Heti koronavírus-körkép: ötödik hullám van, tájékoztatás nincs Hajdú-Bihar megyében

Az elmúlt egy hét folyamán mindössze két kisvárosi polgármester tartotta fontosnak, hogy konkrét járványügyi információkat közöljön a lakossággal. Tégláson egy általános iskolai osztályt karantén alá helyeztek egy fertőzés miatt.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

A kormány által közölt adatok szerint a koronavírus-járvány ötödik hullámának emelkedő szakaszában vagyunk. Ezért jelentkezünk az idei első koronavírus-körképpel: a következőkben megvizsgáljuk, milyen online kommunikációt folytattak az elmúlt egy héten Hajdú-Bihar megye releváns intézményei és vezető helyi politikusai a pandémiával kapcsolatban. Megnéztük, milyen tartalmakat tettek közzé közösségi oldalukon a megye városainak polgármesterei és a hat egyéni országgyűlési képviselő, milyen információkat közöltek az önkormányzati honlapok, továbbá mit osztott meg a lakossággal a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem.

Nincs veszély? Vagy jobb nem beszélni róla?

Mindenekelőtt leszögezhetjük: az omikron variáns nem hozza túlságosan lázba a legbefolyásosabb hajdú-bihari döntéshozókat. A hat – egyaránt fideszes – egyéni országgyűlési képviselő közül senki nem említette meg a koronavírus-járványt az előző hét napon közzétett közösségi médiás bejegyzéseiben. Ugyanígy (nem) tett a Klinikai Központ és fenntartója, a Debreceni Egyetem, továbbá a megyeszékhely polgármestere, Papp László (Fidesz) is. A debreceni önkormányzat hivatalos járványügyi tájékoztató felülete december 13-a óta nem frissült.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Mitől sikeres egy oltási akciónap?

A legtöbb hajdú-bihari város önkormányzata is teljesen felhagyott a járványügyi kommunikációval. Amelyek még nem, azok jellemzően az oltási napokkal kapcsolatban adtak tájékoztatást. Ilyen hír olvasható Hajdúböszörmény, Püspökladány, Hajdúsámson és Derecske hivatalos honlapján. Tasó Béla (Fidesz), Nyíradony polgármestere pedig január 15-én a közösségi oldalán számolt be arról, hogy sikeresek voltak a településen tartott oltási akciónapok – arról, hogy milyen szempontból számítottak sikereseknek, egyáltalán nem írt.

Két kisvárosi polgármester még tájékoztat

Konkrét járványügyi adatokat az elmúlt egy héten mindössze két város, Derecske és Polgár vezetése osztott meg a lakosokkal. Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere január 13-án a település honlapján közölte, hogy az azt megelőző hét nap alatt a háziorvosok 27 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a fertőzések száma pedig emelkedő tendenciát mutat az elmúlt két hét adataihoz képest. „Kérek mindenkit, hogy továbbra is vegyék komolyan és tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket! Kerüljük a társas érintkezéseket, rendszeresen fertőtlenítsünk és tartsuk a távolságot!” – írta Bordán Szabolcs.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere az elmúlt hónapokhoz hasonlóan január 14-én ismét a város közösségi oldalán tette közzé azt a tájékoztató videót, amelyben elmondta, a felvétel idején 25-en tartózkodtak hatósági házikaranténban, ami növekedésnek számít az előző heti 17 személyhez képest. Újabb haláleset azonban a járvánnyal összefüggésben nem történt. A polgármester közlése szerint egy önkormányzati dolgozó koronavírus-fertőzés miatt otthon tartózkodik. Tóth József azt is elmondta: a tapasztalataik szerint a járvány jelenleg elsősorban a fiatalok körében terjed. „Nagyon sok diák fertőződött meg, ezt az országos híradásokból is láthatjuk” – mondta.

Osztálybezárás Tégláson

Tégláson egy fertőzött miatt járványügyi megfigyelés alá helyezték a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1.a osztályát – erről Szilágyiné Bodnár Erzsébet intézményvezető adott tájékoztatást január 17-én a város önkormányzati honlapján. Az osztályt január 17-től január 21. éjfélig online oktatásra állították át.

Június 1-ig korlátozzák az ügyfélfogadást Hajdúsámsonban

Hajdúsámson honlapjára január 11-én töltöttek fel egy január 3-i keltezésű tájékoztatót, amelyben Antal Szabolcs (Fidesz) polgármester és Danku József jegyző közlik: a veszélyhelyzet miatt a polgármesteri hivatalban január 3-tól várhatóan június 1-ig különleges szabályok mellett történik a személyes ügyfélfogadás. Ezt csak az anyakönyvi ügyek intézése, a lakcím-ügyintézés, az apai elismerő nyilatkozat felvétele, földkifüggesztés esetében az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása, valamint hatósági bizonyítvány kiállítása kapcsán teszik lehetővé.

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.