55 millió forint önkormányzati pénzt kapott tavaly Papp László polgármestertől a Future of Debrecen Egyesület

Debrecen polgármestere működési és felhalmozási célra ítélt meg támogatásokat a városvezetés zöldpolitikai kampányát segítő egyesületnek. A szervezet létrehozása óta alig találtunk olyan tevékenységet tőlük, amit valószínűsíthetően az önkormányzattól függetlenül végeztek.
Még virágkocsit is indítottak a 2021-es virágkarneválon, ami a legkevésbé sem tekinthető környezet- vagy természetbarát rendezvénynek
Koppányi Szabolcs

Több cikkünkben foglalkoztunk már Debrecen fideszes vezetésének Future of Debrecen néven futó kampányával. Még 2021 májusában írtuk meg, hogy az önkormányzat összesen közel 9 millió forint értékben szerződött egy berettyóújfalui céggel azért, hogy az létrehozza és tartalommal töltse fel a kampány honlapját, továbbá rendeljen meg közösségi médiás hirdetéseket. Idén január 4-én pedig arról számoltunk be, hogy a Facebook Hirdetéstár adatai szerint 2021. szeptember 27. és idén január 2. között, tehát alig több mint három hónap alatt összesen 876 ezer forintot fizettek ki a közösségi felületen történő promócióért.

Mit csinál az egyesület, amit az önkormányzat nem?

A projektre az elmúlt bő egy évben a városházi kommunikáció hol munkacsoportként, hol mozgalomként hivatkozott. A kampány mögött az elmúlt időszakban mozgalom ugyan nem, egy egyesület ugyanakkor létrejött. A bíróság 2021. május 31-én hozott végzésében nyilvántartásba vette a Future of Debrecen Egyesületet. A szervezet székhelyeként a Bem tér 19/D. számot, tehát a Méliusz Juhász Péter Könyvtár központi épületét jelölték meg. Az egyesület elnöke Aradi Csaba ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park egykori igazgatója.

Értékrend - Stílus - Mozgalom

Az egyesület nevére rákeresve a nagy keresőszolgáltatók alig hoznak ki találatot. Ezek egy része a Debreciner egyik cikkére vagy annak más lapok általi szemléjére mutat, valamint a debreceni önkormányzati média egy szeptember végi írását lehet ily módon megtalálni. Ebben azt írják, a Future of Debrecen Egyesület várja A mi Civaquánk elnevezésű pályázat döntőjében a közönségszavazatokat. Külön érdekesség, hogy a pályázatról szóló sajtótájékoztatót nem az egyesület vezetői, hanem Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Papp László (Fidesz) polgármester és Balázs Ákos (Fidesz) zöldügyi alpolgármester tartották.

Kósa Lajost is reklámozták a debreceni zöldpénzből
Facebook

Igyekeztünk utánanézni, hogy az egyesület a létrehozása óta milyen önálló tevékenységeket folytatott. A feladat eleve nehéz, hiszen ahogy a fenti példa is mutatja, lehetetlen teljesen elválasztani az egyesület és az önkormányzat akcióit. Mindössze egyetlen eseményt találtunk, amelyet a jelek szerint az önkormányzat és a Fidesz politikusainak aktív közreműködése nélkül tartott meg a Future of Debrecen Egyesület. Ez egy január 15-i szakvezetéses séta volt a Nagyerdőben. Január 30-ra is hirdettek már eseményt, ekkor bagolyköpet-vizsgálatra invitálják az érdeklődőket.

Októberben Future of Debrecen TV címmel saját műsort kapott az egyesület a debreceni önkormányzati televízióban, ez havonta egy alkalommal, 25 perces adással jelentkezik.

Létezik egy futureofdebrecen.hu URL-című honlap is, ennek impresszumában azonban a mai napig azt írják, hogy a kiadója Debrecen önkormányzata, a felelős kiadó pedig Papp László polgármester. Future of Debrecen néven Facebook-oldal is van, ebben elérhetőségként a fent említett honlapot tüntették fel, ahogy az instagramos jelenlétüknél is.

Az egykori Aranybikában
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
A szervezet vezetői időnként megfordulnak közéleti rendezvényeken is. Lenner Ádám alelnök, a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány telepvezetője október 20-án Balázs Ákos alpolgármester és Kitta Gergely, az MCC Klímapolitikai Intézetének stratégiai és kommunikációs vezetőjének társaságában az Aranybikában beszélgetett a zöldebb jövő lehetőségeiről, november 19-én pedig a Második Reformkor rendezvényén Schiffer András ügyvéddel beszélgetett fenntarthatóságról és zöld politikáról Lenner Ádám és Kövér László, a Debreceni Egyetem adjunktusa, szintén a Future of Debrecen képviseletében.
Schiffer Andrással
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Az egyesület szerepvállalásairól általánosságban elmondható, hogy a városvezetést nem illetik kritikákkal, zöld kérdések terén az egyéni felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozzák, Debrecen környezetvédelmi szempontból kritikus beruházásai (pl. ipari parkok bővítése) kapcsán pedig nem artikulálják az álláspontjukat.

