MÁSIK FŐVÁROS

Ne szólj szám?!

„Ismét rossz karácsonyra kell számítani, de már korábban is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ezt megfelelően kezelni. Meg vagyok győződve arról, hogy most is sikerül átvészelni ezt az időszakot.”
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Ne tessék megijedni, nem Magyarországról szól a hír, hanem Hollandiáról! Azután jelentette ki a fentieket Mark Rutte, az ország miniszterelnöke, miután szombaton bejelentették, hogy „kemény” lezárásokat vezetnek be vasárnaptól. (Írja az MTI nyomán több lap.) Egyebek mellett ez azt jelenti, hogy a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak, míg az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk. Természetesen a sportközpontokat szintén bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg, az éttermekből csak elvitelre lehet ételt vásárolni, más vendégeket nem fogadhatnak.

„Karácsonyi zárlatot hirdettek Hollandiában az új variáns terjedése miatt - írta a BBC. Az országban a nem létfontosságú üzletek, iskolák, szórakozóhelyek, kocsmák, éttermek és más nyilvános helyek legalább január közepéig zárva lesznek. A lezárásokra az új variáns (omikron) gyors terjedése miatt van szükség, amely már nem kezelhető csak az oltásokkal” - idézi a hazipatika.com.

Koppányi Szabolcs

Nyilván olvasóink is eltérően ítélik meg ezt a szigorúságot, de a következetességet nem lehet elvitatni a holland ügyvivő kormánytól. Különösen annak fényében, hogy az országban november közepétől élnek különböző korlátozások, miután rekordszámú fertőzést igazoltak. S azt sem ingatta meg a kormányt, hogy az országban néhány hete több tüntetést tartottak a lezárások ellen. Sőt a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A mintegy tizenhétmilliós országban szombati adat szerint 2372 beteget ápolnak kórházban, 673-an intenzív kezelésben részesülnek. Az elmúlt hét napban átlagosan 245 beteget vettek fel kezelésre, 23 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. Hollandiában 76,4 százalékos az átoltottsági arány. Nálunk - pénteki adat - 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen. (Hogy rajtuk kívül hányan vannak intenzív osztályokon Covid-fertőzés miatt, arról nem közöl adatot a magyar járványoldal.)

Miután vagy már karácsonyra, vagy az évvégi ünnepségekre (illetve azok helyett) több európai országban további szigorításokat jelentettek be, talán hasznos lett volna, ha a magyar illetékesek reagálnak ezekre. Bár, ha arra gondolunk, hogy a járvány két éve alatt hányszor tettek önmagukat rövid idő alatt megcáfoló kijelentéseket a szóban forgó hölgyek és urak, akkor talán a közeljövő várható alakulását illetően sem az ő (első) szavuk lesz, már amennyiben lesz hozzá szavuk, a zsinórmértékünk.

Talán jobb is, hogy nem hamarkodták el, vagy egyáltalán nem fognak reagálni. Bár ilyen bejelentéseket olvasva azért önkéntelenül felvetődik a magyarban a kérdés: vajon más országokban „óvatoskodják” túl a járványt. Avagy nálunk becsülik le az aktuális helyzet veszélyeit?

Tudjuk, a magyar koronavírus oldal hétvégén nem közöl járványügyi adatokat, de azért ezúttal szintén találtunk rajta friss bejelentéseket. Íme a legfontosabbnak tartott megosztandó ismeretek akkor, amikor „az omikron kísértete lebeg Európa felett, ezért egyre több ország jelent be szigorításokat”. (nepszava.hu)

Tehát a szombati, vasárnapi frissítések címei a koronavirus.gov.hu oldalon: „PM: februári adóvisszatérítés - két hét a nyilatkozat leadásáig”, „ITM: mintegy tízezer vállalkozást indíthatnak állami támogatással a többségükben fiatal pályázók”, „Novák: korábban érkeznek a családtámogatási ellátások”. És még kettő, az írásom idejéhez képest legutóbbi, pénteki adatközlés mellett: „Szijjártó: a magyar gazdaságtörténet legnagyobb adócsökkentése valósul meg jövő év elején” és „Kedvezményes marad a SZÉP-kártya”.

koronavirus.gov.hu

Nos, nagyon jó lenne ha a jelenlegi járványhelyzetben valóban ezek a közlendők lennének azok, amelyek az illetékesek elengedhetetlennek tartanak tudtunkra adni az állampolgárokat hivatalosan tájékoztató a magyar járványügyi oldalon.

Tény, megnyugtatóbb az idézett cikkeket olvasni, mint például a britanniai helyzetjelentést: Nagy-Britanniában a (múlt) hét elején tesztelt új esetek több mint 54 százalékát már az omikron variáns tette ki. London a legfertőzöttebb terület, a betegséget elkapók 80,8 százaléka omikronos koronavírusos. Félelmetes ütemben terjed az omikron variáns: szombaton 10 059 esetet azonosítottak, ami háromszorosa a pénteki adatoknak. Pénteken az Egyesült Királyságban már harmadik napja jelentettek rekordszámú új fertőzöttet, de a szakemberek szerint a következő hetekben az omikron variáns terjedésével sorra dőlnek majd az eddigi rekordok. (nepszava.hu, hazipatika.com)

Az ilyen „elrettentő” jóslatok fényében akár meg is köszönhetjük a magyar döntéshozóknak, hogy hétvégén nem terhelnek bennünket a járvány adataival, s „pihentetik” alaptalan vagy jogos félelmeinket. Ugyanakkor magam nem vagyok meggyőződve arról, s talán mások sem, hogy eközben nem zajlottak olyan kedvezőtlen folyamatok itthoni településeinken, Debrecenben csakúgy, mint másutt, amelyek azonnali nyilvánossá tétele sokak védelmét, fertőzésének elkerülését szolgálta volna. S az adatok nyilvánosságra hozása még mindig csak a járvány csökkentésének kisebbik, közvetett része. Amelyek ezúttal sem történtek meg. Nem mellesleg, Debrecen amúgy is a magyar járványügyi titkolózás abszolút fővárosának tekinthető. De az általános országvezetési gyakorlat alapján sem várhattunk érdemi bejelentését, még kevésbé érdemi intézkedéseket a hétvégén. Bármi történjék Európában vagy a világban.

S most már aligha fogja vállalni az „ünnepeket” rontó szigorítások megtételével járó elégedetlenséget a legfőbb illetékesünk vezette testület. Remélhetőleg annak, s kizárólag csakis annak okán, mert Magyarországon objektív szakmai, járványügyi megítélések alapján, ahogyan mifelénk amúgy is szokásos eljárni, valóban nincs szükség rájuk.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.