„Már Debrecenben is megtalálnak minket azok, akiknek tudunk segíteni” – interjú Zsugyó Virággal, a TASZ jogászával

2020 szeptembere óta folytat jogsegély-szolgálatot Debrecenben a Társaság a Szabadságjogokért, hamarosan pedig irodájuk is nyílhat a városban, ha itt találják meg a legalkalmasabb jelentkezőt a szervezet képviseletére. Az országgyűlési választási kampány és a szavazás idején telefonos forródróton is várják az állampolgárok kérdéseit.

2022. január 7-én jogsegélyt tartott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Debrecenben, az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) közösségi épületében. Ebből az apropóból beszélgettünk Zsugyó Virággal, a szervezet jogi szakértőjével.

Hogyan készült a mai jogsegélyre?

Úgy szoktam készülni, hogy megnézem, a jelentkezők milyen témákban érdeklődnek, és elolvasom az ezekkel kapcsolatos anyagainkat. A jogsegélyen való részvételhez ki kell tölteni egy rövid kérdőívet, ahol meg kell jelölni a témát is. Ezzel azt próbáljuk elérni, hogy olyan ügyekben keressenek minket, amelyekkel a TASZ foglalkozik, és így érdemi segítséget tudunk nyújtani.

Zsugyó Virág
Polgár Tóth Tamás

Jellemzően milyen ügyekben keresik a debreceniek a TASZ-t? Hogyan tudnak segíteni ezekben az ügyekben?

2020 szeptembere óta van jogsegély Debrecenben, Pécsen és Szegeden. Ezek a koronavírus-járvány miatt alapvetően online lehetőségek voltak. Debrecenben a január 7-i volt a második alkalom, amelyet személyesen tudtunk megtartani. Most kezd ez igazán beindulni, ezért egyelőre nehéz válaszolni arra, hogy milyen ügyekben keresnek minket. Még nincsenek igazi TASZ-os témák, de igyekszünk jogi tanácsot adni akár olyan ügyekben is, amelyek nem egyértelműen tartoznak a szakterületünkbe. Konkrét példát azért tudok mondani: egy ápolónő fordult hozzánk, aki arról érdeklődött, hogy a járvány miatt kirendelhetik-e őt a koronavírusos betegeket kezelő részleghez, és ennek milyen feltételei vannak.

Hogyan tudtak neki segíteni?

Áttekintettük a kérdés munkajogi vonatkozásait. Egészségügyi okokból van felmentése, erre tud hivatkozni. Korábban már kirendelték egyszer, s ez az egészségére káros volt. Erről már van orvosi igazolása, ezért jogszerűen nem lehet újra kirendelni őt.

Legutóbb január 7-én volt személyes jogsegélyük Debrecenben
Béres-Áfra Zsuzsa

Mekkora igény van Debrecenben a TASZ jogsegélyére más városokkal összevetve?

Általában az a jellemző, hogy kezdetben kevesen vannak, idő kell ahhoz, hogy az emberek értesüljenek erről a lehetőségről. A kollégáimtól azt a visszajelzést kaptam, hogy néhány hónap után már sokan jönnek, betelnek az időpontok. Jellemzően 4-5 jogsegélyesnek elegendő időpontot tudunk meghirdetni Szegeden és Debrecenben is. Pécsen egy kicsit más a helyzet, mert ott 2021 márciusában megnyitottuk az irodánkat. A helyek most már Debrecenben is betelnek, úgy látom, van rá igény, és megtalálnak minket azok, akiknek tudunk segíteni.

Vannak konkrét bírósági ügyek, amelyekben a TASZ látja, látta el egy-egy debreceni csoport vagy magánszemély jogi képviseletét?

Nem tudok arról, hogy lett volna már debreceni ügyünk. Debrecen környékéről viszont már érkezett megkeresésünk. A folyamatban lévő ügyben egy politikust kritizáló ügyfelünket képviseljük, akinek a véleménynyilvánítási szabadsága sérült. A TASZ-nak van egy állandó e-mailes jogsegély-szolgálata is. Oda érkezett nemrégiben Debrecenből egy kérdés, ami hozzám is eljutott. Egy LMBTQ közösséghez tartozóknak szóló rendezvényt szerettek volna reklámozni, és arról érdeklődtek, hogy ez „homoszexuális propagandának” számít-e.

