Szexista beszólásokkal hárította Hajdúnánás fideszes polgármestere az ellenzéki frakcióvezető kritikáit - FRISSÍTVE!

A városban jelenleg rendőrségi nyomozás zajlik versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt. Az önkormányzat által rendelt, külső szakértő által végzett vizsgálat nem állapított meg komoly szabálytalanságokat az elmúlt öt év közbeszerzéseivel kapcsolatban, igaz, azoknak a belső tartalmát nem is vizsgálták. A testületi ülésen Szólláth Tibor polgármester a nők hisztis napjairól értekezett Bódi Judit ellenzéki frakcióvezetővel kapcsolatban.

FRISSÍTVE A POLGÁRMESTER MEGJEGYZÉSEIVEL!

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése alapján december 13-án írtunk arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint a rendőrség nyomozást folytat egy hajdúnánási közbeszerzéssel kapcsolatban, 6 gyanúsítottat pedig már ki is hallgattak. Hadházy értesülései szerint az ügy egyik érintettje Kiss Imre, a település jegyzője. Szerettük volna megszólaltatni Szólláth Tibor (Fidesz) polgármestert és a jegyzőt is, közülük a városvezető december 17-én válaszolt a megkeresésünkre.

23 közbeszerzést vizsgáltak meg

Szólláth a Debrecinernek küldött levelében jórészt azokat az információkat ismételte meg, amelyekről Hadházy Ákost már tájékoztatta. Leírta, hogy az önkormányzat nem kapott az ügyben tájékoztatást egyetlen hatóságtól sem. A tudomása szerint az Infrastrukturális fejlesztés Hajdúnánáson című beruházás kapcsán nyomoz a rendőrség, amelyet a kialakítás alatt lévő ipari park útépítéséhez írtak ki. Szólláth megerősítette, hogy az ügyben meghallgattak egy önkormányzati tisztségviselőt. Megismételte az arról szóló tájékoztatását is, miszerint Hajdúnánás képviselő-testülete október 12-én elrendelte a 2017 és 2021 közötti közbeszerzések szabályszerűségi ellenőrzését külső szakértő bevonásával. A korábbiakhoz képest új információ, hogy a folyamat során 23 közbeszerzést vizsgáltak, a december 16-án tartott képviselő-testületi ülésen pedig el is fogadták az East-Audit Zrt. vizsgálati jelentését – méghozzá egyhangúlag.

December 17-ei poszt Szólláth Facebook-oldalán
Facebook

December 17-én töltötték fel a Hajdúnánási Televízió Youtube-csatornájára az erről a testületi ülésről készített felvételt. A videóból kiderül, hogy a városvezetés eredetileg zárt napirendi pontként tárgyalta volna a vizsgálati jelentésről szóló előterjesztést, végül Bódi Juditnak (MSZP), az ellenzéki összefogás önkormányzati frakcióvezetőjének kezdeményezésére egyhangúlag döntöttek a nyílttá tételről. Bódi az erről való szavazás előtt bejelentette, hogy amennyiben zártan tárgyalják a jelentést, ők nem fognak rajta részt venni.

A polgármester szerint a szomszéd város expolgármestere áll a nyomozás hátterében

A testületi ülés elején Szólláth Tibor polgármester hosszan reagált a közbeszerzés körül kipattant botrányra. „Sajnálom, hogy gőzerővel becsapódott az országos politika a városba” – fogalmazott a politikus. A polgármester többször is arról beszélt, hogy egy „szándékot” lát az ügy mögött, de az ellenzéki képviselők kérésére sem volt hajlandó konkrét személyeket megnevezni. Szólláth szerint a politikai közbeszéd annyira elfajult, hogy az emberek lassan már fizikai megsemmisítéssel fenyegetik egymást. „Fizikai megsemmisítésről beszélünk lassan, és én ezt mérhetetlenül felháborítónak tartom, és azt gondolom, hogy ez a tavaszi választásokra időzített politikai hecckampány” – magyarázta.

