Teljes körű választási megfigyelést sürget húsz civil szervezet

Húsz magyar civil szervezet levélben fordult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához (ODIHR). Kezdeményezésükkel azt szeretnék elérni, hogy az EBESZ ne „korlátozott missziót” küldjön az áprilisi parlamenti választások megfigyelésére, hanem a – szerintük – aggasztó helyzet miatt a monitorozás ezúttal legyen teljes körű, és a szavazás napján nagyszámú rövidtávú megfigyelővel legyen kiegészítve.
OSCE ODIHR

Az EBESZ az adott kormányok felkérésére végez választási megfigyelést a szervezet tagállamaiban. Arról azonban, hogy azt milyen keretek között teszi, hány emberrel, mennyi ideig, milyen témákban, az ODIHR belátása szerint dönt, szakmai szempontok alapján. Magyarországra a külügyminisztérium szokta meghívni az EBESZ hivatalát.

A 2018-as országgyűlési választások megfigyelésében – ahogyan korábban is – az EBESZ „korlátozott misszióval” vett részt, noha hazai civil szervezetek már akkor is kezdeményezték a teljes körű missziót.

„Az alapvető jogok és szabadságjogok általában érvényesültek, de kedvezőtlen környezetben” – állapította meg az ODIHR négy évvel ezelőtti zárójelentése. Már az akkori monitorozás is számos súlyos rendellenességet tárt fel. Ilyen volt például, hogy a kormányzati üzeneteket és kampányforrásokat összecsúsztatták a Fideszével. A kormány és a kormánypárt közös megfélemlítő és idegenellenes kampánya, a média kormánypárti elfogultsága, az átláthatatlan kampányfinanszírozás eltorzította a politikai versengés feltételeit, és akadályozta, hogy a választópolgárok tájékozott döntést hozzanak.

Most a 2018-ashoz képest sokkal rosszabb a helyzet – állapítják meg magyar civil szervezetek. Az ODIHR-nak írt levelükben sorra veszik, mik rontják tovább a szabad és tisztességes választások feltételeit.

A választási szabályok és a választókerületek a kormánypárt javára történt módosításai, az állami pénzek kormánypárti kampánycélokra fordítása, a megfélemlítő, idegen- és LMBTQ-ellenes retorika felfokozása, a médiapiac kormánypárti leuralása, a választási szervek megszállása, a bíróságok politikai befolyásolása, a koronavírus-járvány alatti autokratikus rendelkezések, valamint a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság önkényes korlátozása mind arra figyelmeztetnek, hogy a korábbiaknál is nagyobb veszélyben lehet a választás tisztasága.

Ezeken túl a szoros verseny és a politikai táborok heves szembenállása, valamint a választások tisztaságába vetett közbizalom hiánya is arra int, hogy nagy szükség lesz az EBESZ teljes körű választási missziójára a tavaszi magyar választásokon.

Való igaz, az EBESZ eddig még egyetlen uniós tagállamba sem küldött ilyenfajta megfigyelő missziót, de egy kis létszámú „korlátozott misszió” bizonyosan nem lesz majd alkalmas a választás tisztaságának megítélésére. Hazai civil szervezetek ezért sürgetik az EBESZ-t, hogy idén teljes körű missziót küldjön Magyarországra.

A 2022-es évben a demokrácia egyik legnagyobb próbája Európában és az Európai Unióban is a magyar választás lesz. A módszeres és átfogó monitorozása minden politikai szereplőnek érdeke, de a választási szerveknek és az országnak is szüksége van rá.

A kezdeményezést támogató szervezetek:
Amnesty International Magyarország
Autonómia Alapítvány
Civil Kollégium Alapítvány
Emberség Erejével Alapítvány
Eötvös Károly Intézet
Háttér Társaság
K-Monitor Közhasznú Egyesület
Közélet Iskolája Alapítvány
Levegő Munkacsoport
Magyarországi Európa Társaság
Magyar Helsinki Bizottság
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
MENŐK – Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület
Mérték Médiaelemző Műhely
Ökotárs Alapítvány
Political Capital
Társaság a Szabadságjogokért
Transparency International Magyarország
Unhack Democracy
Védegylet Egyesület

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.