„Most a családot szólítjuk meg” – A két ünnep között folytatja a népszavazási aláírásgyűjtést a Hajdú-Bihar megyei ellenzék

Irodákban, piacokon, kopogtatással gyűjt a hat párt és a velük szövetséges civilek. Egyedül a megye 6-os számú választókerületében nem indult még el a szervezett gyűjtés, az év vége előtt azonban itt is várható a pultok megjelenése.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

A szombathelyi Ugytudjuk.hu december 23-án délután tette közzé, hogy információik szerint eddig 45 ezer aláírás jött össze Karácsony Gergely budapesti főpolgármester két népszavazási kezdeményezésére. Amennyiben a hatpárti ellenzéki összefogás és a velük szövetséges civilek 200 ezer érvényes aláírást tudnak összegyűjteni, népszavazást fognak kiírni a 270 napos álláskeresési járulékról és a Fudan Egyetem budapesti campusának sorsáról.

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan halad a Hajdú-Bihar megyei gyűjtés, mik az ellenzék tapasztalatai, illetve fognak-e aláírásokat gyűjteni a két ünnep közötti időszakban, ezért telefonon kerestük meg a népszavazási kampányért helyben felelős hat közös ellenzéki képviselőjelöltet.

Az összefogás jelöltjei szerint az ellenzéki választók zöme örül a kampánynak

A jelöltektől kapott információink alapján a hajdúböszörményi központú 6-os számú választókerületet leszámítva már mindenhol elindult a szervezett aláírásgyűjtés. Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, az 1-es választókerület képviselőjelöltje a Debrecinernek elmondta, teszik a dolgukat, de az időjárás nem nekik kedvez. Jelenleg elsősorban a debreceni pártirodájukban várják az aláírni szándékozókat. „Sokan jönnek be az irodába, kifejezetten sorállás szokott lenni. Kint az utcán kevésbé ilyen kedvező a helyzet. Hideg is van, az emberek inkább rohannak karácsony előtt” – mondta Varga.

A Momentum Debrecen belvárosában pultozott
Lia

Mándi László, a Momentum országos választmányi elnöke, a 2-es választókerület képviselőjelöltje a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy az összegyűjtött aláírások számai Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt stábjához futnak be, így azokról nem tud nyilatkozni. A politikus elmondta, eddig alapvetően jók a tapasztalataik, de Varga Zoltánhoz hasonlóan ő is beszámolt az ünnepi rohanás jelenségéről. Megjegyezte ugyanakkor, hogy aki megáll a pultjuknál, az jellemzően alá is ír, atrocitással pedig még nem találkoztak.

Salamon Gergő, a Jobbik regionális igazgatója, a 3-as választókerület képviselőjelöltje adta szerkesztőségünknek a legkonkrétabb tájékoztatást: eddig 400-500 aláírást gyűjtöttek össze Hajdúhadházról, Hajdúsámsonból és Téglásról. Mint mondta, nem akkora az érdeklődés, mint Budapesten, de szerinte kijelenthető, hogy az ellenzéki érzelmű választók aláírják az íveket.

Lia
Szántai László (független, győzelme esetén a Momentum frakciójába ülne be), a 4-es számú választókerület képviselőjelöltje elmondta, az általa megkapott ívek jórészét már szétosztotta a pártok helyi aktivistái között. A két ünnep között fogják összesíteni, hogy hol járnak, akkor tervezik meg a népszavazási kampány helyi folytatását is. Úgy fogalmazott, még korai fázisban tartanak, de eddig nincsenek rossz tapasztalataik. „Az utcán is megállítanak, hogy hol lehet aláírni. Érdeklődés van, az biztos” – fogalmazott Szántai.

Kiss László, a Momentum Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője, az 5-ös választókerület képviselőjelöltje azt közölte, hogy a csapatával hétfőn kezdték el az aláírásgyűjtést. Mint mondta, ebben az MSZP is segített, a párt a rendelkezésükre bocsátotta a hajdúszoboszlói irodáját. Minden héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 15-18 óra között várják az aláírókat. Kiss azt is elárulta, hogy nála jelenleg 240 aláírás van. Kedden Hajdúszoboszlón a piacon két órát, szerdán pedig Püspökladányban a Lidl előtt gyűjtött aláírásokat. „Nagyon jó a fogadtatás, élvezem ezt csinálni” – mondta.

Piacon, irodában, családban

A jelöltektől megtudtuk, hogy december 24-én délutántól, továbbá 25-én és 26-án szervezett keretek között nem folytatnak aláírásgyűjtést. Debrecennel kapcsolatban Varga Zoltán a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy ők valószínűleg a két ünnep között az irodájukban folytatják a gyűjtést, Mándi László pedig elmondta, az ő csapata pultozni is fog ebben az időszakban. Azt is hozzátette, hogy a városban nemcsak a DK, hanem az MSZP irodájában is gyűjtenek.

Salamon Gergőtől megtudtuk, hogy a két ünnep között Hajdúsámsonban két napon terveznek közterületen gyűjteni, továbbá kopogtatni is fognak. Szántai László pedig azt közölte, hogy karácsony és újév között Berettyóújfaluban az MSZP József Attila utca 35. szám alatti irodában lesznek minden nap, egyszer délelőtt, máskor délután – a pontos beosztáson most dolgoznak.

Lia

Kiss László és csapata december 24-én reggel 8-10 óra között még Nádudvaron fog gyűjteni a piacon, aztán 27-én Egyekre és Tiszacsegére mennek. Azt tervezik, hogy januárban még jobban „rákapcsolnak”. A politikus azt is elmondta, hogy több szimpatizánsnak is adtak íveket. Úgy látja, az ellenzéki szimpatizánsok már ki voltak éhezve az aktivitásra. Sokan most – karácsonykor – tervezik begyűjteni az aláírásokat a rokonoktól.

Hegedüs Péter, Balmazújváros független polgármestere (győzelme esetén a Jobbik frakciójába ülne be), a 6-os választókerület képviselőjelöltje a Debrecinernek elmondta, a választókerületben a két ünnep között indítják el a szervezett aláírásgyűjtést, ő maga is fog pultozni. A tájékoztatása szerint Hajdúböszörményben állandó pultjuk lesz. A polgármester hasonlóról számolt be, mint Kiss László a szomszédos választókerületben: sokan jelentkeztek, akik az ismerőseik körében gyűjtenek aláírásokat az ünnepek alatt. Hegedüs a pártoknak is adott ki íveket, az általa elhozott íveknek már a kétharmadát kiosztotta. „Még nem az utcán szólítjuk meg az embereket. Most a családot szólítjuk meg” – fogalmazott a politikus.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.