VILÁGGÁ MENTEM

A szíve vitte Szlovákiába

Kuznyecova Mónika Pelsőcön él. Úgy érzi, a lehető legjobb döntése volt elindulni, bátran tapasztalni, megmérni önmagát a határait jócskán túllépve. Mentora azt mondta róla: az életöröm festője.
Kuznyecova Mónika

Miért mentél el?

Váratlanul és boldogan érkezett el a külföldre költözésem, sosem gondoltam igazán komolyan, hogy disszidáljak munka, megélhetés miatt, optimistán bíztam abban, hogy itthon is megtalálom a helyemet. 2015-ben a krasznahorkai vár alatt megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor volt, amin táborozóként vettem részt, és visszatérve Debrecenbe rögtön tudtam, hogy egy részem ott maradt. Visszavágytam. Akkor még nem sejtettem, hogy a Gömör szívében megismert fiatalemberhez költözöm ki egy évre rá. Így mentem világgá 2016 őszén.

Most mit csinálsz?

Az Uni-Montage s.r.o. fémipar és egyes logisztikai folyamatokra specializálódott vállalkozás vezetését támogatom irodavezető pozícióban. Izgalmas munkakör, jófej, korrekt főnökkel, szuper kollégákkal, külföldi utakkal és vagány csapatépítő eseményekkel, úgy érzem, itt is nagy mázlim volt. Sokat fejlődtem. Munka mellett kerestem a kikapcsolódást, 2017-ben csatlakoztam a rimaszombati Aranymetszés festőkörhöz, ahol Cene Gál István realista festő mesterünk kezei alatt szelídítjük ecsetjeinket. Közös szenvedélyünk kis családdá kovácsolt bennünket. Tavaly két kiállításunk volt, egy év eleji bemutatkozó és egy nyárzáró, ahol az alkotótáborokban készült festményeinket állítottuk ki. Két festményemmel vettem részt a kiállításon. Mentorunk értékelésében az életöröm festőjeként említett, ami óriási bók számomra. Mindemellett idén csatlakoztam a Gombaszögi Nyári Tábor önkéntes csapatához. Több mint 200 önkéntessel együtt vettem részt a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvényének szervezésében, melyre idén közel 30 ezren látogattak el. Libabőrös élmény. Sokat utazom, kirándulok, kiskutyát nevelek, a már 7 hónapos Pablót.

Hogy érzed magad, jó döntés volt elmenni?

Váratlanul alakult így az életem és a lehető legjobb döntés volt, nem is elmenni, hanem bátran tapasztalni, megmérni magam, határaimat jócskán túllépve.

Mit tanácsolsz azoknak, akik tervezik az elindulást itthonról?

Aki kacérkodik a gondolattal és van lehetősége utazni, mindenképp vágjon bele, hosszabb vagy rövidebb időre. Aki megélhetési nehézségekkel küzd, vagy menekülne, előtte gondolja át, hogy valóban mindent megtett-e azért, hogy itthon is boldoguljon és jól érezze magát.

Haza fogsz jönni? Mikor, miért?

Szerencsére nem vagyok távol, sosem hagytam el igazán Debrecent. A többi maradjon meglepetés számomra is.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.