„2026-ban a Fidesznek is szívesen megcsináljuk az előválasztást” – az aHang hajdú-bihari koordinátorai a Debreciner podcastjában

Anélkül, hogy minden szavazókörben lenne két ellenzéki delegált, ma nem lehet tiszta választásokat tartani Magyarországon.

Lénárt Attila és Völgyesi Márton az aHang Hajdú-Bihar megyei koordinátoraiként vettek részt a 2021. őszi ellenzéki előválasztás szervezésében. A Debreciner podcastjának negyedik adásában Nyikos Mónika és Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírói beszélgettek velük.

A két koordinátor elmondta, az ellenzék eredetileg nem tulajdonított túl nagy szerepet a civil aktivistáknak, de miután a pártok nem tudtak elég embert biztosítani a szavazósátrakba, hajdú-bihari nyomásra módosítottak az eredeti szabályokon.

Lénárt Attila beszámolt arról, hogy a hajdúböszörményi központú 6-os számú választókerületben egy alkalommal „menekítenie” kellett a szabályosan leadott voksokat, mert az egyik jelölt kampánycsapata szabálytalan szavazást rendezett.

Völgyesi Márton szerint anélkül, hogy minden szavazókörben lenne két ellenzéki delegált, ma nem lehet tiszta választásokat tartani Magyarországon. Az aHang úgy számol, hogy Hajdú-Bihar megyében 800-1000 aktivistára lesz szükség az április harmadikai szavazás tisztaságának biztosításához.

Az aHang koordinátorai szerint a hatból akár négy hajdú-bihari választókerületben is lehet esélye az ellenzéki összefogás jelöltjének az idei országgyűlési választáson.

A Debreciner podcastjának technikai támogatója az Alternatív Közösségek Egyesülete. Köszönjük!

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.