55 millió forintot költhetnek el egy év alatt

Január 10-én újabb közérdekű adatigénylést adtunk be az Átlátszó rendszerén keresztül, hogy megtudjuk, a tavaly májusi cikkünk óta milyen szerződéseket kötött Debrecen önkormányzata a Future of Debrecennel kapcsolatban. Hasonló adatkérések alkalmával ritkán szokott ilyesmi előfordulni, ezért érdemes megemlíteni, hogy Szekeres Antal jegyző több nappal az önkormányzat rendelkezésére álló határidő lejárta előtt válaszolt az igénylésünkre.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Szekeres Antal válasza szerint 2021. április 22. óta Debrecen önkormányzata három szerződést kötött a Future of Debrecennel kapcsolatban. Ezek közül kettőt is az újonnan létrehozott egyesülettel hozott tető alá a városvezetés, méghozzá Papp László polgármester július 9-i egyedi támogatási döntései alapján. Az egyesület a július 16-án megkötött szerződések szerint 45,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott működési célokra, valamint 9,9 millió forintot felhalmozási célra. Összesen tehát kereken 55 millió forint közpénzzel támogatta meg Papp az akkor másfél hónapja létező egyesületet.

A működési célú támogatás a szerződés szerint kizárólag az alábbi tevékenységekre költhető:
- munkabér, megbízási díj, járulék kifizetések
- szemléletformáló programok megvalósítása
- honlaptartalom előállítása
- zöld magazinhoz kapcsolódó kifizetések
- elektromos gépjármű bérlés
- hirdetési költségek
- internet és telefon előfizetés, szoftver licenszek
- bankköltség, jogi tanácsadás és könyvelés költsége
- egyéb működéssel kapcsolatos kiadások

A felhalmozási célú támogatást pedig az alábbiakra fordíthatják:
- városi kitelepülésekhez, fesztiválokhoz egységes megjelenést biztosító eszközök, installáció beszerzése
- router, telefon, asztal, szék, konténer, nyomtató, laptop, egyéb eszköz beszerzése
- szoftverek megvásárlása

A két szerződésben közös, hogy az egyesületnek 2022. június 30-ig kell elköltenie a pénzt.

Legalább havi 381 ezer forint ment el a honlap üzemeltetésére

A harmadik szerződést az önkormányzat október 13-án kötötte a Webomega Kft. nevű, saját honlappal nem rendelkező, egy fő alkalmazottal dolgozó debreceni székhelyű céggel. Az egyezség október 1-én lépett hatályba, és december 31-ig tartó határozott időre szólt. A cég havi nettó 300 ezer, tehát bruttó 381 ezer forintért látott el support szolgáltatást a futureofdebrecen.hu honlappal kapcsolatban. A szerződésben ugyanakkor rögzítettek egy 15 órás éves munkaidőkeretet is, az ezen való túllépés esetén az önkormányzatnak további nettó 15 ezer forint + áfa óradíjat kellett fizetnie. A dokumentum egyébként egy időben korlátlan titoktartási kötelezettséget is magában foglal, amely minden olyan információra kiterjed, amelyekről a szolgáltató a szerződés teljesítése során szerzett tudomást – kivéve, ha jogszabályi kötelezettségének teljesítése érdekében hoz nyilvánosságra adatokat.

Az önkormányzati források felhasználásával kapcsolatban kerestük volna a Future of Debrecen Egyesületet, azonban sehol sem találtunk hozzájuk e-mail címet vagy telefonszámot. A városházi zöldkampány honlapján a polgármesteri hivatal elektronikus levélcímét adták meg, ezért oda küldtük el kérdéseinket.

Kapcsolódó anyagok:

- Future of Debrecen: Így próbálja magát zöldre festeni a termőföldeket lebetonoztató debreceni Fidesz

- Felülről vezérelt mozgalom nem küzdhet rendszerszintű célokért – megszólalt az FFF a debreceni önkormányzat projektjéről

- 2,6 millió forintot költött Debrecen önkormányzata a Future of Debrecen Facebook-hirdetéseire

- Elfogadhatatlanok a Future of Debrecen körüli visszásságok a Momentum szerint

- Debrecen jövője - tolva

- A nap száma: 876 ezer forintért hirdetett Facebookon a debreceni önkormányzat zöld kampányprojektje – három hónap alatt

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.