7 és fél évig nem volt rezsicsökkentés a szerepi szennyvízszolgáltatásban, kárpótlást pedig még most sem kapnak a lakók

A Cseresnyés család évek óta küzd azért, hogy a község lakosai is megkapják a jogszabály által előírt 10 százalékos kedvezményt. Szerep polgármestere elutasította a kártérítési igényüket, a 2016 óta szolgáltató püspökladányi cég pedig nem válaszolt a kártérítéssel kapcsolatos leveleikre, ezért most Bodó Sándor országgyűlési képviselő segítségét kérik.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Cseresnyés Roland szerepi lakos január 11-én írt segítségkérő levelet Bodó Sándornak (Fidesz), a térség egyéni országgyűlési képviselőjének. Ezt a Debreciner szerkesztőségének is eljuttatta. Az állításait csatolt dokumentumokkal alátámasztó állampolgár az e-mailben azt írja, hiába hozott erről törvényt 2013-ban az Országgyűlés, a hajdú-bihari község lakói egészen 2020 végéig nem kapták meg a szennyvízszolgáltatásra vonatkozó rezsicsökkentést. A 2013. július 1-i hatálybalépéstől számítva tehát csaknem 7 és fél éven keresztül nem részesültek az előírt, legalább 10 százalékos kedvezményből.

A Cseresnyés család 2015 óta folytat levelezést a szennyvízszippantással kapcsolatban a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatallal, valamint az éppen aktuális szolgáltatóval. Szerepen nincs csatornahálózat, a szippantást 2015 végéig az önkormányzat látta el, azonban ez nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért 2016. január 1-től a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.-t jelölte ki új szolgáltatónak. A rendelkezés ideiglenes jellegű volt, Szerep önkormányzatának új szerződést kellett volna kötnie egy közszolgáltatóval, ez azonban ajánlattevő hiányában sokadik próbálkozásra sem sikerült, ezért Tóthné Verő Tünde (Fidesz) szerepi polgármester kérésére 2020 végén meghosszabbították a püspökladányi önkormányzati cég megbízatását.

A Cseresnyés Roland által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott számlákból kiderül, hogy az önkormányzat 2013 és 2015 között bruttó 4 ezer forintot kért egy-egy szippantásért. Pontosan ugyanannyit, mint a rezsicsökkentésről szóló törvény életbe lépése előtt. 2016-tól pedig hiába lett új szolgáltató, az ár maradt: továbbra sem kapták meg a szerepiek a 10 százalékos kedvezményt. Cseresnyés Roland elmondása szerint a helyzet 2021 januárjában változott meg, akkor végezte el a cég először csökkentett áron a szolgáltatást. Ez azután történt, hogy Cseresnyésék megkeresték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, ahonnét aztán levélben tájékoztatták a törvénytelenségről a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, és kérték a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát.

Ki fogja kárpótolni a lakosokat?

Miután hosszas levelezés eredményeképp sikerült elérniük a rezsicsökkentés érvényesítését, a Cseresnyés család azt szerette volna kiharcolni, hogy a két szolgáltató, a szerepi önkormányzat és a püspökladányi önkormányzati cég kárpótolja a község lakosságát a 7 és fél éven keresztül elmaradt kedvezményekért. A településen körülbelül 1500-an laknak, több mint 500 háztartás van, tehát összesítve milliós nagyságrendű összegről lehet szó.

Cseresnyésék hiába keresték Szerep önkormányzatát, Tóthné Verő Tünde polgármester még tavaly június 9-én arról tájékoztatta őket, hogy álláspontja szerint tőlük nem jogosultak kártérítést igényelni. A család több levelet írt a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.-nek is, de Cseresnyés Roland elmondása szerint a cég augusztus óta nem reagál a megkereséseikre.

A fentiek miatt döntött úgy a Cseresnyés család, hogy Bodó Sándor országgyűlési képviselő segítségét kérik, egyúttal pedig a sajtóhoz fordulnak. Megkérdeztük Cseresnyés Rolandot, hogy gondolkodnak-e más szerepi családokkal azon, hogy közösen polgári peres eljárást kezdeményeznek a kedvezmények elmaradása miatt, de mint mondta, ebbe a helyiek szakértelem hiányában nem mernek belevágni, egy jogi szakembert pedig nem tudnának megfizetni.

Az ügy kapcsán levélben érdeklődtünk Bodó Sándortól, hogy milyen lépéseket tervez tenni a szerepiek érdekében, valamint kerestük a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.-t és Tóth Lajos (független) püspökladányi polgármestert. Amennyiben válaszolnak, a cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.