szervezete, akiket szintén bevonnának az aláírásgyűjtésbe.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.