Országszerte megjelenhetnek fegyveresek a MÁV járatain – tájékoztatta a vasúti társaság a Jobbikot

Már eddig is voltak készenléti rendőrök és vasútőrök egyes járatokon, de most még több bevetésére lehet számítani. Az ellenőrökkel szembeni atrocitások száma egyébként évről évre csökken.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

December elsején az iho.hu cikke alapján a Debreciner is beszámolt arról, hogy a Készenléti Rendőrség a MÁV Biztonsági Igazgatóságának kérésére fegyveres erőkkel biztosítja több Nyíregyháza és Budapest között közlekedő vasúti járaton a személyzetet. Az érintett járatok közül az egyiket a Telex munkatársai is kipróbálták, de ők nem találkoztak a fegyveres kísérőkkel.

Debrecen - Nagyállomás
Koppányi Szabolcs

A hír kapcsán december 8-án tartott sajtótájékoztatót a Jobbik a debreceni Nagyállomás előtt. Salamon Gergő, a párt regionális igazgatója, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje (Hajdú-Bihar megyei 3-as választókerület) ekkor azt mondta: a megye két legveszélyesebb vasútállomása a hajdúhadházi és a debreceni, a tapasztalataik szerint gyakran előfordul, hogy az utasok valamilyen rendbontás miatt nem mernek le- vagy felszállni a vonatokra. Mint mondta, a párt az utasok és a személyzet védelme érdekében támogatja a fegyveres erők megjelenését a vasúti járatokon.

Folyamatos csökken a jegyellenőrökkel szembeni támadások száma

Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni alelnöke ma, december 22-én juttatta el a Debreciner szerkesztőségéhez azt a válaszlevelet, amelyet a MÁV-START Zrt. küldött neki a kezdeményezéssel kapcsolatban. Ebben azt írják, az előzetes egyeztetéseknek megfelelően a 100-as vasúti fővonal egyes járatain 2-2 rendőr van jelen. Mint írják, az intézkedés bevezetése óta nem kaptak bejelentést arról, hogy az érintett vonalon atrocitás történt volna.

„Ezen kívül további helyszíneken is lehet számítani az együttműködési megállapodás alapján folyamatos rendőrségi jelenlétre, járatkísérésre országszerte” – közölte levelében a MÁV-START Zrt.

A társaság ügyfélszolgálata azt is megjegyzi, nem előzmény nélküli a fokozott ellenőrzés bevezetése: „évente körülbelül 80 ezer járaton teljesítenek szolgálatot készenléti rendőrök, vasútőrök, immár sok évre visszatekintő gyakorlatnak megfelelően” – írják.

A MÁV-START leveléből az is kiderül, hogy 2019. szeptember 1. óta 169 testkamerát szereztek már be, valamint további közel ezer darab beszerzését tervezik. „A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió, minimálisra csökkent a bántalmazások száma. Idén december elejéig 6052 jegyvizsgáló összesen 12 071 alkalommal vett fel testkamerát szolgálata során, ők összesen 53 988 vonatot kísértek eddig testkamera biztosítása mellett, azonban mindössze négy esetben kellett a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt” – olvasható a társaság levelében. Arról is tájékoztattak, hogy a 2019-es 70-ről 2020-ban 65-re csökkent az ellenőrökkel szembeni támadások száma, 2021-ben pedig eddig 53 ilyen esetet rögzítettek.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.