Tasónak és Vitányinak egy indítványa sem volt, Tiba megszólalt – Így dolgoztak 2021-ben a hajdú-bihari parlamenti képviselők

A 2018 óta tartó országgyűlési ciklus, valamint az idei év legaktívabb Hajdú-Bihar megyei kötődésű képviselője a DK-s Varga Zoltán lett, aki egyedül többször szólalt fel, mint a fideszes kollégái összesen.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Néhány nap múlva véget ér 2021, ezért megnéztük, hogy a parlament.hu adatai szerint idén hogyan teljesítettek a Hajdú-Bihar megyei kötődésű országgyűlési képviselők a munkájuk leginkább mérhető elemeit, az indítványok és a felszólalások számát tekintve. 2020-ban is készítettünk egy hasonló összehasonlítást, amelyet ide kattintva tudnak elolvasni.

MTI/Bruzák Noémi

Az egyetlen ellenzéki politikus a legaktívabb

A jelenlegi parlamenti ciklus 2018 tavaszán kezdődött, a legtöbb önálló indítványt (97) és felszólalást (163) mégis a mandátumát 2020. február 17-én felvevő Varga Zoltán, a DK pártlistáról az Országgyűlésbe jutó képviselője, a parlament egyetlen nem kormánypárti hajdú-bihari tagja tudja felmutatni. A politikus nem önálló indítványainak száma 15. Mindegyik szám kapcsán elmondható, hogy Varga idén beleerősített az előző évhez képest: 2021-ben 53 önálló és 8 nem önálló indítványa, továbbá 86 felszólalása volt. Ahogy a ciklus kezdete óta, úgy idén is ő volt a legaktívabb hajdú-bihari a parlamentben. A képviselő továbbra is a Népjóléti Bizottság tagja, a parlamenti honlap szerint a havi országgyűlési javadalma idén novemberben bruttó 1,45 millió forint volt.

Varga Zoltán
Facebook

Több fideszes képviselő teljesítménye is visszaesett az elmúlt évekhez képest

A legaktívabb hajdú-bihari kormánypárti parlamenti politikus idén Pósán László, a 2-es számú választókerület egyéni képviselője volt. A Debreceni Egyetem történészprofesszorának neve mellett 2 önálló és 39 nem önálló indítvány, valamint 10 felszólalás szerepel. 2018 óta pedig 4 önálló és 43 nem önálló indítványnál, továbbá 56 felszólalásnál tart. Utóbbi mutatót tekintve tehát az elmúlt évek átlagához képest 2021-ben alulteljesített. Pósán választókerületi képviselői munkája mellett a parlament Kulturális Bizottságának elnöke, a keresete novemberben bruttó 2,06 millió forint volt.

Tasó László, Kósa Lajos és Pósán László
Facebook

Az aktivitást tekintve Bodó Sándor, az 5-ös választókerület képviselője volt idén a harmadik: 16 felszólalása volt, azonban ezek mellé nem társult egyetlen önálló vagy nem önálló indítvány sem. A ciklus kezdete óta még egy indítványt sem írtak Bodó neve mellé. Az is látható, hogy a felszólalásainak száma idén visszaesett, 2018 óta összesen 107-nél jár, de ebből 91-et tavaly év végéig adott elő. Bodó Sándor nem tagja egyetlen parlamenti bizottságnak sem, azonban továbbra is az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára. A képviselői javadalmazása idén novemberben bruttó 1,21 millió forint volt.

Bodó Sándor
Facebook

Kósa Lajos, az 1-es számú választókerület képviselője, valamint Halász János, a Fidesz listás képviselője hasonlóan dolgozott idén a parlamentben. Kósának 2-2 önálló és nem önálló indítvány mellé 7 felszólalást írtak fel, míg Halásznak 4 önálló és 1 nem önálló indítvány mellé 6 felszólalást tüntettek fel. Ez Kósa Lajos esetében jelentős visszaesés az elmúlt évekhez képest, hiszen 2018 óta már 11 önálló és 8 nem önálló indítványnál, valamint 56 felszólalásnál tart. Halász esetében 9 önálló és 4 nem önálló indítványról, valamint 27 felszólalásról beszélhetünk. Kósa a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke, Halász pedig a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke, továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság elnöke, valamint a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Ezért a munkáért mindketten bruttó 2,06 millió forintot vihettek haza novemberben.

Kósa Lajos
Facebook

Tádzsikisztánnal húzta ki magát Tiba a parlamenti szégyenlistáról

És akkor jöjjön 2021 három legpasszívabb hajdú-bihari országgyűlési képviselője. Sokaknak meglepő lehet, hogy idén ennek a kevésbé dicsőséges dobogónak csak a legalsó fokán helyezkedik el a korábbi években rendre a parlament némáit felsoroló listákon szereplő Tiba István, a 6-os számú választókerület képviselője. A politikusnak a ciklus kezdete óta idén először sikerült megszólalnia a parlamentben.

Tasó László és Tiba István
Facebook

Ahogy azt korábban megírtuk, Tiba július elsején két előterjesztés kapcsán mondott vezérszónoklatot, amelyeket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be a kormány nevében. Ezek az alábbi címeket viselik:

T/16361 A Magyarország és a Tádzsik Köztársaság között létrejött kiadatási egyezmény kihirdetéséről

T/16362 A Magyarország és a Tádzsik Köztársaság között létrejött, az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény kihirdetéséről

Tiba papírból olvasta a 6 perces felszólalását.

Tiba továbbá egy önálló indítványt is benyújtott idén, így a mérlege 2018 óta 1 önálló és 0 nem önálló indítvány, továbbá 1 felszólalás. Ezt mindet idén érte el, 2020 végén még három darab nulla volt a teljesítménye. Tiba az Európai Ügyek Bizottságának tagja, valamint a parlament jegyzője. Mindezért bruttó 1,45 millió forintot kapott novemberben.

Még a volt balmazújvárosi polgármestertől is gyengébb produkciót nyújtott 2021-ben Tasó László, a 3-os számú választókerület képviselője és Vitányi István, a 4-es számú választókerület képviselője, akik 0 önálló és 0 nem önálló indítvánnyal, továbbá mindössze 1-1 felszólalással megosztva érdemlik ki az év legpasszívabb, hajdú-bihari kötődésű országgyűlési képviselője címet. Tasó eddig sem vitte túlzásba a parlamenti munkát, 2018 óta összesen eddig 1-1 önálló és nem önálló indítványa, valamint 6 felszólalása van. Vitányi ennél azért összességében többet tud felmutatni, az ő neve mellett 5 önálló és 0 nem önálló indítvány, továbbá 16 felszólalás szerepel. Tasó a Vállalkozásfejlesztési Bizottság tagja, míg Vitányi az Igazságügyi Bizottság alelnöke, valamint az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság tagja. Tasó a munkájáért havi bruttó 1,45 millió, míg Vitányi bruttó 1,82 millió forintban részesül.

Vitányi, Tasó, Tiba, mögöttük Bodó és Pósán
Facebook

Különösen szembetűnő a Fidesz képviselőinek rendkívüli passzivitása, ha az idei önálló indítványaik, valamint a felszólalásaik összeadott számait összevetjük az egyetlen hajdú-bihari kötődésű ellenzéki képviselő, Varga Zoltán adataival. Míg a 7 fideszes politikus 2021-ben együtt 9 önálló indítványig jutott, addig Varga 53-at adott be. A fideszes felszólalások száma idén összesen 42 volt, a DK-s politikus ezzel szemben 86-szor beszélt az Országgyűléshez.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.