Mikor hozza meg a döntését Veres Margit ügyében? – Nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek Hegedüs Péter

Az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje szerint a Völner-ügy miatt lehetséges, hogy Áderhez el sem jutott a korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester kegyelmi kérvénye.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek Hegedüs Péter, Balmazújváros független polgármestere, az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje. A politikus december 30-án a közösségi oldalán tette közzé az írását.

Hegedüs a levélben arról érdeklődik, a köztársasági elnök szerint hogyan lehetséges, hogy Veres Margit, Balmazújváros korábbi polgármestere továbbra is szabadlábon van, hiába ítélték 2018-ban jogerősen öt év letöltendő szabadságvesztésre korrupciós bűncselekmény miatt.

Veres ügyével a Debreciner többször is foglalkozott. Balmazújváros volt független, Fidesz és MSZP által támogatott polgármesterét a bíróság egy 2012-es vesztegetés miatt ítélte el, ebben az időben Veres a település jegyzője volt, a polgármester pedig Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő.

Veres Margit a balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Veres egy bizottsági ülésen arról beszélt, hogy a kormány által megítélt 450 millió forintos állami támogatásból 180 millió forintot a Király Sándor helyi vállalkozó által építtetett Kőnig Rendezvényközpontra kell fordítani. Ezt később Tiba is elismételte a város testületi ülésén, amely elfogadta az ezzel kapcsolatos előterjesztést. 2013 tavaszán aztán Veres jóval a valódi értéke alatt vásárolt egy autót Király cégétől. A bíróság megállapította, hogy ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Az ügyben Tiba István érintettségét nem vizsgálták.

Hegedüs Péter szerint a köztársasági elnök kegyelmezési gyakorlatában eddig nem szerepelt a korrupciós bűncselekmények büntetése alóli mentesítés, Veres Margit kérelmének pozitív elbírálása pedig „rendkívül kedvezőtlen aktus, jogalkalmazásbeli kuriózum” lenne.

Széles Diána debreceni alpolgármester és Tiba István mellett egy sajtóeseményen a Debreceni Egyetemen 2015 októberében
YouTube

A polgármester ugyanakkor felveti annak a lehetőségét is, hogy Áder János esetleg még meg sem kapta a kegyelmi kérvényt, mivel az a szintén korrupcióval gyanúsított, majd ennek következtében lemondott Völner Pál államtitkár „gondozásában” maradhatott.

Hegedüs Péter levelét alább teljes terjedelmében közöljük:

NYÍLT LEVÉL
Köztársasági Elnöki Hivatal, Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke részére

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Amint az a Tisztelt Köztársasági úr előtt is bizonyára ismert, dr. Veres Margitot, Balmazújváros Város egykori polgármesterét, 2018. évben hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt jogerősen, öt év letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa.

Információim szerint dr. Veres Margitnak, a jogerős büntetőítélet meghozatalát követően azért nem kellett szabályszerű felhívásra a szabadságvesztés büntetését megkezdeni, mert meghatalmazott védője kegyelmi kérvényt terjesztett elő a Köztársasági Elnöki Hivatalnál. A korábbi Igazságügyi Miniszter pedig annak elbírálásáig halasztást engedélyezett a bűnöző volt polgármesternek.

Mivel tudomásom szerint a Tisztelt Köztársasági Elnöki Hivatal ennek a kegyelmi kérvénynek az elbírálását mai napig nem tűzte napirendre, ezért a helyzet nem változott…

… a korrupciós bűncselekmény miatt elítélt volt polgármester, három esztendő elteltével sem kezdte meg büntetése letöltését.

Ez ügyben dr. Varga Judit igazságügyi miniszter sem nyilatkozott érdemben. Válaszadással azt a dr. Völner Pál parlamenti államtitkárt bízta meg, akinek – az eddig közismertté vált adatok alapján – személye a közbizalomra méltatlan, a magyar nemzetet károsító. A volt államtitkárnak a megalapozott gyanú megállapítását lehetővé tevő korrupciós tevékenysége okán megkérdőjelezhető a tárgyi ügyben tanúsított eljárásának befolyástól mentes jellege, annál is inkább, mert a kegyelmi kérvényt előterjesztő volt polgármester is korrupciós bűncselekmény elkövetője, így az sem tartható kizártnak, hogy a Tisztelt Köztársasági Elnök úr a kegyelmi kérvényről nem is értesült, az a büntetés végrehajtásának a felfüggesztését lehetővé tevő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának „gondozásában” maradt.

Ezért fordulok Önhöz az alábbi kérdéssel:
Hogyan lehetséges az, hogy dr. Veres Margit elítélt – a büntetésvégrehajtási gyakorlattól eltérően – ilyen hosszú ideig szabadlábon várakozhat a kegyelmi kérvényről való döntésre?

A Köztársasági Elnök kegyelmezési jogkörében gyakorolt kasszációs gyakorlata eleddig nélkülözte a korrupciós bűncselekmények jogkövetkezménye alóli mentesítést, a Tisztelt Elnök úr esetleges kivételes egyedi elbírálása új, egyben rendkívül kedvezőtlen aktusnak, jogalkalmazásbeli kuriózumnak lenne tekinthető.

Jelentős közérdeklődés kielégítése iránti igényt tolmácsolva szeretném megérdeklődni, hogy várhatóan mikor hozza meg döntését a Tisztelt Elnök Úr a kegyelmi kérvény immár évek óta húzódó ügyében?

Megítélésem szerint a demokrácia egyik – és talán a legfontosabb – fokmérője a törvény előtti egyenlőség, ami nem csupán a büntetőeljárás, de a büntetés-végrehajtási jog szabályanyagára is irányadó alapelv.

A lakosság és a közvélemény pontosan szeretné tudni, hogy mi tarthatja szabadlábon a jogerősen elítélt, bizonyítottan korrupciós bűncselekményt elkövetett volt polgármestert?

Itt kívánom megjegyezni, hogy az elítélt valamennyi ítélkezési fórumot megjárta, megalapozatlan jogorvoslati kérelmei tekintetében a Kúria hozott megfellebbezhetetlen marasztaló ítéletet.

Biztosan állítható, hogy a történtek – amelyek az elítélt városvezető cselekményének bírói mérlegelés eredményeként kerültek nyilvánosságra – a közbizalomra romboló hatást gyakorolnak, a gazdasági bűncselekmények elkövetését megelőző, jogkövető állampolgári magatartás előtt nem képeznek visszatartó akadályt.

Átérezve a Tisztelt Elnök úr döntésének súlyát, válaszát várva maradok

Balmazújváros, 2021. december 15.

Tisztelettel:
Hegedüs Péter
Balmazújváros polgármestere

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.