A debreceni repülőtér többségi tulajdonosa lehet a külgazdasági és külügyminisztérium – hvg.hu

Legalábbis akkor, ha az állam szándéka szerint megveszi a debreceni repülőteret üzemeltető, jelenleg önkormányzati többségi tulajdonban álló cég, a Debrecen International Airport Kft. 51%-át.

Éppen egy éve döntött úgy a kormány, hogy az önkormányzat és vagyonkezelője mint tulajdonos "eladási szándéka esetén” az állam többséget szerez a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft-ben, ahol most a közvetlen és közvetett önkormányzati tulajdon 76% - emlékeztet a hvg. (A maradék a Herdon István milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Airport Debreceni Holding Zrt.-é.)

hvg.hu

A 2020 végi határozatban azonban az szerepelt, hogy ha az üzlet megvalósul, „az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlója” Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz, aki egyúttal „a debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért, valamint az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért”, valamint „az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért” felelős kormánybiztos is.

Ezt a határozatot módosítja a hétfő este közzétett újabb, amely Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert nevezi meg a majdani állami tulajdonosi jogok gyakorlójaként.

Debrecen eladási szándékáról nincs friss információ, csak arról, hogy az Európai Bizottság szeptemberben jóváhagyta, hogy a magyar kormány és Debrecen önkormányzata 2,5 milliárd forint összegű állami támogatást nyújtson a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tulajdonosának.

További részletek a hvg cikkében olvasható.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.