Minden átvett víziközmű dolgozót hosszútávon kívánnak foglalkoztatni – közölte a Nyírségvíz Zrt.

Néhány nappal ezelőtt Tóth József, Polgár város polgármestere jelezte a Debrecinernek, hogy értesülései szerint a Tiszavasvári, Hajdúdorog, Polgár, valamint Szorgalmatos ivóvíz- és szennyvízszolgáltatását végző dolgozók zöme elveszítheti az állását egy hivatali döntés eredményeképpen lezajlott szolgáltatásváltás miatt.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

December 30-án írtunk arról, hogy számos víziközmű dolgozót bocsáthatnak el, miután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a jogszabályi követelményeknek nem megfelelő gazdasági mutatókra hivatkozva megvonta a működési engedélyt a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt.-től (HBVSZ Zrt.). Tóth József (DK), Polgár polgármestere a Debrecinert december végén arról tájékoztatta, hogy a munkavállalóktól származó értesülései szerint a január elsejétől a tiszavasvári üzemigazgatóságot átvevő Nyírségvíz Zrt. hosszútávon az ott dolgozók mindössze 30 százalékára számít. A Nyírségvíz Zrt.-hez került a hajdú-bihari Hajdúdorog és Polgár, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári és Szorgalmatos ivóvíz- és szennyvízszolgáltatása is.

Pixabay

A Nyírségvíz Zrt. január 3-án válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre. A válaszlevelükben azt írták, a társaságot meglepték a polgármestertől származó értesüléseink. Mint írják, a MEKH által számukra kijelölt településeken kötelező üzemeltetniük az ivóvíz- és szennyvízellátást, az elsődleges céljuk pedig a lakosok zökkenőmentes, minőségi ellátása. A Nyírségvíz Zrt. válasza szerint ennek az alapfeltétele a közművek használatba vétele és a működés biztosításához szükséges munkatársak átvétele és megtartása.

„Tájékoztatjuk, a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. tiszavasvári üzemigazgatósághoz tartozó, minden olyan munkavállalóval, aki nem tartósan keresőképtelen, munkaszerződést szeretnénk kötni úgy, hogy beilleszthessük a Nyírségvíz Zrt. szervezeti és működési struktúrájába” – írták, hozzátéve, hogy a Tóth József által említett 30 százalékos foglalkoztatási arány fel sem merült a társaságnál, azzal ugyanis nem lehetne felelősen üzemeltetni a víziközműveket.

A Nyírségvíz Zrt. megjegyzi továbbá, hogy a törvény szerint biztonságosan, hatékonyan és megbízhatóan, a környezetvédelmi követelmények, valamint az ellátásbiztonság figyelembevételével kell végezniük a tevékenységüket, ebbe pedig beletartozik a jogszabálynak megfelelő gazdasági mutatók biztosítása – aminek a hiánya miatt megvonták az előző szolgáltató engedélyét.

A cég felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a működésük nem teljesen azonos a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt.-ével. „Egyes folyamatainkat (pl. központi számlázás, ügyfélszolgálati és műszaki tevékenységek szervezése stb.) másként működtetjük, így azon munkavállalók számára, akiknek ugyanazt a munkavégzést nem tudjuk biztosítani, képzettségüknek, gyakorlatuknak megfelelő más munkakört, illetve más munkavégzési helyet keresünk és ajánlunk fel, vagyis szándékaink szerint foglalkoztatásukat hosszútávon kívánjuk biztosítani” – húzta alá a társaság.

Megjegyezték továbbá, hogy január elsejétől már ők állják „a jogszabály által előírt, minimálbér és garantált bérminimum összegekre emelt keresetek költségét”.

A Nyírségvíz Zrt. a napokban egy tájékoztató anyagot tett közzé a közösségi médiában a szolgáltatóváltással kapcsolatban. Ebben is azt írják: „az üzemeltetést az átvételt követően is az Önök által ismert szakemberek végzik”.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.