Számos dolgozót bocsáthatnak el a Hajdúkerületi Víziközmű engedélyének megvonása miatt – figyelmeztet Polgár polgármestere

Tóth József a cég alkalmazottjaitól úgy tudja, a tiszavasvári üzemigazgatóság dolgozóinak csupán a 30 százalékát tervezi átvenni a szolgáltatásra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kijelölt Nyírségvíz Zrt. Az átszervezés oka, hogy a hivatal jogszabályi követelményeknek nem megfelelő gazdasági mutatókat talált a térségi víziközműcég ellenőrzésekor.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner
December 31-ig az önkormányzati tulajdonú Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. látja el 11 Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település ivóvíz- és szennyvízszolgáltatását. A helyzet január 1-én változik, ekkortól a cég működési területén található 4 üzemigazgatóság településeit néhány nagyobb regionális szolgáltató között osztják fel. A tiszavasvári üzemigazgatósághoz tartozó hajdú-bihari Hajdúdorog és Polgár, valamint a szomszéd megyében található Tiszavasvári és Szorgalmatos a Nyírségvíz Zrt-hez fog kerülni. Minderről Tóth József (DK), Polgár polgármestere tájékoztatta a Debrecinert december 29-én.
Pixabay

Mint mondta, valószínűleg a szolgáltatóváltást követően sem lesz probléma az ívóvízellátással és a szennyvízszolgáltatással, azonban a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Zrt. dolgozóitól úgy értesült, hogy a Nyírségvíz Zrt. tervei szerint a hozzájuk kerülő tiszavasvári üzemigazgatóság dolgozóinak hosszútávon mindössze a 30 százalékát veszik át, a többieket csak átmenetileg foglalkoztatják. „Ezt nem fogom engedni és eltűrni. Ez Polgáron közel húsz család megélhetését jelenti” – fogalmazott a polgármester, aki szerint a cég kiszolgáltatott helyzetbe hozza az érintett családokat, ő pedig ezt nem hagyja szó nélkül.

Tóth József
Polgár Tóth Tamás

Tóth József szerint az ügy hátterében az áll, hogy az állam az önkormányzati tulajdonú cégeket nem, csak az államiakat finanszírozza. „Ez egy olyan rendszerszintű problémát mutat, ami túl nő 20 polgári munkavállaló sorsán, de én most leginkább értük aggódom” – mondta. A polgármester a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy információi szerint a várható leépítés Polgáron kívül Hajdúdorogon körülbelül 20-25, Tiszavasváriban 30-40, Szorgalmatoson pedig néhány munkavállalót érinthet. Úgy tudja, a másik három, tehát a hajdúszoboszlói, a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui üzemigazgatóságok dolgozóit teljes mértékben átveszik az oda kijelölt szolgáltató cégek.

A gazdasági mutatókkal volt baj

Polgár december 16-i képviselő-testületi ülésén tárgyalták a szolgáltatóváltás ügyét. Tóth József az ülésen elmondta, az átvétel körülményeiről szóló tájékoztatást egy nappal korábban, december 15-én kapta meg az önkormányzat a MEKH-től.

A dokumentumokat a polgármester a Debrecinernek is elküldte. Ezekből kiderül, hogy 2018. április 16-án indítottak vizsgálatot a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Zrt.-nél. Az ellenőrzések során megállapították, hogy a 2017. évi mérleg alapján a szolgáltató gazdasági mutatói „nem feleltek meg a jogszabályi követelményeknek”.

Folytatás:

- Minden átvett víziközmű dolgozót hosszútávon kívánnak foglalkoztatni – közölte a Nyírségvíz Zrt.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.