Polgár Tóth Tamás

A pécsi regionális irodánk viszont már több ügyet vitt. Ott volt egy sajátos nevelési igényű kislány, akinek az oktatásával kapcsolatban tudtunk segíteni. A szakvélemények ellenére nem kapott megfelelő fejlesztéseket, nem jelöltek ki számára megfelelő oktatási intézményt. Ezt sikerült rendezni. Volt egy olyan konkrét ügy, hogy egy idősotthonban élő férfi meglátogatta a külföldön élő gyerekét, amikor pedig vissza akart menni az otthonba, el akarták különíteni tíznapos megfigyelésre a járvány miatt, annak ellenére, hogy a teljes oltási sorozatot megkapta, és vállalta a PCR teszt elvégeztetését is. Az elkülönítés nem az ő szobájában, hanem olyan körülmények között történt volna, amelyek az ő állapotában mentálisan nagyon megterhelők lettek volna a számára. A családot tájékoztattuk a vonatkozó jogszabályokról, járványügyi szabályokról, és így rendezhették az intézménnyel a helyzetet.

Jogi képviseletet nyújtunk egy olyan pécsi ügyfél számára, aki bár a klinikán dolgozik, de nem egészségügyi területen, sem egészségügyi dolgozókkal, sem betegekkel nem találkozik, de rá is kiterjed az egészségügyi dolgozók oltási kötelezettsége. A munkáltató felmondta a munkaviszonyát, amely miatt munkaügyi per indult, ezen eljárásban kezdeményeztük, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz, és kezdeményezze a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló kormányrendelet alaptörvény-ellenességének megállapítását.

Béres-Áfra Zsuzsa

Lesz-e Debrecenben is TASZ-iroda? Találtak rá munkatársat?

Folyamatban van a pályáztatás, a TASZ több városban is meghirdette ezt az álláslehetőséget, köztük Debrecenben is. Január 20-ig lehet jelentkezni, már vannak pályázók Debrecenből is. Abban a városban fog megnyílni a második irodánk, ahol a legmegfelelőbb jelöltet találjuk meg. Az előzetes információgyűjtésünk alapján nem tudtunk egyértelmű döntést hozni, melyik városban nyíljon a második regionális irodánk, ezért a jelöltek kiválósága fog dönteni. Arra biztatok minden debreceni jogászt, aki érdeklődik, hogy pályázza meg.

Mivel motiválná a debreceni jogászokat a jelentkezésre? Miért éri meg a TASZ-nak dolgozni?

Szerintem azért, mert a TASZ egy nagyon demokratikusan működő szervezet. Aki demokratikus, emberi jogi elköteleződésű és érdeklődésű, annak ez a munkahely kiváló. Itt azzal lehet foglalkozni, amit igazán szeretünk, nem kell kompromisszumokat kötni, és igazi csapatmunka folyik. A mindennapi munkánk során minden lehetséges eszközzel segítjük azokat a bátor polgárokat, akik kiállnak egy egyenlőbb és szabadabb országért.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Hogyan befolyásolja egy város életét egy ilyen iroda megnyitása? Számítanak arra, hogy a kormány- és városházaközeli közösségi médiás felületek a TASZ ellen hergelhetik a közvéleményt, ahogy tették azt évekkel korábban a Baross Gábor utcai közösségi tér és az Alternatív Közösségek Egyesülete kapcsán?

Debreceni vagyok, emlékszem az esetre. A kollégák, akik regionális irodák megnyitásával foglalkoznak, biztosan számolnak ezzel a lehetőséggel is. Fontos, hogy itt helyben tudjunk segíteni, növelni tudjuk a polgárok jogtudatosságát, tisztában legyünk a helyi problémákkal. Már a személyes jogsegély is tud segíteni abban, hogy a debreceni polgárok tudatosabbak, aktívabbak legyenek. Mindamellett abban is hiszünk: ha mi következetesek és teljesen átláthatók vagyunk a működésünkben, akkor a velünk szembeni támadások egy idő után elfogynak, unalmassá válnak. Ha úgy alakul, Debrecenben is nyíltan kiállunk majd minden lehetséges fórumon az álláspontunk mellett azokban az ügyekben, amelyekben segítünk is a hozzánk forduló polgároknak.

Polgár Tóth Tamás

Az első vidéki irodát Pécsen nyitották. Ott milyen tapasztalatokat szereztek?

Úgy tudom, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket: sokan fordulnak hozzánk jogi kérdésekben, civil programokra is invitálják a kollégáinkat, próbálunk minél aktívabban részt venni a helyi közösségekben. Ennek köszönhetően az ottani civil szervezetekkel is szoros együttműködések alakultak ki kevesebb mint egy év alatt.

