NASS

Regényvárosok: Debrecen és Győr

Löki Viktor és Mészáros Urbán Szabó Gábor regényeinek beszélgetéses bemutatója február 3-án, csütörtökön 19 órakor kezdődik a debreceni Incognito Clubban.

Nem csak az köti össze Löki Viktor debütáló regényét és Mészáros Urbán Szabó Gábor nagyregényét, hogy egymáshoz közeli időpontokban jelentek meg a Napkút Kiadó gondozásában. Írói célkitűzéseikben is sok a hasonlóság, hiszen egyívású főszereplőik átmeneti élethelyzetben vannak, és az egyre sürgetőbb döntések meghozatalához lezáratlan kapcsolataikkal, frusztrációikkal is számot kell vetniük.

KULTer

A két regényben közös az is, hogy a harmincas főszereplők tájékozódni próbálnak a múlt útvesztőjében, amivel párhuzamosan sajátosan ábrázolt városi terekben bolyonganak. Amíg Löki Viktor hőse egy biciklis futárnak elszegődő kiugrott újságíró, aki Debrecen ikonikus helyszínein vezeti végig az olvasót, addig Mészáros Urbán Szabó Gáboré egy írói ambíciókat dédelgető értelmiségi, aki Győr utcáin és csomópontjain kószál.

De vajon tényleg érdemes ilyen egyértelmű megfeleltetésekbe bocsátkozni? Igaz, a generációs kérdésfeltevésekkel is kísérletező regények szerzői nagy érzékenységgel fordulnak az urbánus lét problémái és jellegzetességei felé, de elkerülik a provincializmus veszélyeit, és a poétikai megalkotottság miatt is figyelemre méltó városokat teremtenek.

Löki Viktor 1989-ben született Debrecenben. Biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. 2017-ben indította Streets of Debrecen című tematikus fotóprojektjét, melynek célja, hogy hat év alatt Debrecen összes utcáján készítsen legalább egy fényképet. A 2021-ben megjelent Isten átnyúl a farmeron című regény az első szépirodalmi kötete.

Mészáros Urbán Szabó Gábor 1978-ban született Győrött, jelenleg Érden és Budapesten él. Elbeszélései, kritikái megjelentek többek közt a Drót, a Prae, a Pannon Tükör, a Műhely, az Új forrás folyóiratokban, a Spanyolnátha, a Litera.hu és az Ambroozia irodalmi portálokon. Egy évtizeden át dolgozott a 2020-ban kiadott A győri regény kéziratán, amely a negyedik szépirodalmi kötete.

A KULTer.hu KULTopik rendezvénysorozatának része a kettős kötetbemutató.

Moderál: Juhász Tibor író, költő, szerkesztő.

A belépés díjtalan.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.