Közel 7 milliárd forintért építtet 40 szobás wellnesshotelt Nyíradonyban a Tasó Lászlóhoz köthető egyesület. Honnan a pénz?

A Fidesz országgyűlési képviselője által alapított egyesület évek óta jelentős állami támogatásokban részesül. Most is arra számítanak több milliárdos nagyságrendben?
Facebook

Január 17-én a debreceni önkormányzati hírportál, a Dehir.hu írta meg, hogy a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület eredményt hirdetett a Nyíradonyban általuk építtetendő negyvenszobás, háromcsillagos, különböző wellness-szolgáltatásokkal ellátott szálloda és gasztrofalu kapcsán kiírt európai uniós közbeszerzésen. A közbeszerzés elnevezése „Látogatóközpont fejlesztése Nyíradonyban”.

Látogatóközpontnak indult...

Az egyesület még 2017-ben nyert el több mint 486 millió forint vissza nem térítendő támogatást egy, a tervek szerint turisztikai vonzerővel rendelkező látogatóközpont létesítésére. A beruházásra 2019. október 8-án kötöttek szerződést 14 hónapos megvalósítási határidővel. Ezt 2021. november 11-én (nem elírás, tényleg ez a dátum szerepel a közbeszerzési dokumentumban) módosították visszamenőlegesen 2021. október 27-re, az építkezés költségei ekkor 630 millióról 655 millió forintra emelkedtek. Arra vonatkozó információt nem találtunk, hogy a látogatóközpontot átadták volna, ez bizonyára még nem történt meg.

A most építendő szállodát e látogatóközpont fejlesztésének, új funkciókkal ellátásának szánják.

A wellnesshotel közbeszerzési dokumentációiból kiderül, hogy négy cég is tett ajánlatot, amelyek közül a K-TRANS 21 Kft.-ét fogadták el. A főtevékenységként közúti áruszállítással foglalkozó cég nettó 5,41 milliárd, tehát bruttó 6,87 milliárd forintért vállalta a beruházást.

Facebook

Miből telik erre?

A Gúth-Kelet Egyesület a legutóbbi, 2020-as pénzügyi beszámolója szerint -141 millió forintos adózott eredménnyel zárta a tavaly előtti évet. Hogy miből van mégis közel 7 milliárd forintja arra, hogy 40 szobás hotelt építtessen a 7700 lakosú Nyíradonyban? A közbeszerzési információkból az látszik, hogy az egyesület a beruházást legalább részben valamilyen (nem uniós) támogatásból valósítja meg, amelyre az igényét legkésőbb tavaly november 30-ig kellett benyújtaniuk a forrást biztosító intézmény/szervezet felé. Tasó László (Fidesz), a választókerület egyéni országgyűlési képviselője, az egyesület egykori alapítója (hivatalosan már nem tagja) a projektről szóló 2021. február 17-i közösségi médiás bejegyzése alá írt kommentjében azt fejtegeti, hogy „a beruházás fizikai megvalósítása támogatás esetén legkorábban a III. negyedévben kezdődhet”.

Tasó 2021-ben a Cívishírnek a projekt finanszírozása kapcsán arról beszélt, hogy a Gúth-Keled Egyesület 150 millió forintos, „az állami támogatási rendszeren kívüli” támogatást kapott egy meg nem nevezett szervezettől.

Ez a szervezet a magyar állam tulajdonában álló, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) tartozó Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., ahogy az a téglási önkormányzat honlapján található, a beruházással kapcsolatos február 17-i sajtótájékoztatóról készült beszámolóból kiderül.

A Tasó-családhoz került az állami pénz egy része? A képviselő szerint nem is közpénz

A Magyar Hang 2021 decemberében terjedelmes írást szentelt a beruházás területén történt ingatlanügyeknek. Ahogy a cikkben olvasható – gyaníthatóan részben a 150 millió forintos támogatásból – tavaly tavasszal a Gúth-Keled Egyesület Tasó László feleségének cégétől, a Trend-Four-T Kft.-től is vásárolt földeket. Tasó László a lap kérdésére, miszerint nem tartja-e visszásnak, hogy az egyesület által az MTÜ-től elnyert állami támogatás részben a Tasó-családnál landolt, úgy reagált, hogy ilyen nem történt, az egyesület elnökének tájékoztatása szerint ugyanis az MTÜ-támogatás nem állami forrás.

Facebook

A Gúth-Keled Egyesület 2021-ben is kapott állami támogatásokat. A Válasz Online 2021. szeptemberben vizsgálta meg a Városi Civil Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatainak győzteseit. Előbbi során a Gúth-Keled Egyesület 14,94 millió, utóbbiban 22,94 millió forint közpénzt kapott.

Habár az egykor többek között Tasó László által alapított egyesület jelentős támogatásokban részesült az elmúlt években, ezekből még nem látszik, honnan van közel 7 milliárd forintjuk a wellnesshotel beruházására. Az egyesület múltjából ítélve nem lenne meglepő, ha kiderülne: újabb állami forrásokról van szó. Az építkezés fedezetére vonatkozó kérdéseinket elküldtük a Gúth-Keled Egyesületnek. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Magyar Hang egyébként tavaly októberben már megkérdezte erről Kres Tünde Tímeát, az egyesület elnökét, aki nem mondta meg, honnan van forrásuk. Csak annyit közölt, „feltételes közbeszerzési eljárás zajlik a hosszú ideje tervezett beruházásra”.

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.