Mennyi ösztöndíjas helyi diák lesz a közpénzmilliárdokból létrehozott Debreceni Nemzetközi Iskolában?

Varga Zoltán (DK) szerint a Fidesz az ő kottájukból játszik, de pokoli hamisan: módosító javaslatot készül beadni a csütörtöki képviselőtestületi ülésen.

2016-ban lehetett először olvasni arról, hogy Debrecenben a magyar állam és a város közösen, adófizetői forintokból nemzetközi iskolát hoz létre, elsősorban azért, hogy a cívisvárosba települő külföldi cégek dolgozói olyan iskolába járathassák a gyermekeiket, ahol nemzetközi szintű képzést kapnak.

isd.debrecen.hu

Hamar belengették az ösztöndíj ígéretét

Az önkormányzati tulajdonú Dehír 2017 októberében arról írt, hogy Debrecen vezetése a várhatóan többmilliós tandíjak miatt fontosnak tartja egy ösztöndíjprogram létrehozását a tehetséges helyi gyerekek támogatására. Mazsu János önkormányzati képviselő (Fidesz) ugyanebben az évben novemberben egy képviselőtestületi vita során a jegyzőkönyv szerint arról beszélt, hogy „ki kell dolgozni ezt a fajta ösztöndíj- és kedvezményrendszert, amely pontosan a debreceni polgárok számára alkalmasint ezt a 800 millió forintos beruházást hosszútávon visszaadja".

isd.debrecen.hu

Egy választási program biztosan foglalkozik a kérdéssel

A témával kapcsolatban a városban kialakult egyik ellenzéki blokk, a Varga Zoltán vezette DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetség augusztus 15-én – az induló szervezetek közül elsőként – nyilvánosságra hozott választási programjában az szerepel, hogy a Debreceni Nemzetközi Iskola tanulói létszámának legalább 30 százaléka számára ingyenes oktatást biztosítanának az intézményben.

Idén már biztosan nem lesz ösztöndíj, nincs sok konkrétum a jövőre nézve sem

A debreceni képviselőtestület legközelebbi, augusztus 22-i ülésére Papp László polgármester (Fidesz) által előterjesztett javaslatcsomagból egyértelműen kiderül, hogy az idei tanévben már nem lesz semmiféle ösztöndíjprogram. Szorosan a témával kapcsolatban ugyanis az anyagban a következő határozati javaslatok szerepelnek:

„4./ Ösztöndíjat alapít a Debreceni Nemzetközi Iskola képzési programjaiban való részvétel támogatására tehetséges vagy kimagasló eredményt elért debreceni diákok számára a 2020/2021. tanévtől.

5./ Vállalja, hogy a 4. pontban meghatározott ösztöndíjprogram működtetéséhez szükséges fedezetet az Önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében biztosítja.

6./ Bíráló Bizottságot hoz létre a pályázati felhívás szakmai tartalmának előzetes véleményezésére és az ösztöndíj odaítéléséhez szükséges javaslat megtételére.

7./ Megválasztja a Bíráló Bizottság tagjává: a) a Debreceni Nemzetközi Iskola igazgatóját, b) Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán Főosztályának vezetőjét, c) a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettesét.

8./ Felkéri Debrecen Megyei Jogú Város Jegyzőjét, hogy a pályázati felhívást a Bíráló Bizottság véleményének kikérésével készítse el, évente tegye közzé, valamint a Bíráló Bizottság egyhangú szakmai javaslatának figyelembevételével döntsön az ösztöndíjak odaítéléséről.”

A fentiekből egyrészt látszik, hogy az ösztöndíjprogram leghamarabb 2020-ban indulhat el, miközben az első tanév idén szeptemberben kezdődik az iskolában. Másrészt az is feltűnő, hogy a határozati javaslatban – sem az előterjesztésben – nem szerepel semmilyen konkrétum arra vonatkozóan, hogy egy adott évben hány debreceni diák kerülhet majd be ingyen a képzésre.

Ne legyen oligarcha-keltető

Ilyen előzményeket követően hívott össze augusztus 19-re sajtótájékoztatót Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje ezzel a címmel: „A Fidesz Debrecenben a demokrata ellenzéki összefogás kottájából játszik, de pokoli hamisan! Avagy a most induló debreceni nemzetközi iskola Fidesz által összeeszkábált ösztöndíjrendszere nem több mint gyenge alibi.”

Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke és Varga Zoltán a sajtótájékoztatójukon
Tóth Tamás

Varga Zoltán a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy a debreceni diákok 99,9 százalékát jelen állás szerint kizárták ebből az oktatási formából. Utalva a választási szövetségük programjára és a sajtótájékoztató címére a polgármesterjelölt azt mondta, hogy „ha a mi kottánkból játszanak, akkor játsszanak úgy, hogy az ne legyen hamis”. Varga Zoltán bejelentette, hogy csütörtökön módosító indítványt ad be az előterjesztéshez, amelyben szerepel majd, hogy a Debreceni Nemzetközi Iskola tanulóinak legalább 30 százaléka helyi ösztöndíjas diák legyen. „Szeretnénk, ha ez az iskola a debreceni diákok, családok iskolájává válna, nem pedig valami meghatározhatatlan külföldi nagytőke iskolája lenne, nem egy oligarcha-keltető lenne, nem olyan hely, ahová a fideszes politikusok gyerekei járhatnak, kizárva onnan mindenki mást” – fogalmazott a polgármesterjelölt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.