„Rendkívül agresszíven támadtak minden kollégát, aki részt vett” – figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, volt olyan hajdúszoboszlói iskola, ahol mindössze 2 tanuló ment be órára, a tanári kar 80 százaléka sztrájkolt.
Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium – 2022. január 31., Debrecen
Olvasónk küldte

Január 31-én délelőtt lezajlott a kormány által jogellenesnek tekintett sztrájk, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösen szervezett, miután nem sikerült megállapodniuk a kormánnyal a bérköveteléseikkel és a munkaterhek csökkentésével kapcsolatban.

Totyik Tamást, a PSZ alelnökét kérdeztük a reggel 8 és 10 óra között tartott figyelmeztető sztrájk tapasztalatairól, elsősorban a Hajdú-Bihar megyei vonatkozásokat illetően. A szakszervezeti vezető elmondta, összesítő adattal még nem rendelkeznek, egyelőre csak néhány érdekességet tud megosztani a ma reggel történtekkel kapcsolatban.

A szakszervezet szerint a gyerekeknek nem lett igazolatlan hiányzása a sztrájk miatt

Úgy fogalmazott, hogy a Debreceni Tankerületi Központ „megszállta” a fenntartásuk alá tartozó iskolákat, a sztrájk adminisztrációját ellenőrizték. Ez különösen azokat az intézményeket érintette, ahonnan nagy létszámban jelentettek munkabeszüntetést a pedagógusok.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Totyik elmondása szerint a kormány minden eszközt bevetett azért, hogy ne tudjanak sztrájkolni a pedagógusok. „Félelmetes, amit csináltak, rendkívül agresszíven támadtak minden kollégát, aki a sztrájkban részt vett” – mondta a PSZ alelnöke. Totyik hangsúlyozta, hogy azokat a szülőket is megtévesztették, akik arról kaptak levelet, hogy a gyermekük hiányzása igazolatlan lesz, ha nem megy ma reggel iskolába. A szakszervezet álláspontja szerint egyetlen gyermek sztrájk miatti hiányzása sem tekinthető igazolatlannak.

Totyik Tamás szerint jellemző, hogy a tankerületvezetők szóbeli utasításokat adtak az intézményvezetőknek a sztrájkkal kapcsolatban, írásban nem merték megtiltani a munkabeszüntetést, ugyanis ők is érezték, hogy ez jogszerűtlen lenne.

Nem pénz, hanem politikai akarat kérdése

Megkérdeztük a szakszervezeti vezetőt, hogy ilyen körülmények között végül hogyan zajlott a sztrájk. Mint mondta, volt lemorzsolódás a résztvevők között, de rosszabbra számítottak. Egyes hajdú-bihari intézményekben kiemelkedően magas volt a tiltakozók aránya. Totyik elmondása szerint van olyan hajdúszoboszlói iskola, ahol mindössze 2 tanuló ment be reggel, a tantestületnek pedig a 80 százaléka sztrájkolt.

Totyik Tamás a Debrecinert arról is tájékoztatta, hogy holnap kezdődik a kormánnyal való tárgyalásuk a március 16-i, határozatlan idejű sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatásról. Eközben várják a kormány béremelési ajánlatát is. „A Boszniai Szerb Köztársaságnak nettó 15 százalékos pedagógus béremelésnyi segélyt adtak oda. Ez tehát nem pénz, hanem politikai akarat kérdése” – fogalmazott a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás 2021 decemberében, a sztrájkot megelőző tárgyalások idején a Debreciner podcastjában beszélt a hazai pedagógustársadalom helyzetéről és a tervezett munkabeszüntetés okairól:

Orbán Viktor december 2-án a közösségi oldalán jelentette be, hogy a szakszervezetek ezzel kapcsolatos tiltakozása ellenére januártól csak 10 százalékos béremelést ad a kormány a pedagógusoknak.

FRISSÍTÉS! Totyik Tamás cikkünk megjelenését követően telefonon jelezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, minden ötödik pedagógus vett részt a mai figyelmeztető sztrájkon. A Pedagógusok Szakszervezetének információi szerint a résztvevők száma 20 ezer körüli volt, ami várakozásokon felülinek számít.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.