A politikus okfejtése szerint a rendőrségi nyomozás mögött valójában Csige Tamás (MSZP) volt hajdúdorogi polgármester áll (ugyan nem nevezte meg őt, de a körülírása alapján másra nem gondolhatott). „Zajlik egy ügy a mellettünk 6 kilométerre lévő településen. Ott volt egy polgármesterváltás, az ottani polgármester átvonult árnyékpolgármesternek a másik településre, és Hajdúnánáshoz köthető személyekkel együtt véleményem szerint azon dolgozik, hogy a maguk sikertelenségét és kudarcait elfedendő, hogyan lehet Hajdúnánást pellengérre állítva bemutatni, hogy azok a fejlesztések, amelyek itt történnek, bűnös körülmények között történnek” – sorolta Szólláth, majd arról beszélt, hogy a rendőrségi nyomozásról szóló hírt „egy félnarkós figura” hozta a nyilvánosság tudomására.

Kicsoda Szólláth Tibor?

1969. április 4-én született Hajdúnánáson, végzettsége szerint agrármérnök.
Politikai pályafutása 2002-ben kezdődött, amikor a Hajdúnánási Polgári Kör jelöltjeként elindult az önkormányzati választáson – egyéni választókerületben ugyan nem nyert, de kompenzációs listáról bekerült a város képviselő-testületébe. A 2006-os önkormányzati választáson elindult a polgármesteri posztért a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Hajdúnánási Polgári Kör színeiben, nem járt sikerrel, ellenben immáron egyéni választókerületből jutott be Nánás képviselő-testületébe. 2010-ben – már csak a Fidesz jelöltjeként – egyéni választókerületi mandátumot is szerzett, sőt már polgármesternek is megválasztották, ahogy 2014-ben és 2019-ben is.
2006-2010-ben a Hajdú Bihar megyei közgyűlés alelnöke is volt.
2010-ben az Országgyűlésbe is bejutott a megyei pártlistáról, egy cikluson át volt honatya.

2017-ben megválasztották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei elnökévé, 2021-ben pedig a privatizált Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjává is kinevezték.
Pajna Zoltántól, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökétől Bocskai-szablyát kapott Szólláth Tibor, amit kétszer is átadott neki: egyszer Debrecenben, egyszer pedig Hajdúnánáson
Facebook

FRISSÍTÉS! Cikkünk megjelenését követően Szólláth Tibor az alábbiak közzétételét kérte a Debrecinertől: „a szablyát, mint emléktárgyat a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a megyei településeknek, valamint együttműködő partnereinek is átnyújtja, átnyújtotta az adott szervezet egyik ünnepi eseményén. Egyik ilyen esemény volt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának is átadta a megyei önkormányzat a szablyát, melyet Szólláth Tibor, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának elnöke vette át. A december 12-i városnapi ünnepségen, mint polgármester vehette át a szablyát Hajdúnánás közössége nevében.”

Facebook
Facebook

Nem vizsgálták a közbeszerzések belső tartalmát

A képviselő-testületi ülés felvételéből kiderül: habár ezt Szólláth Tibor sem a Hadházy Ákosnak, sem a Debrecinernek küldött levelében nem említi, de az East-Audit Zrt. egyáltalán nem vizsgálta a város közbeszerzéseinek belső tartalmát. Ezt Baloghné Tasi Judit Éva, a cég igazgatósági tagja is hangsúlyozta a testületi ülésen. Bódi Judit kérdésére válaszolva a szakértő azt is elmondta, hogy ugyanez vonatkozik a rendőrségi nyomozás által érintett közbeszerzési kiírás belső tartalmára is. A vizsgálati jelentés komolyabb szabálytalanságokat nem állapított meg, a képviselő-testület ezt a polgármester tájékoztatásának megfelelően egyhangú szavazással fogadta el.

