Miféle debreceni közterületet ajánl Kósa Lajos a katolikus egyháznak? És miért nem ír erről a debreceni önkormányzati média?

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapja szerint a képviselő egy egyházi óvoda alapkőletételén javasolta, hogy az épület által elvett helyet közterület odaadásával pótolja a város.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Még november 23-án számoltak be különböző kormányközeli sajtótermékek, valamint a debreceni önkormányzati médiaként működő Dehir.hu, továbbá utóbbi nyomán az önkormányzat hivatalos honlapja arról, hogy letették az alapkövét a Borbíró téri Megtestesülés-templom mögött épülő római katolikus óvodának. Ezek a beszámolók jellemzően kitértek arra, hogy az óvodát közel 542 millió forintból építik, amelyből 470 milliót a magyar állam adott.

Kósa Lajos
dnyem.hu

Az eseményen megjelent többek között Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő is, aki az önkormányzati média tudósítása szerint arról beszélt, hogy a kormány óvoda- és bölcsődeépítési programjában határon innen és túl is építettek új intézményeket. A Dehir.hu Kósa beszédének azt a részét idézte, amelyben a politikus megemlítette: jó lenne, ha Debrecenben 20-ra tudnák csökkenteni a csoportlétszámot, de ehhez még rengeteg óvodaépítésre és felújításra van szükség. Az önkormányzati televízió pedig Kósa azon gondolatmenetét választotta ki, amelyben hangsúlyozza, minél hamarabb kerül egy gyermek az oktatási rendszerbe, annál nagyobb az esély arra, hogy az otthonról esetlegesen hozott hátrányból fel tudják zárkóztatni. A képviselő mondandójából a kormány felzárkóztatáspolitikájának eredményességéről tett megállapításait emelte ki az alapkőletételről beszámoló állami média is.

Sem az önkormányzati médiáról, sem a város hivatalos honlapjáról, sem az állami médiáról nem feltételeznénk, hogy Kósa Lajos mondatait valami miatt cenzúráznák, mégis mindegyik beszámolóból kimaradt az alapkő ünnepélyes elhelyezésének egy igencsak fontos eleme, amelyről a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján megjelent írásból szerezhetünk tudomást: „Kósa Lajos örömét fejezte ki, hogy a Megtestesülés-templom udvarán óvoda épül, viszont ennek következtében csökken a templom közösségi udvara. A képviselő ennek megoldására tett javaslatot. A plébánia körül van olyan önkormányzati terület, amelyet elképzelése szerint hosszabb időtartamra át lehetne adni egyházi használatba, így az egyházközség visszanyerné azt a területet, amit az óvoda elvesz. Nehézséget okozhat majd a reggeli óvodába érkezés és a délutáni távozás a parkolás tekintetében, ezen probléma megoldásán is gondolkodnak” – olvasható a honlapon.

Kósa Lajos mellett látható a várost képviselő Puskás István alpolgármester
Facebook

Különös, hogy az önkormányzati és állami tudósításokból egyaránt kimaradt Kósa javaslata a plébánia körüli önkormányzati tulajdonú terület egyháznak juttatásáról. Vajon mekkora közterületről van szó, amit elkerítenének egyházi használatra, illetve amiből újabb parkolókat létesítenének? Mielőtt megtette nyilvánosan a javaslatát az országgyűlési képviselő, egyeztetett-e az önkormányzattal, kapott-e támogatást a város vezetőitől? Egyáltalán foglalkozik-e az önkormányzat a Kósa Lajos által előadott területrendezéssel, készült-e ezzel kapcsolatban bármiféle előtanulmány? Ki jogosult ilyen ügyekben döntést hozni: a polgármester vagy a közgyűlés? Miért nem a város képviseletében az eseményen megjelent és megszólalt Puskás István alpolgármester tett nyilatkozatot a város területéről, miért az országgyűlési képviselő? Többek között ezeket is megkérdeztük Kósa Lajostól, valamint Papp László polgármestertől. Amennyiben valamelyikük válaszol, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.