Debrecenben is lesz tiltakozás - Bíró Brigitta a balotaszállási kutyakínzásról

Az ország több pontján hasonló esemény zajlik majd, másfél száz állatvédő csoport összehangolt akciójáról van szó.

Debrecenben is lesz néma megemlékezés a balotaszállási kutyakínzás kapcsán, egyúttal felhívva a figyelmet a sokak szerint túl enyhe vagy gyakorlatilag semmilyen büntetésekre. Az augusztus 25-én 16 órára tervezett eseményt a főtéren tartják, találkozás a Régi Városházánál - ugyanebben az időpontban az ország több pontján hasonló esemény zajlik majd, másfél száz állatvédő csoport összehangolt akciójáról van szó.

Országos híre kelt egy idős nő kutyabántalmazó, halált okozó tettének, cikkek tömkelege jelent meg a témában, petíció is indult, hogy büntessék meg az állatkínzót, szinte lincshangulat alakult ki az elkövetővel szemben. Azóta azonban lecsendesülni látszik a környék, sőt a jelek szerint a tette után pár napig bujkáló nő is visszatért otthonába. A rendőrségi nyomozás zajlik.

A Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány vezetőjét, Bíró Brigittát kereste meg információkért a Debreciner. Ő az a kiskunhalasi hölgy, akinek munkatársát egy ismerőse értesítette, amikor meglátta a balotaszállási - Kiskunhalastól pár kilométerre lévő - esetet, ő készítette a videót is az állat szenvedéséről. Brigittáék próbálták megmenteni a kutyát, ám nem jártak sikerrel.

Bíró Brigitta

Bíró Brigitta: Nincs nagy mozgás jelenleg a nő háza körül, s bár úgy tűnt, elköltözött néhány napra, már rendszeresen látják a tanyájuknál ismét. Igazából semmiféle nagy felhajtás nincs már a környéken. Eljárás indult ellene, nem feljelentés után, hanem a rendőrség hivatalból teszi meg ezt. S azt tapasztalom - beszélgettem sok rendőrrel -, hogy teljesen rajta vannak az ügyön, nem fogják eltussolni. Az a baj viszont - ügyvédekkel is beszélgettem a témában -, hogy annyi enyhítő körülményt vesznek figyelembe ilyen esetekben a bíróságon, hogy nagy az esélye: maximum felfüggesztett büntetést fog kapni a nő. Szóba hozhatják a nem beszámíthatóságot, a korát, meg azt is - hm... -, hogy nem volt tisztában tettének következményeivel.

Az állatvédő hölgy elmondta, hogy Kiskunhalason a városi bíróság előtt lesz augusztus 25-én 16 órakor a megmozdulás, pár perces flasmobbal készülnek - ahogyan Magyarország több településén is, összehangoltan, egyszerre.

„Az ítélethozatalra elvileg 30 napon belül számíthatunk, hiszen gyorsított eljárás során vizsgálják az ügyet, ám lehetnek hátráltató tényezők, így nem tudni pontosan, mikor hirdetik ki azt. Ám akármi is lesz az ítélet, utána ismét tervezünk valamilyen nyilvános eseményt. Akár azért, mert örülünk, akár azért, mert nem” - tette hozzá Bíró Brigitta.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.