Vörösre színeződtek az Egyetem tér tiszafái – utánajártunk, hogy miért

Akár már idén regenerálódhatnak a növények.
Tóth Tamás

Az elmúlt hetekben arra lehettek figyelmesek az Egyetem téren sétálók, hogy a Debreceni Egyetem főépülete előtti szökőkút mindkét oldalán elszáradt a tiszafáknak a szökőkút felé eső része. Vajon túlságosan erős vegyszert alkalmaznak a víz tisztítására? Esetleg gomba vagy rovar támadta meg a növényeket? Hogy megoldjuk a rejtélyt, megkérdeztünk több kertészettel foglalkozó helyi vállalkozót arról, hogy mi történhetett a tiszafákkal.

Minden évben megismétlődhet

Juszel László, a Florex Kertcentrumtól arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy minden valószínűség szerint a nagy UV-B sugárzás a tettes: a pára egyszerűen megégeti a friss, puha hajtásokat. Juszel László szerint ez minden évben megismétlődhet, amennyiben a nyári kánikulában 11 és 16 óra között üzemel a szökőkút. A fák maguktól regenerálódnak majd, vegyszeres kezelésükre nincs szükség.

Tóth Tamás

Szabályosan megfő a növény

Ugyanazt sejti az eset mögött Tokaji Ferencné is, a Tokaji Kertészettől. Mint válaszában leírta, ha a pára a nagy melegben lerakódik a növényre, annyira felforrósodik, hogy az szabályosan megfő. „Nem volt még ennyire meleg nyarunk, illetve a szökőkút sem üzemelt állandóan. A déli 30-35 fokban nagyon ártalmas a vízpára. Ezért szoktuk a locsolást otthon is reggel vagy este elvégezni” – magyarázta Tokaji Ferencné, aki szerint a kánikula után le kell vágni az ágak leszáradt részeit, így még idén regenerálódhatnak a fák.

Tóth Tamás

Mi ebből a tanulság?

Ha jövőre nem szeretnénk szegény tiszafákat megégetni, napközben egyszerűen le kell állítani a szökőkutat. Még energiát is megtakarítunk vele.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.