Petícióval védené meg a tócóvölgyi Nagyrétet egy ezerlakásos lakóparktól a debreceni Momentum

A párt a déli ipari park 260 hektáros bővítésében ugyanakkor nem lát problémát, még ha a dél-koreai katódgyár beruházásával nem is feltétlenül értenek egyet.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Sajtótájékoztatót tartott január 10-én a debreceni Tócóskertben Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője, a választásokon Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje (2-es választókerület).

Mándi László
Polgár Tóth Tamás

Mándi a sajtó megjelent képviselőinek elmondta, petíciót indítanak a tócóvölgyi Nagyrét megmentéséért. Erre a párt szerint azért van szükség, mert Debrecen fideszes vezetése egy ezerlakásos lakóparkot tervez felépíteni a területen, a beruházásról pedig nem kérdezték meg az ott lakókat. Mint mondta, a Momentum tavaly konzultációt folytatott a lakossággal, ezek alapján pedig egy szabadidőparkot hoznának létre a Nagyréten.

A politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz által tervezett lakópark 15 hektár zöldfelületet venne el, a 2-3 ezer új lakó pedig óriási zsúfoltságot okozna a városrészen. Mándi kifejtette, a területen található bölcsődék, óvodák és orvosi rendelők már most is a kapacitásukon felül működnek, a lakókkal érkező körülbelül ezer új autó pedig komolyan növelné a Kishegyesi út forgalmát, még több közlekedési dugó alakulna ki.

Polgár Tóth Tamás

Mándi László leszögezte, a petícióval az emberek akaratát szeretnék nyomatékosítani a városvezetés felé. A Debreciner kérdésére a politikus azt is elmondta, kijelölt határidő nélkül gyűjtik az aláírásokat, a városrész minden lakójához szeretnének eljutni. Bíznak benne ugyanakkor, hogy még az országgyűlési választások előtt körbe tudják járni a területet.

Polgár Tóth Tamás

Az ipari park bővítésével nincs gondjuk

Megkérdeztük a politikust egy másik üggyel kapcsolatban is. Papp László (Fidesz) polgármester a december 16-i közgyűlésen jelentette be, hogy az önkormányzat 260 hektár földet vásárolna a város déli határában a déli ipari park bővítéséhez. Az ülésen ezzel kapcsolatban egy képviselő sem tett fel kérdéseket, ahogy hozzászólások sem hangzottak el. Megkérdeztük ezért a Momentum önkormányzati képviselőjét, hogy mi a párt álláspontja a debreceni városvezetés ipari parkokkal kapcsolatos fejlesztéspolitikájáról, és konkrétan a déli ipari park bővítéséről. Mándi szerint be kell látni, hogy az ipari parkok fejlesztése „egy fejlődési pont” a város számára, az pedig részletkérdés, hogy ezeket pontosan milyen célra fejlesztik, milyen gyárak jönnek létre. „Azt gondolom, hogy a déli városrészen sokkal-sokkal jobb ipari területet kijelölni és fejleszteni, mint a BMW helyén, ahol sokkal nagyobb aranykoronás földeket minősítettek át ipari területté. Ha valahol, akkor ennek délen helye van” – fogalmazott a politikus.

Polgár Tóth Tamás

Mándi azt is kifejtette, hogy támogatják a nagyobb cégek Debrecenbe érkezését is, szerintük a dél-koreai EcoPro BM katódgyára által létrejövő többszáz munkahely is óriási potenciált jelent a város számára. Ugyanakkor, mivel az akkumulátorgyártás helyben is komoly környezeti terhelést képes okozni, ezzel a beruházással nem feltétlenül értenek egyet.

Elkezdték programjaik egyeztetését az összefogás jelöltjei

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mikor fog egyeztetni Mándi a két debreceni illetékességű ellenzéki képviselő-jelölt társával, Varga Zoltánnal (DK) és Salamon Gergővel (Jobbik) a kampányuk összehangolása érdekében, illetve szükségesnek tartja-e az efféle közös munkát.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Mint Mándi Lászlótól megtudtuk, a napokban találkoztak a debreceni jelöltek, ahol egy közös aláírásgyűjtésen és közösségi médiás bejelentkezésen túl a szakmai programjaik egyeztetését is elkezdték. A politikus azt ígérte, a közeljövőben újra összeülnek, ebben a hónapban pedig még egy hatszereplős találkozót is tartanak a megye valamennyi összellenzéki képviselő-jelöltjének részvételével.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.