Április 3-ra valószínűsíti az országgyűlési választások napját egy belső felhasználásra készített ellenzéki dokumentum

Ehhez Áder Jánosnak január 3. és 23. között ki kell tűznie a választás dátumát. Amennyiben így lesz, a kampány hivatalosan február 12-én indul a jelölti ajánlások gyűjtésével. A köztársasági elnök elviekben hét áprilisi vagy májusi nap közül választhat.
Ilyen szavazólap biztosan nem lesz az idén

Eljutott hozzánk az ellenzéki összefogás egyik belső felhasználásra készített anyaga, amelynek összeállítói azt valószínűsítik, hogy mához három hónapra, április 3-ra írja ki Áder János köztársasági elnök a 2022-es országgyűlési választásokat.

Amennyiben így lesz, abban az esetben január 3-23. között kell kitűzni a dátumot, a kampány pedig február 12-én fog elkezdődni a jelöltek indulásához szükséges ajánlások gyűjtésével. A gyűjtés ebben az esetben február 25-ig tartana, másnap pedig véget érne a listaállítási időszak is.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Az anyag készítői azzal is kalkuláltak, hogy a választások kitűzésétől a közös lista jogerőssé válásáig nem lesz pártdelegált a Nemzeti Választási Bizottságban (NVB), amelybe aztán az egységes ellenzék egyetlen személyt delegálhat. Hasonló a helyzet a területi választási bizottságok (TVB), az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (OEVB) és a szavazatszámláló bizottságok (SZSZB) esetében.

Elvileg 7 opció közül dönthet Áder János

Magyarország Alaptörvénye szerint az országgyűlési választást az előző választást követő negyedik év áprilisában vagy májusában kell megtartani, a választási eljárásról szóló törvény szerint pedig vasárnap kell lennie, de nem eshet ünnep és munkaszüneti napra, illetve azt követő vagy megelőző napra. Így a húsvét miatt mindenképpen kiesik április 17., a munka (vagy munkások) ünnepe miatt pedig május 1-én sem lehet megtartani. Így csak április 3-án, 10-én és 24-én, valamint május 8-án, 15-én, 22-én és 29-én történhet a választás.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.