Lemondott minden párttisztségéről, függetlenként újrázna ősszel Csige Tamás, Hajdúdorog MSZP-s polgármestere

A szocialisták elveszítették egy nyerésre esélyes polgármesterjelöltjüket, pedig nincs sok nekik. A nyilvánosság előtt nem szólnak a szereplők a háttérről, de vélhetően komoly okok vezettek a döntésig.

Augusztus 14-én, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében jelentette be Csige Tamás, Hajdúdorog MSZP-s polgármestere, hogy lemondott a pártban betöltött minden tisztségéről, az októberi önkormányzati választáson pedig független jelöltként méretteti meg magát az újabb polgármesteri ciklusáért. Döntését mindössze egyetlen mondattal indokolta: „Tettem ezt azért, mert ez a párt már nem az a párt, amelybe 25 évvel ezelőtt beléptem.”

Facebook

Az MSZP nem fog beleférni az idejébe

Telefonon érdeklődtünk Csige Tamástól döntésének hátteréről. A politikus annyit közölt a Debrecinerrel, hogy olyan feladatok állnak előtte az önkormányzati választás kapcsán, amelyek teljes embert követelnek. „Az önként vállalt feladatok nem fognak beleférni, ide értem a pártot is” – nyilatkozta a polgármester, aki kérdésünkre azt is elárulta: nem kíván kilépni az MSZP-ből.

A párt tudomásul veszi Csige döntését

Megkerestük a szocialista párt megyei vezetőit, hogy reagáljanak Csige Tamás lépésére és a posztjában írt magyarázatára. Felhívtuk Bódi Juditot, a párt Hajdú-Bihar megyei elnökét is, aki nem kívánta kommentálni a hajdúdorogi polgármester döntését, sem a közleményét. Megkerestük ezért Juhászné Lévai Katalint, az MSZP megyei választmányi elnökét is, aki annyit mondott, hogy tiszteletben tartja, de sajnálja Csige elhatározását. Mint mondta, a Hajdú-Bihar megyei MSZP tudomásul veszi a döntést, mert „az ember maga dönti el, hogy mit akar, hová tartozik”.

Feszültségek lehetnek a háttérben

Mint látható, a két politikus fegyelmezetten, az esetleges nézeteltéréseket nem a nyilvánosság előtt taglalva nyilatkozott, nem akarván érveket adni politikai riválisaiknak a választási kampány idejére. Feltételezhető azonban, hogy Csige Tamás döntésének indokai között épp egy olyan eseményen történtek szerepelnek nagy hangsúllyal, amely esemény a választással kapcsolatos.

Csige az MSZP Hajdú-Bihar megyei küldöttgyűlése után tette ki a posztját a Facebook-oldalára. A párteseménynek az volt a feladata, hogy megszavazza azt a listát, amivel indul az MSZP az október 13-ai választáson a megyei önkormányzati képviselői helyekért, vagyis a megyei közgyűlési tagságért. Bár Csige Tamás országosan ismert a pártjában, hiszen azon kevés szocialista polgármesterek közé tartozik, akik ciklusok óta megőrizték városvezetői posztjukat, s akiknek a tevékenysége körül semmi botrány nem volt, még sincs ennek megfelelő - formális vagy informális - súlya a megyei pártirányításban, ahol nála a jelenben kevésbé sikeres szocialisták inkább a meghatározóak.

Mindez csak feltételezés. Miután az MSZP nyilvánosságra hozza, hogy kik szerepelnek a megyei pártlistája élén, talán érthetőbb lesz Csige mondata: „…ez a párt már nem az a párt…”

Legutóbb simán nyert, de most nehezebb dolga lehet

Csige Tamás 2006 óta Hajdúdorog polgármestere. 2014-ben az MSZP jelöltjeként 59 százalékos eredményével viszonylag sima győzelmet aratott Simon Zoltánnal (Fidesz) szemben. 2018-ban országgyűlési képviselőjelöltként is elindult, Hajdúdorogon 38,75 százalékot szerzett, amellyel nem sikerült megelőznie Tiba Istvánt (Fidesz), de sokkal jobb eredményt ért el, mint a teljes 6-os számú országgyűlési egyéni választókerületben (17,72 százalék). Az idei európai parlamenti választáson a Fidesz 58,02 százalékos eredményt ért el Hajdúdorogon, ennek ellenére nem valószínű, hogy az eddig háromszor polgármesternek megválasztott Csigét leváltaná a dorogiak többsége.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.