Az államé lehet a reptércég többségi tulajdona, segíthetnek egy Fidesz-közeli szervezetnek – 2022 első debreceni közgyűlése

A közelgő országgyűlési választások miatt a törvényességet felügyelő kerületi bizottságok tagjait is megválasztja a testület.

Január 27-én reggel 9 órától tartják 2022 első debreceni közgyűlését a Kölcsey Központ Görömbei András termében. Az ülés nyilvános, bármely magyar állampolgár részt vehet rajta. A 11 előterjesztés közül az alábbiakban 6 kiemelt figyelemre érdemes pontot mutatunk be.

Debreceni közgyűlés - 2021. december 16.
Polgár Tóth Tamás

12 koronavírus-teszteléshez használt autó ingyenesen várakozhat

Pacza Gergely, a Városfejlesztési Főosztály vezetőjének előterjesztéséből kiderül, hogy a háziorvosi megrendelések alapján az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jelenleg a katasztrófavédelem és a rendőrség megkülönböztető jelzés nélküli járműveivel száll ki a koronavírus-tesztelésekhez. A főosztályvezető javaslata szerint 12 érintett jármű számára ingyenessé tennék a közterületen történő várakozást. Az indoklás szerint a rendeletmódosítás elősegítené a mentőszolgálat munkáját a mintavételekkel kapcsolatban. A dokumentum arra nem tér ki, hogy 2020 tavasza óta, amióta tart a koronavírus-járvány, miért nem történt még meg ez az intézkedés. Ahogy az a Debreciner által készített, napi fertőzöttségi adatokat mutató grafikonunkból is kiderül, jelenleg exponenciálisan nő az új pozitív esetek száma Hajdú-Bihar megyében (ahogy országosan is).

Kiemelt fejlesztési terület, de még nem a Természettudományi Múzeum miatt

Január 5-én az RTL.hu alapján mi is beszámoltunk arról, hogy megszületett a kormány és Debrecen önkormányzata között a megállapodás a Magyar Természettudományi Múzeum költözéséről. Egy sajtótájékoztatón Papp László (Fidesz) polgármester azt is elmondta, hogy az Oláh Gábor utcai Loki-pálya helyére tervezik építeni az új létesítményt. Ebből a szempontból érdekes, hogy a január 27-i közgyűlés szavazni fog a Nagyerdei körút, Oláh Gábor utca és Ady Endre út által határolt városrész kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról, de nem a múzeum, hanem egy 14-szer 109 méteres futófolyosó megépítése miatt, amelyben egy négysávos, 80 méter hosszú futópályát alakítanának ki. Az előterjesztés szerint szintén kiemelt fejlesztési területté nyilvánítanák az Attila teret az ott található templomkert rehabilitációja miatt.

Állami tulajdonba kerül a repülőteret üzemeltető cég önkormányzati kézben lévő hányada

Papp László polgármester előterjesztése alapján Debrecen önkormányzata ingyen átadja az államnak a Debrecen International Airport Kft.-ben meglévő 51 százalékos tulajdonrészét (az önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 25,02 százalékos részesedését azonban megtartja). A vagyonátadást a polgármester többek között azzal indokolja, hogy a pandémia miatt a töredékére csökkentek a repülőtér bevételei, az állam 2020-ban már közel 1 milliárd, 2021-ben pedig további 400 millió forinttal segítette a céget. „Egy regionális repülőtér állami szerepvállalás nélküli üzemeltetése szintén lehetetlen, hiszen ez nem kizárólag az adott város, hanem a régió és települései fejlődését képes szolgálni. Közlekedési, turisztikai, gazdasági értelemben Nyíregyháza vagy Miskolc ugyanúgy profitál a debreceni repülőtér működéséből, mint maga Debrecen. Így az állam tulajdonoskénti szerepvállalásával egy olyan ideális állapot alakul ki, amely garanciát jelent a repülőtér fejlesztési stratégiájának végrehajtására” – írja a polgármester. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az önkormányzat még 2018. október 19-én szerzett közel 50 százalékos tulajdonrészt a repülőteret üzemeltető cégből. A polgármestert ekkor is Papp Lászlónak hívták.

Ingyenes hasznosítás a Fidesz-közeli nagycsaládosoknak

Szintén Papp László javasolja azt a közgyűlésnek, hogy egy évre adják ingyenes hasznosításba a Kishegyesi út 46. szám alatti 59 négyzetméteres üzlethelyiséget szociális szolgáltatások ellátására a „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete részére. Az egyesület a helyiséget korábban nettó 31 ezer forintért bérelte, erre azonban már nincs pénzük, mert „egy figyelmetlenségből adódott hiba” miatt érvénytelen lett a Nemzeti Együttműködési Alaphoz beadott pályázatuk. A Mosolyvirág több szempontból is kormányközeli szervezetnek tekinthető. A teljesség igénye nélkül megemlíthető, hogy Életmese pályázat címen 2008 óta folytatnak egy projektet, amelynek Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke a fővédnöke, valamint ernyőszervezetük, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tavaly szeptemberben kitüntetést adott át Mészáros Lőrincnek, a milliárdos szállodái ugyanis 2020-ban és 2021-ben 1200 családot fogadtak ingyen.

OEVB tagokat választanak

Szekeres Antal jegyző előterjesztése szerint – törvényi kötelezettség alapján – a közgyűlés a közelgő választások miatt szavazni fog a három debreceni székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (OEVB) 3-3 tagjáról és 2-2 póttagjáról. „A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása” – olvasható az előterjesztésben. Szekeres javaslatai alapján az alábbi személyeket választhatják meg:

1-es számú OEVB:

Dr. Kovács Tibor József
Dr. Léka Péter
Dr. Szegediné dr. Molnár Katalin Tímea
póttagok:
Dr. Lengyel Adrienn
Ifj. Dr. Kiss István

2-es számú OEVB:

Dr. Sipos Ferenc
Id. Dr. Kiss István
Dr. László Ágnes
póttagok:
Lovász Ildikó
Adomán János

3-as számú OEVB:

Dr. Borbély Ferenc
Dr. Szűcs Péter Lajos
Dr. Németh Árpád
póttagok:
Czigle Sándorné
Terdik János

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.