Terepbejárás a Tócóskertben – Zöldfelületi beruházást ismertetett Varga András debreceni önkormányzati képviselő

A Tócóvölgybe tervezett ezerlakásos lakópark megépítése nem befolyásolja a Tócóskert terheltségét – mondta a 13-as debreceni önkormányzati választókerület képviselője. Fákat ültetnek, macskakövet szednek fel a városrészben jelenleg zajló beruházás során.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Terepbejárással mutatta be a Zöld Város Program Tócóskertbe tervezett zöldfelületi munkálatait január 18-án Varga András (Fidesz), a 13-as számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője és Kuhn András, Debrecen főkertésze. A politikus a közösségi oldalán közzétett meghívójában azt ígérte: több alkalommal is tartanak bejárást, mindig egy adott helyszínt mutatnak be. Először az Angyalföld tér - Kishegyesi úti Coop mögötti - területén, valamint a Holló László sétányon és az arra merőleges sétányon vezették körbe a lakosokat.

Galéria: Tócóskert - bejárás Varga András önkormányzati képviselővel (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Az eseményen néhány környékbeli érdeklődő vett részt, akik számos kérdést tettek fel a képviselőnek és a főkertésznek, elsősorban tócóskerti ügyekkel kapcsolatban.

A Debrecen önkormányzatának hivatalos honlapján található információk szerint a tócóskerti program 100 ezer négyzetméter területet érint. A munkálatok január 6-án kezdődtek, a befejezési határidő idén november. A beruházásról szóló sajtótájékoztatón Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester elmondta, a városrészben 140 fát, közel 4 ezer cserjét és 3 ezer évelő növényt fognak elültetni, továbbá sétányokat, közösségi tereket, fedett rendezvényteret és filagóriát alakítanak ki. A beruházás 652 millió forintból valósul meg, ebből 641 millió forint európai uniós támogatás.

Polgár Tóth Tamás

A terepbejáráson Kuhn András ismertette, egyes fákon enyhébb, másokon komolyabb gallyazási munkálatokat fognak végezni. Mint mondta, néhány esetben erre azért van szükség, mert a fák egymás mellett sűrűn helyezkednek el, akadályozzák egymást a fejlődésben, alternatív megoldásként pedig csak minden második fa kivágása jöhetne szóba, ezt azonban szeretnék elkerülni.

Polgár Tóth Tamás

Az Angyalföld téren az átalakítás részeként felszedik a macskaköveket, ezek közül a használhatókat a főkertész elmondása szerint később a Debreceni Köztemető előtt fogják lerakni. A macskakő helyét többnyire letérkövezik, azonban nem teljes egészében, egy a gyalogosok által nem igazán használt, rombusz alakú területen összefüggő zöldterületet alakítanak ki.

Polgár Tóth Tamás

A bejárás előtt Varga Andrást kérdeztük a tócóskerti fejlesztésről, valamint Mándi László (Momentum) önkormányzati képviselő azon állítására is reakciót kértünk tőle, miszerint a környéken nőni fog a zsúfoltság a Tócóvölgybe tervezett ezerlakásos lakópark miatt. Arról is érdeklődtünk, hogy a Fidesz részéről van-e akadálya Pósán László, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője és Mándi László ellenzéki képviselőjelölt közötti vitának. A politikus válaszait a videónkban tekinthetik meg.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.