A Bethlen utcán hozná létre Debrecen első zöldfalait és zöldtetőit az LMP – Így pótolnák a sávbővítéssel elvett zöldfelületet

Keresztes László Lóránt szerint a kormány hazudott az egyetemek magánosításakor: az autonómia biztosítása helyett a legfőbb jogokat magukhoz vonták a kuratóriumok.

Sajtótájékoztatót tartott január 12-én az LMP a debreceni Csapó utcán. Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési frakcióvezetője elmondta, jól halad az ellenzéki összefogás népszavazási aláírásgyűjtése, Debrecenben is óriási az érdeklődés a kezdeményezés iránt.

Keresztes László Lóránt és Jármi Péter
Polgár Tóth Tamás

Keresztes megemlékezett arról, hogy tavaly alapítványi fenntartásba helyeztek több magyar felsőoktatási intézményt, így a Debreceni Egyetemet is. A politikus szerint hazugság volt, hogy a fejlesztés miatt van szükség a magánosításra, hiszen Európa legjobb egyetemei jellemzően állami fenntartásúak. Hazugságnak nevezte Keresztes a kormány egyetemi autonómiára vonatkozó ígéreteit is. „A legtöbb egyetem esetében a legfőbb döntési jogokat magához vonta a kuratórium, holott ez még a Fidesz által elfogadott törvényből sem volt levezethető” – fogalmazott a frakcióvezető. A politikus szerint az egyetemek anyagilag is rosszabbul járnak, mint ahogy a kormány ígérte: kevesebb fejlesztési forrást kapnak. Megjegyezte, hogy támogatják az eddig bejelentett oktatói béremeléseket, ugyanakkor arról is beszélt, hogy információik szerint sok intézményben még nem ismertek a béremeléshez kötött feltételek. Keresztes azt mondta, kormányváltás után az egyik legfontosabb lépésnek tekintik az egyetemi autonómia helyreállítását, a fejlesztéseket pedig úgy fogják végrehajtani, hogy partnerként kezelik az egyetemeket.

Polgár Tóth Tamás

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke a debreceni Bethlen utca kétszer kétsávosításáról beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, 700 négyzetméter zöldfelületet vett el a beruházás az ott élőktől. A politikus bejelentette: január 19-én (szerdán) 18 órára lakossági fórumot szerveznek a Darabos utca 19. szám alatti Susmus Caféba. Az eseményen megvitatnák, milyen lehetőségek vannak az elvett zöldfelület pótlására. Jármi elmondta, az LMP szakértői szerint a Bethlen utcán létre lehetne hozni Debrecen első zöldfalait és zöldtetőit, amelyekkel helyreállíthatnák a helyi mikroklímát. „Friss levegőt és hűtést biztosítanának az ott élőknek” – mondta a politikus. A terveik szerint a lakossággal történő egyeztetést követően a közgyűlésben is kezdeményeznék ennek a megvalósítását. Jármi szerint az önkormányzat ezzel meg tudná mutatni, hogy komolyan gondolják a „zöld város” projektet. „Nem úgy, mint a déli ipari park bővítése kapcsán, ahol újabb termőföldeket vesznek el” – mondta Jármi.

Úgy gondolják, nem lenne nagyon drága

A Debreciner kérdésére Jármi Péter elmondta, még nem tudják megmondani, mennyibe kerülhet az általuk javasolt zöldfal és zöldtető megalkotása, de a becsléseik szerint a százmilliós nagyságrendet nem fogja elérni.

Keresztes László Lóránt 2021 februárjában a Debrecinernek adott interjúban arról beszélt, az év tavaszának elejére már létre kell jönnie egy olyan ellenzéki programnak, amit társadalmi vitára lehet bocsátani. Mivel máig nem ismert az ellenzék teljes programja – az elmúlt hetekben kezdték meg az egyes fejezetek ismertetését –, megkérdeztük Keresztestől, hogy mi volt a probléma a programalkotással. A politikus erre úgy reagált, hogy ő a nyáron közzétett, A közös alap című vázlatos alapprogramjukra gondolt, amelyről azóta a társadalmi vita is elindult.

Inkább rozsdaövezetbe vinnék az ipari beruházásokat

Az őszi előválasztás előtt Jármi Pétert visszaléptette az LMP a Hajdú-Bihar megyei 2-es számú választókerületben Mándi László (Momentum) javára, aki később megnyerte a közös jelöltségért folytatott versenyt. Jármi akkor azt ígérte, aktívan fogja támogatni Mándit, ezért megkérdeztük, hogyan tervezi segíteni a momentumos politikus áprilisi választási sikerét. Mint mondta, a helyi LMP összes aktivistája részt vesz Mándi László kampányában. Jövőhéten egyeztetnek ezzel kapcsolatban személyesen, de már a sajtótájékoztató előtti nap is a Momentummal együtt folytattak aláírásgyűjtést és szórólapozást.

Megkérdeztük ennek kapcsán Jármit arról is, mit szól az LMP ahhoz, hogy Mándi László egy hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, a Momentum támogatja a debreceni déli ipari park 260 hektárral történő bővítését, amely önkormányzati kezdeményezést Jármi a mai sajtótájékoztatón is kritizálta. „Szerintem László is belemenne abba, hogy ezt vigyük át egy másik helyszínre, egy rozsdaövezetbe, hogy ne kelljen zöldterületet elvenni” – mondta, hozzátéve, hogy a jövő heti találkozójukon ezzel kapcsolatban is egyeztetne Mándival.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.