Folyt. köv. – Hajdúnánás fideszes alpolgármestere is hisztisnek látta az ellenzéki politikust a város testületi ülésén

Nagyné Legény Ildikó szerint az „álhírekkel tarkított” országos sajtó nem számolt be a polgármester szexista kijelentéseinek előzményeiről.
Nagyné Legény Ildikó - ezt a fotót az alpolgármester osztotta meg a politikusi közösségi oldalán
Facebook

December 21-én délután közleményt küldött a szerkesztőségünknek Nagyné Legény Ildikó (Fidesz), Hajdúnánás alpolgármestere, amelyben arról ír, méltatlannak érzi a szerinte álhírekkel tarkított országos sajtóban megjelent cikkeket Szólláth Tibor (Fidesz) polgármester szexista beszólásaival kapcsolatban.

December 20-án a Debreciner írta meg először, hogy a város testület ülésén Szólláth az ellenzéki frakcióvezető, Bódi Judit (MSZP) egyik kritikájára reflektálva azt mondta: „Úgy látom, hogy ez egy nehéz nap önnek is, képviselő asszony”, majd hozzátette, „vannak ilyen napok, hölgyeknél ez nehezebb”. Később, miután Bódi felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy az East-Audit Zrt. jelentéséről szóló előterjesztést nem zártan, hanem nyíltan kellene tárgyalniuk, a polgármester azt mondta neki: „Van egy feleségem és van egy lányom is, ismerem ezeket a hisztis napokat, nehéz”. Bódi ekkor emlékeztette a polgármestert, hogy ez már a második szexista beszólása volt az ülés alatt, továbbá kikérte az elhangzottakat a teremben ülő nők nevében. Szólláth erre a következőképpen reagált: „Bocsánat, én nem a jelenlévő nőkről beszélek, én önről beszélek. Ezen a napon végighisztizi a testületi ülést. Ne haragudjon, tudom, hogy vannak ilyen dolgok, de ez van”.

Az alpolgármester és a polgármester az inkriminált ülésen
YouTube

Nagyné Legény Ildikó a közleményében megjegyzi, hogy a szerinte „álhírekkel tarkított” sajtó nem számolt be a polgármester mondatainak előzményeiről. „Testületi ülésen voltunk, nem a piacon! Az ülésnek vannak szabályai, amiket nem tartott be képviselőasszony. A bekiabálások és belevágni mások mondatába nem testületi ülésre való” – írta Nagyné Legény Ildikó. A testületi ülésről készült videófelvételen egyébként 1 óra 23 percnél és 1 óra 59 percnél hallhatók Szólláth Tibor beszólásai. Ezek előtt – közvetlenül legalábbis – egyik alkalommal sem kiabált be az ellenzéki frakcióvezető, feltűnő viszont, hogy a polgármester első szexista megnyilvánulása előtt Bódi Judit hozzászólását többször is félbeszakította, többek között olyan közbevetésekkel, minthogy „jajj istenem”, valamint „de miért kell hisztizni?”.

Nagyné Legény Ildikó szerint az ülésről megjelent hírek nem számoltak be arról, hogy részben Bódi Judit viselkedése miatt „felfokozott hangulatú” volt a testületi ülés. „Nőként is azt kell, hogy mondjam rendkívüli módon illett rá a »hisztis« kifejezés” – írta az alpolgármester, hozzátéve, hogy Szólláth Tibor megnyilvánulásait azért ő sem tartotta szerencsésnek. Nagyné Legény Ildikó megjegyezte továbbá, hogy a polgármester bocsánatot kért a kijelentéseiért. Ez egyébként nem teljesen igaz, a polgármester elnézést kért, nem bocsánatot – erről a Debreciner cikke alapján a legtöbb országos sajtótermék is beszámolt.

Nagyné Legény Ildikó - ezt a fotót az alpolgármester osztotta meg a politikusi közösségi oldalán
Facebook
Az alpolgármester közleményét alább teljes terjedelemben is közöljük:

Hajdúnánás alpolgármestere: Nőként is azt kell, hogy mondjam rendkívüli módon illett rá a „hisztis” kifejezés

Nagyné Legény Ildikó Hajdúnánás alpolgármestere is beleállt a város körüli felfokozott hangulatú témába. Ez az egész helyzet egy túlszínezett meséskönyv - mondta az alpolgármester asszony.

Örülök annak, hogy egy másik szemszögből, nőként is meg tudok szólalni ebben a témában. Engem elszomorítanak az országos sajtóban zajló folyamatok, amelyeket méltatlannak is érzek.

Méltatlannak érzem Hajdúnánás város közössége szempontjából, Hajdúnánáson az elmúlt 10-11 évben elért fejlesztések vonatkozásában és rendkívül méltatlannak érzem polgármester úr személyét illetően is.

Szomorú vagyok amiatt, hogy az álhírekkel tarkított országos sajtó nem számol be azokról a folyamatokról, amik odáig vezettek, hogy ez a nem túl szerencsés kifejezés elhangzott polgármester úr szájából.

Testületi ülésen voltunk, nem a piacon! Az ülésnek vannak szabályai, amiket nem tartott be képviselőasszony. A bekiabálások és belevágni mások mondatába nem testületi ülésre való.

Szomorú, hogy a megjelent hírek nem számolnak be arról, hogy egy felfokozott hangulatú testületi ülésen vettünk részt és ehhez a felfokozott hangulathoz nagyban hozzájárult képviselőtársamnak a viselkedése, ami számomra is nagyon zavaró volt, végig kísérte a testületi ülést.

Nőként is azt kell, hogy mondjam rendkívüli módon illett rá a „hisztis” kifejezés, azzal a kiegészítéssel, hogy nem volt szerencsés kijelentés sem a helyet, sem az időpontot illetően. Elismerem, hogy talán bántó lehetett a szóhasználat, ezt a polgármester felismerte és nyilvánosan, önként, akkor, ott a testületi ülésen bocsánatot kért képviselőtársamtól.

Azt szeretném képviselőasszony szívére helyezni, hogy karácsony közeledtével tudjunk megbocsájtani egymásnak a városunkért, városunk fejlődéséért.

Nagyné Legény Ildikó
Hajdúnánás város alpolgármestere

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.