Mégsem kellett előzetes engedély a szoboszlói járóbeteg-ellátó igazgatói pályázatairól való szavazáshoz?

Czeglédi Gyula polgármester arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy az önkormányzat által megkérdezett egészségügyi szervek szerint a képviselő-testület megadhatta a pozíció ellátásához szükséges végzettségek alóli mentességet a városvezetés által preferált jelöltnek. Novemberben a döntés elhalasztását még azzal indokolta Czeglédi, hogy a mentességet „engedélyeztetni szükséges”.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner
Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, december 16-án megszavazta Hajdúszoboszló képviselő-testülete a Járóbeteg-ellátó Centrum élére a saját bevallása szerint egyetemi végzettséggel nem rendelkező Böcsödi Istvánt. Az új igazgatót zárt ülésen nevezték ki, a döntéssel kapcsolatban még a szavazati arányokat sem hozta nyilvánosságra a városvezetés. Az előző igazgató, Varga Tamás főorvos 15 évig állt az intézmény élén, november 30-án járt le a megbízatása, és habár pályázott a pozícióra, a várost irányító – Fidesz által dominált – koalíció nem őt preferálta.
Momentum

November 18-án egyszer már napirendre tűzték az igazgatói pályázatok ügyét, de akkor elnapolták a szavazást, Czeglédi Gyula (független) polgármester a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írta, „a jelöltek közül Böcsödi István pályázó számára az egyetemi szintű végzettség alóli mentességet, valamint az egészségügyi menedzseri szakképesítés 5 éven belüli megszerzését előzetesen az egészségügyi közszolgáltatásért felelős szerv által engedélyeztetni szükséges”.

Mégsem szükséges?

Mivel úgy értesültünk, hogy a városvezetés a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kért, de nem kapott hozzájárulást a kinevezéshez, megkérdeztük Czeglédi Gyula polgármestert arról, hogy fordultak-e valamilyen kéréssel a NEAK-hoz, illetve arról, hogy milyen körülmények tették lehetővé Böcsödi kinevezését, amelyek november 18-án még nem álltak fenn. Érdeklődtünk afelől is, hogy a zárt ülés lehetővé teszi-e a szavazás pontos eredményének megismerését.

Czeglédi Gyula december 17-én szerkesztőségünknek küldött levelében azt írta: nem tud válaszolni a szavazás megismerhetőségével kapcsolatos kérdésünkre, a város jegyzőjéhez irányított minket ez ügyben. A polgármester mindenesetre úgy tudja, csak a végeredmény, a hozott határozat a nyilvános.

A másik kérdésünkre a polgármester azt felelte, hogy az önkormányzat nevében a jegyző fordult állásfoglalásért a NEAK-hoz és az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ), hogy tisztázzák, a törvény alapján ki jogosult az egyik pályázó – nyilvánvalóan Böcsödi István – esetében a végzettség alóli mentesség megadására. „A válaszok egybehangzóan mindkét intézménytől Hajdúszoboszló város képviselő-testületét jelölték meg. Mindezen tények ismeretében hozta meg döntését a város képviselő-testülete annak reményében, hogy javulni fog a város egészségügyi ellátása” – írta Czeglédi, hozzátéve, hogy a döntésük az OKFŐ jóváhagyásával fog életbe lépni.

A polgármester szavaiból tehát úgy tűnik, hogy habár november 18-án ennek a szükségességére hivatkozva nem hoztak döntést az igazgatói pályázatokról, egyik hatóságtól sem kaptak engedélyt a pozíció betöltéséhez szükséges végzettségek alóli mentességre, de erre a jelek szerint eleve nem is volt szükség.

Az ügyben december 17-én levélben kerestük a NEAK illetékeseit is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak az érdeklődésünkre.

Kapcsolódó írások:

- Leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum 15 éve hivatalban lévő vezetőjét, de a városi labor marad

- Minden dolgozó a jelenlegi vezető maradását akarja, mégis leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum igazgatóját

- Még nem döntöttek a szoboszlói járóbeteg-ellátó igazgatói posztjáról a Fidesz által preferált jelölt hiányzó diplomája miatt

- Orvosok hagyják ott a szoboszlói járóbeteg-ellátót a várható vezetőváltás miatt – A polgármester szerint ezért is kell váltani

- Megszavazták Hajdúszoboszlón az egyetemi végzettség nélküli jelöltet a Járóbeteg-ellátó Centrum élére

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.