„Polgármesterként vagy országgyűlési képviselőként a kellemesebb?” – Így izzasztották meg Tasó Lászlót a DTV-ben

Vida Gyula főszerkesztő már az országgyűlési képviselő bemutatásakor sem fukarkodott a dicséretekkel. Harminc évvel ezelőtt lett város Nyíradony, ebből az alkalomból kampányolhatott a közpénzből működő debreceni önkormányzati tévében Tasó néhány hónappal az országgyűlési választások előtt.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner
Január 1-én volt a harmincadik évfordulója annak, hogy Nyíradonyt várossá nyilvánították. Ebből az alkalomból hívták meg Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselőt január 6-án a DTV Közügy című műsorába. Vida Gyula, az önkormányzati tévét üzemeltető Médiacentrum Debrecen Kft. főszerkesztője már korábban is produkált a plágiumügyébe éppen belebukó Schmitt Pált interjúztató Obersovszky Péter teljesítményét túlszárnyaló alákérdezéseket, most pedig ilyen értelemben ismét egy erős anyagot hozott ki abból a lehetőségből, hogy közel fél órán keresztül kérdezhette (volna) a közel 18 éve országgyűlési képviselő Tasót alig néhány hónappal a 2022-es választások előtt.

A beszélgetést rögtön egy erős felütéssel kezdte Vida, Nyíradonyt ugyanis egy olyan településként mutatta be, amely „nagyközségből az elmúlt három évtized alatt egy biztonságos, karakteres kisváros lett” – ezt egyébként nyilván a fideszes politikus közösségi oldaláról kölcsönözte a főszerkesztő, Tasó ugyanis ezt írta: „Mert egy nagyobb faluból egy biztonságos, alkalmazkodó, de egyben karakteres kisváros lett, amely képes volt a megelőlegezett rangot tartalommal megtölteni.”
A fideszes politikusról pedig egyből ezt követően elmondta: polgármesterként 20 éven keresztül a település fejlődéséért dolgozott, most pedig ugyanezt csinálja országgyűlési képviselőként is. Első kérdése felvezetéseként ezt még megtoldotta azzal, hogy szerinte nyilvánvalóan Tasó László a „legszakavatottabb” Nyíradony ügyében. A műsorvezetőnek 27 perc alatt egyetlen, részben kritikusnak mondható kérdése volt, a 21. percben, a kisvárosok támogatásával kapcsolatban. De ezt is egy kormánydicséretbe ágyazva tette fel Vida, olyan formában, hogy a politikusnak tulajdonképpen csak le kellett csapnia a magas labdát.

Vida Gyula figyeli a debreceni közgyűlés munkáját
Koppányi Szabolcs

Tasó ebben a környezetben zavartalanul folytathatott választási kampányt a leginkább adóforintokból működő televízióban. Az adás alatt többször is beszélt arról, hogy a térség településeinek érdeke az Orbán-kormány hatalmon maradása.

Az alábbiakban Vida Gyula főszerkesztő valamennyi, a műsorban elhangzott kérdését szó szerint közöljük. Az izgalmasabb részeket félkövérrel emeltük ki:

„Ha Nyíradonyról beszélünk, akkor nyilván ön a legszakavatottabb ebben. Hogyan tudná ajánlani a települést, ha mondjuk valakinek ajánlaná, hogy költözzön Nyíradonyba, mert érdemes? Mit mondana róla?”

„A népességmegtartó ereje megvan már Nyíradonynak? Tehát mondhatjuk azt, hogy harminc év alatt fejlődött annyit, volt annyi fejlesztés, van annyi szolgáltatás helyben, van annyi munkahely helyben, hogy ott tudnak maradni az ott született gyerekek adott esetben?”

„Hogyan kell viszonyulnia egy ilyen kisvárosnak, mint Nyíradony mondjuk éppen a megyeszékhelyhez? Milyen viszonylatot kell ápolni egymással?”

„Nosztalgiával gondol vissza arra az időszakra, amikor polgármester volt? Azért az a húsz év az gondolom, hogy egy elég komoly időszak. Volt mit tenni, mert ugye nehéz helyzetből indult Nyíradony ahhoz képest, ahová eljutott tényleg, hogy város lett és ugye járási székhely, mint említettük. Milyen emlékei vannak? Vagy kérdezhetném azt is, hogy polgármesterként volt kellemesebb Nyíradonyba visszatérni, vagy most mint országgyűlési képviselő, amikor hazamegy?”

„Voltak irigyek? Mert azt gondolná az ember, hogy Nyíradony azért szépen elindult fejlődni...”

„Országgyűlési képviselőként nehezebb dolga volt, hogyha mondjuk adott esetben éppen Nyíradonynak vagy más kisvárosnak kellett fejlesztési forrásokért lobbizni? Gondolom, ott azért komoly harc van minden egyes fillérért a parlamentben. Mennyire nehéz ez?”

„Mire számíthat a jövőben akár Nyíradony közössége, vagy akár ugye a többi települést is említhetnénk, ami az ön választókerületébe tartozik? Hogyan vizionálja Nyíradonyt a következő tíz-húsz évben?”

„Mi a helyzet pont ezekkel a kisvárosokkal, mint Nyíradony? Beszéltünk arról, hogy a vidék népességmegtartó ereje az fontos. Tiszta sor, hogy a megyeszékhelyek rendben vannak, ott van munkalehetőség, odaköltöznek az emberek. A Magyar Falu Program már elindult. De pont a kettő között a kisvárosokra talán kevesebb reflektorfény jutott mostanság. Mennyire gondolja azt, hogy ezen változtatni kell esetleg, és mondjuk programszerűen megfogalmazódik-e ez a Fidesznél?”

„Meg lehet ezt fogalmazni akár kampányprogramként is adott esetben? Ugye mostmár nem lehet elmenni amellett, hogy közeledünk a választáshoz. Áprilisban várhatóan lesz az országgyűlési választás, méghozzá a hónap elején. Ezt tűzné nagyjából a zászlójára, ezt a programot? Vagy mivel lehet mondjuk meggyőzni az embereket, hogy valóban érdemes a jelen regnáló kormányra szavazni?”

Tasó László közösségi oldalán a DTV-s beszélgetés részletéből politikai hirdetés lett a Fidesz logójával:

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.