HIRDETÉS

Jogtudatos polgárokat segít a TASZ Debrecenben

2021 ősze óta ismét személyesen elérhető a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegély-szolgáltatása Debrecenben is. A TASZ célja, hogy a polgárok bárhol az országban képesek legyenek érvényesíteni a jogaikat a közhatalommal szemben. Ennek egyik fontos eszköze a mindenki által elérhető, ingyenes jogsegély.

A TASZ 2020-ban kezdte el kiépíteni a Budapesten kívüli jelenlétét, és személyes jogsegélyszolgálatot indított Pécsen és Debrecenben. 2021-ben Szegeden is a szervezet.

TASZ

A TASZ Regionális Programjának fontos célkitűzése a Budapesten kívüli jelenléttel, hogy hozzájáruljon a demokratikus részvétel növekedéséhez, és ahhoz, hogy a közhatalomhoz kapcsolódó vagy kifejezetten közéleti kérdésekben minél több jogtudatos polgár nyilvánuljon meg.

A Budapesten kívüli jelenlét abban erősítette meg a szervezetet, hogy szükséges és érdemes kifejezetten a megyeszékhelyekre koncentrálni. A 2021-es pécsi irodanyitás óta adott jogi tanácsot a szervezet gyülekezési joggal, közérdekű adatigényléssel, önkormányzati rendelet felülvizsgálatával kapcsolatban, foglalkoztak gondnokság alá helyezéssel, gyermekkiemeléssel összefüggő kérdésekkel, de a covid kapcsán hozott szabályozással, döntésekkel kapcsolatban is kértek tőlük jogi tanácsot. Volt több olyan ügy, amelyben sikerült pozitív eredményt elérnie a szervezet segítségével a hozzá forduló polgároknak.

TASZ

A jogtudatosság erősítéséhez a TASZ a témáihoz kapcsolódóan bárhol az országban műhelybeszélgetéseket szervez és e mellett ezekben a témákban jogsegélyezést is biztosít. Ez a jogsegély-szolgáltatás elérhető (a járványhelyzet függvényében) személyesen is Debrecenben. A TASZ jogi tanácsadását az Alternatív Közösségek Egyesületénél (4029, Debrecen, Baross Gábor utca 16.), dr. Zsugyó Virág, a TASZ Egyenlőségprojektjének jogásza tartja.

A debreceni jogi tanácsadást minden hónap első péntekjén, 14-17 óra között kerül megtartásra. 2022-ben először január 7-én. A konzultáción való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

TASZ

A TASZ a következő témákban tud jogi tanácsokkal segíteni a hozzá fordulóknak:

Egészségügy
● betegjogi jogérvényesítés
● egészségügyi önrendelkezési jog (különösen terhességmegszakítás, otthonszülés, ellátás visszautasításának joga, intézmény elhagyásának joga, védőoltás)
● egészségügyi dokumentáció megismerése
● pszichiátriai kezelés önrendelkezéssel összefüggő kérdése
Oktatás
● a tanulás, tanítás szabadsága
● súlyosan vagy halmozottan fogyatékos gyerek iskolai oktatáshoz való joga
Közügyek
● szólásszabadság, gyülekezési jog, polgári engedetlenség
● választójog, választhatóság (külföldön élőknek és fogyatékossággal élőknek is)
● közérdekű adatigénylés, információszabadság (újságírók részére is), panaszjog
● jogalkotás nyilvánossága, titok (minősített adatok)
● közérdekű bejelentők védelme, whistleblowing
Magánélet védelme
● lelkiismereti és vallásszabadság
● személyes adatok védelme (különösen iskolai vallási adatok kezelése, világnézeti, politikai hovatartozásról szóló adatok védelme, egészségügyi adatok védelme)
● gyerekek családból történő kiemelése Kisebbségek
● intézetben élő, szellemi fogyatékos vagy mentális zavarokkal élő személyt ért jogsértés
● gondnokság alá helyezés megszüntetése (választójogi igények is)
● HIV-vel élő személyek egészségügyi ellátásához és egyenlő bánásmódhoz való joga
● rasszista, homofób, vagy antiszemita támadás, vagy egyéb gyűlöletbűncselekmény
● hátrányos megkülönböztetés, ha állam vagy állami szervek részéről történt, és azért különböztették meg hátrányosan, mert roma, LMBTQ+, HIV fertőzött, drogfogyasztó, vagy szellemi fogyatékos.
Ezen belül is elsősorban akkor tudunk segíteni, ha
● az önkormányzat vagy a rendőrség diszkriminálta, vagy
● gyermekvédelmi eljárásban érte hátrányos megkülönböztetés.
Munkahelyen történt hátrányos megkülönböztetésben nem tudunk segíteni.
Drogfogyasztás
● csekély mennyiségű kábítószerrel visszaélés
● drogpolitikai kérdések
Civil szervezetek
● civil szervezetek jogi támogatása

A havi egy alkalommal megtartott debreceni jogsegélyre a TASZ weboldalán keresztül lehet jelentkezni. Itt: https://tasz.hu/debrecen
(x)
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.