Hogyan készül a TASZ a 2022-es országgyűlési választásokra? Mik a várakozásaik?

Alapvetően a választásjogi programunk keretében készülünk erre az eseményre. A választások alkalmával nagyon sok tájékoztató anyagot teszünk közzé a közösségi médiában, a blogunkon, a valasztasz.tasz.hu oldalon e-mailes jogsegély-szolgálatot működtetünk, továbbá a választások idején a telefonos forródrótunk is elérhető. Itt a teljes kampányidőszakban, a szavazás napján, majd az azt követő néhány napban is várjuk a választójogukkal, gyülekezési jogukkal élők kérdéseit.

A másik fontos tevékenységünk a Tiszta Szavazás projektben való részvételünk. Itt több civil szervezettel együttműködve a saját eszközeinkkel szeretnénk tenni a tiszta választásokért. Folyamatos tájékoztatással, illetve műhelybeszélgetésekkel segítünk a választópolgároknak, aktivistáknak, hogy felismerjék a választási visszaéléseket és tudják, hogy mit tehetnek ellene jogi vagy kommunikációs eszközökkel, illetve azt is, hogy melyik civil szervezethez fordulhatnak, ha visszaélést tapasztalnak. A részletek a folyamatosan frissülő tisztaszavazas.hu oldalon olvashatók.

Viszont a működésünkről érdemes azt tudni, hogy a személyes jogsegélyezés után a szervezeten belül is megkeressük az adott terület szakértőjét, és így születik meg az adott kérdésre a válasz. A választási joggal a szervezeten belül a Politikai Szabadságjogi Projekt foglalkozik, én a TASZ-on belül nem ebben, hanem az Egyenlőségprojektben dolgozom, amely a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő csoportok jogaiért küzd.

Polgár Tóth Tamás

Mivel foglalkozik ez a projekt?

Az Egyenlőségprojekt legfőbb célja, hogy az úgynevezett sérülékeny csoportok esélyegyenlőségét javítsa. Elsősorban a mélyszegénységben élőket – köztük főként a romákat – és a fogyatékossággal élőket értjük ide. Alapvetően ezzel a két csoporttal foglalkozunk, de az LMBTQ-jogokért is kiállunk. Azt szeretnénk, ha csökkenne a diszkrimináció ezekkel a csoportokkal szemben. Konkrétabban foglalkozunk gondoksági, valamint bentlakásos intézetekkel kapcsolatos ügyekkel, amelyek gyakran érintik a fogyatékossággal élő embereket. Szegénység miatti gyermekkiemelési ügyekben is szerepet vállalunk – ez ugyanis egy jogellenes jelenség, amely főleg romákat érint. Ezen felül kötelező, illetve sürgősségi pszichiátriai, zárt osztályos kezelésekkel is foglalkozunk. Ez gyakorlatilag szabadságelvonás, amit bíró rendelhet el, ezért ilyen ügyekben is szoktunk jogi tanácsokat adni.

Mennyire gyakran fordulnak elő szegénység miatti gyermekkiemelések Hajdú-Bihar megyében, illetve a térségben?

Mióta én a TASZ-nál dolgozom, nem volt ilyen ügyünk a megyében.

Nyomon követik a hajdúhadházi Irinyi utcai családok ügyét?

Igen. Ott is nagyon hasonló a helyzet, a helyi lakosokat fenyegetik a gyermekeik kiemelésével, ha nem oldják meg a lakhatásukat. Múlt évben közérdekű bejelentést tettünk a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnál, amelyben kértük, hogy vizsgálják meg, hogy a város jogszerűen hajtja-e végre az uniós pályázatot, amit a rossz állapotú önkormányzati lakások felújítására kapott. A hajdúhadházi gyermekjóléti központnak is küldtünk egy levelet, amiben felhívtuk a figyelmet arra, hogy önmagában a rossz lakhatási körülmények miatti gyerekkiemelés szegénység miatti kiemelésnek számít, amit törvény tilt. Ezen túl a helyben segítő civil szervezetek munkatársaival osztottuk meg tudásunkat a gyermekvédelmi eljárásokról. Tájékoztattuk őket arról, hogy a gyermekvédelmi eljárások hogyan zajlanak, hogyan segíthetnek a családoknak, milyen jogai vannak az érintetteknek és segítőiknek. Egyelőre sikerült megakadályozni a tömeges gyerekkiemeléseket. Ha szükséges, a jövőben további jogi segítséget is biztosítunk.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.