Mélyülnek a kátyúk a debreceni Csárda úton

„Itt nem lesz semmi. Már Viktor unokája sem lesz a trónon, ez az út még akkor is így fog kinézni.”
Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás

A debreceni 2 kilométer hosszú Csárda út a Biczó István kert nevű városrész ütőere. Lehetne. Ha alkalmas lenne közlekedésre. Az itt élők elkeseredettek, belefáradtak az évtizedes küzdelmükbe, úgy érzik, a Debrecent 24 éve irányító Fidesz nem törődik velük, se korábban, se most, de valószínűleg a jövőben sem.

„Itt nem lesz semmi. Már Viktor unokája sem lesz az ország trónján, ez az út még akkor is így fog kinézni.” Mondta legyintve az a férfi, aki látván, hogy fényképeket készítünk, megállt, megkérdezte honnan jöttünk. „Sajtó? Eh! Azt hittem, hogy az útépítők kezdik a felmérést…” Aztán azon háborgott, hogy Pósán László országgyűlési képviselő a napokban is ott díszelgett a Portörő utca 300 méterének leaszfaltozását ünnepelve, vagy inkább magát ünnepeltetve, de ide nem tolja a képét soha egyetlen képviselő se, a polgármester se, félnek találkozni az emberekkel. Aztán az Orbán-dinasztiát emlegette, majd csalódottan elhajtott – lépésben, mert itt csak így lehet közlekedni autóval.

Most közreadunk néhányat azokból a fotókból, amiket 2022. január 19-én készítettünk a Csárda úton, s felidézzük a Debreciner két korábbi cikkét, amiket Törő Vanda írt 2020-ban.

Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás

Ahova az útfejlesztések is csak százötven méterenként jutnak - a Biczó

Ez is Debrecen – az egyik széle. Szinte minden tekintetben. Míg a többnyire zsírfoltos főtéren egy óriáskerék díszeleg, addig a Nagyállomástól cirka 15 perces buszozás után megérkezünk egy olyan kertségbe, ahol mintha a debreceni fejlesztések hivatalosan hirdetett sokasága meg se karcolta volna a területet. Ez a Biczó István kert, Debrecen egyik városrésze.

(…)

Ez az a hely, ahol nemcsak aszfaltozott úttestet is elvétve találni, de még a közvilágítás sem megoldott a kertség nagy részén - mindez 2020-ban, egy közel 10 éve tartó debreceni Kertségi Fejlesztési Program ellenére.

Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás

Ettől függetlenül a városvezetés 2019-ben is nagy előrelépésként értékelte azt, hogy újabb 150 méteren sikerült aszfaltozni. A Csárda úton jól látható az elmúlt évek aszfaltozási sikereként elkönyvelt szakaszok terjedelme. Úgy tűnik, szinte minden utóbbi évben kap 100-150 métert a 2 kilométer hosszú út.

(…)

Komolay Szabolcs (Fidesz), a városrész önkormányzati képviselője egy 2017. tavaszi sajtótájékoztatón elmondta: a Csárda út az „egyik legfontosabb és legforgalmasabb gyűjtőútja a paci és a biczókerti kertségi térségnek, s a Diószegi utat köti össze a Monostorpályi úttal. Az itt élők számára ez a fejlesztés komoly előrelépést jelent. A cél természetesen az, hogy a két ütemben megépült összesen 200 méteres aszfaltburkolatú szakasz folyamatosan tovább épüljön.”

(…)

Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás

Egy évtizedek óta itt élő lakos panaszkodott nekünk a volt alpolgármesterre, a jelenleg is önkormányzati képviselőre, Komolayra: „gyűjtöttem neki a kopogtatócédulákat, az ajánlásokat, és cserébe azt ígérte, hogy lesz világítás, út, víz, de nem lett”.

(Megjelenés: 2020. február 3.)

Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás

„Nálunk egy politikus nem viselkedhet így” - Debrecenben forgatott két fiatal tévés Belgiumból

Dokumentumfilmet készítettek arról, hogyan élünk, milyen körülmények között dolgozunk, mi minden nehezíti egy itteni újság munkáját. Nora Larosse és Victor van Driessche Debrecenben töltöttek márciusban közel 2 hetet azért, hogy elkészítsék vizsgafilmjüket. Mindketten a leuveni egyetemen tanulnak, és azért választották témaként újságunkat, a Debrecinert, hogy megmutassák, mi a helyzet mostanság a magyar sajtószabadsággal vagy annak hiányával.

(…)

Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás

Egyik első meglepő találkozásuk főszereplője Komolay Szabolcs debreceni önkormányzati képviselő volt, akinek már többször próbálkozott a Debreciner kérdéseket feltenni a 9-es választókerületet érintő gondokkal kapcsolatban, sikertelenül. A képviselő soros, havi fogadóórájára elkísért bennünket Nora és Victor, ahol bár eleinte a várakozó lakosok nagy része szeretett volna nyilatkozni a kamerának arról, milyen problémák miatt keresik fel a képviselőt, aztán egy komolyan visszakozó idősebb férfi példáját követve inkább ők sem szólaltak meg. Komolay megjelenésekor ismét kifejezte nemtetszését ottlétünket illetően, de mi türelmesen vártunk a folyosón, hogy miután mindenkit meghallgatott, mégis elcsíphessük őt pár kérdés erejéig.

„Nem járulok hozzá semmilyen kép- és hangfelvétel készítéséhez! És ha nem járulok hozzá, akkor nem lehet!” - hangzott Komolay képviselő reakciója, amikor Budai Péter kollégámmal és a két tévéssel odaléptünk hozzá. Hiába jeleztük neki, hogy közszereplőként készülhet róla felvétel egy nyilvános eseményén, ő hajthatatlan maradt. Sajnos arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy a Csárda útra mikor teszik le az újabb 100 méter aszfaltot. Ellenben nyomdafestéket nem tűrő fenyegetést kapott közben az egyik lakostól Victor, aki a kamerát tartotta. Nora igen megdöbbent a látottakon, hiszen, mint mondta, náluk, Belgiumban egy politikus nem viselkedhet így. Mint magyarázták: Belgiumban is megesik, hogy a politikusok nem válaszolnak a média képviselőinek, de Komolayhoz hasonló viselkedést ők még nem láttak.

(Megjelenés: 2020. június 1.)

Csárda utca, Debrecen - 2022. január 19.
Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.