Kétmillió forintos jutalmat is megszavaztak

Érdekes egybeesés, hogy éppen ezen a testületi ülésen döntöttek a képviselők Szólláth Tibor polgármester 2,1 millió forintos jutalmáról is, amelyet a helyi fizetőeszközben, Bocskai Koronában fognak odaadni a polgármesternek. Nagyné Legény Ildikó (Fidesz) alpolgármester előterjesztése szerint a jutalom azért illeti meg Szólláthot, mert a járványhelyzet miatt jelentősen megnőttek a polgármester feladatai és a felelőssége is, az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények működőképességét pedig ez idő alatt is sikerült fenntartani. További érvként írt az előterjesztő arról, hogy Szólláth a 2010-es első megválasztása óta még egyszer sem kapott jutalmat.

Az ülés elején Bakó Sándor ellenzéki képviselő kezdeményezte, hogy vegyék le a javaslatot a napirendről, de ezt rajta kívül csupán Bódi Judit támogatta. A jutalom odaítéléséről szóló határozati javaslatot a jelenlévő három ellenzéki képviselő tartózkodó szavazata mellett, a Fidesz-frakció támogató voksaival fogadták el.

FRISSÍTÉS! Cikkünk megjelenését követően Szólláth Tibor az alábbiak közzétételét kérte a Debrecinertől: „Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2021. december 16-i ülésén nem került jutalom megállapításra Szólláth Tibor polgármester részére. A Képviselő – testület úgy döntött, hogy a jutalom összegével megegyező forrást a Református Egyházközség számára, a Dr. Hegedűs Loránt szellemi hagyatékának ápolására létrehozandó alapítvány részére biztosítja.”

Szólláth Tibor a Facebook-oldalán a cikkünk megjelenésének napján tette közzé azt a posztját, ami e szavakkal kezdődik: „A részemre megítélt, járulékokkal együtt bruttó 2.494.000 Ft összegű jutalmat…”
Szólláth Tibor ezt a képi elemet jelentette meg a posztjában
Facebook

Hölgyek hisztis napjairól beszélt Szólláth az ellenzéki frakcióvezető őt ért kritikái miatt

A testületi ülés arról is emlékezetes marad, hogy Szólláth Tibor kétszer is szexista beszólást intézett Bódi Judit ellenzéki frakcióvezetőhöz. A felvételen 1 óra 23 percnél hallható, ahogy a polgármester Bódi egyik kritikus megjegyzésére reflektálva előbb azt mondja: „Úgy látom, hogy ez egy nehéz nap önnek is, képviselő asszony”, majd hozzátette, „vannak ilyen napok, hölgyeknél ez nehezebb”. Bódi Judit erre azzal reagált, hogy gusztustalannak tartja a polgármester szavait.

YouTube

1 óra 59 percnél Szólláth Tibor zárt ülésként jelentette be az East-Audit Zrt. jelentéséről szóló előterjesztés tárgyalását, Bódi Judit pedig felhívta a figyelmét arra, hogy korábban már megszavazták a nyílt ülést. A polgármester ekkor előbb arra kérte Bódit, hogy hagyja őt az ülést vezetni, majd azt mondta: „Van egy feleségem és van egy lányom is, ismerem ezeket a hisztis napokat, nehéz” – fogalmazott. Bódi ekkor emlékeztette a polgármestert, hogy ez már a második szexista beszólása volt, és ezt kikérte a teremben ülő nők nevében. „Bocsánat, én nem a jelenlévő nőkről beszélek, én önről beszélek. Ezen a napon végighisztizi a testületi ülést. Ne haragudjon, tudom, hogy vannak ilyen dolgok, de ez van” – mondta Szólláth. A jelenlévők közül egyébként senki sem szólalt meg a polgármester mondatai miatt.

Szólláth Tibor az ülés későbbi szakaszában, egy szünetet követően elnézést kért egy (?) kijelentéséért. „Az előző időszakban hangzott el egy olyan kijelentés, ami miatt szeretnék elnézést kérni képviselő asszonytól, és ha bárkit megbántottam a teremben, akkor tőlük is. Nem volt szándékomban” – mondta a polgármester.

Folytatás:

- Folyt. köv. – Hajdúnánás fideszes alpolgármestere is hisztisnek látta az ellenzéki politikust a város testületi ülésén

- Nem tesz feljelentést a képviselőnő, akire szexista megjegyzéseket tett a hajdúnánási fideszes polgármester

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.