„Bátorság kell ahhoz, hogy valaki annyira vásárra vigye a bőrét, mint Ady” – Herczeg Ákos a Debreciner podcastjában

Az irodalomtörténész úgy látja, a kultusz miatt az Ady Endréről való beszéd mindig is politikai tett volt. Öt kötete még mindig nem kapott kritikai kiadást, ezek megvalósulását Herczeg Ákos szerint a mindenkori kormánynak ambicionálnia kellene, ha fontosnak tartja a költő életművét.

2021 decemberében jelent meg Herczeg Ákos debreceni irodalomtörténésznek, az Alföld folyóirat szerkesztőjének, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársának Visszatérés a nyelvbe. Én-figurációk Ady Endre költészetében című könyve, amely a doktori disszertációjának egy alaposan átdolgozott, kiegészített változata. Ebből az alkalomból beszéltünk a szerzővel a kötetről, Adyról, valamint a mai társadalmi és közéleti megítéléséről.

Herczeg Ákos elmondta, a legnagyobb elismerésnek azt tekintené, ha az új könyvéből valami átszivárogna a közoktatásba. Szerinte Adyt az önmitizáló, diadalmas retorikája miatt kihívás tanítani, de még ma is el lehet juttatni őt a közönséghez.

Az irodalomtörténész úgy véli, Adyhoz a már életében kialakult kultusza miatt sosem lehetett semlegesen viszonyulni, a róla való beszéd mindig is politikai tett volt. Mint mondta, öt kötetéről máig nem készült kritikai kiadás, vele foglalkozó kutatócsoport sincs. Szerinte a mindenkori kormánynak ebben változást kellene elérnie, ha igazán fontos költőnek tartja Adyt.

Herczeg Ákos szerint Ady briliánsan átlátta korának viszonyait, és bátran fejezte ki a véleményét. Az arcát és a nevét vállalva fogalmazott meg éles kritikákat – ha ezt ma tenné, lehet, hogy folyamatosan falakba ütközne.

A Debreciner podcastjának ötödik adásában az irodalomtörténésszel Nyikos Mónika és Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírói beszélgettek.

Herczeg Ákos Visszatérés a nyelvbe. Én-figurációk Ady Endre költészetében című könyvét január 27-én 17 órától mutatják be a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

A Debreciner podcastjának technikai támogatója az Alternatív Közösségek Egyesülete. Köszönjük!

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.