Debrecenben is megette Pac-Man a Földet

A Greenpeace Magyarország egy óriási molinóval hívta fel a figyelmet a hazánkban zajló szisztematikus környezet- és természetrombolásra február 6-án, vasárnap reggel a debreceni Egyetem téren.

A Greenpeace Magyarország a Fertő-tavi pusztítás miatt tavaly a bírósághoz fordult, ám nemcsak erre, hanem általában véve arra is fel akarja hívni a figyelmet, hogy a klíma- és ökológiai válságra való tényleges, kormányzati szintű reagálás nem várathat tovább magára, cselekedni kell.

A Greenpeace Magyarország egy óriási molinóval hívta fel a figyelmet a hazánkban zajló szisztematikus környezet- és természetrombolásra február 6-án, vasárnap reggel a debreceni Egyetem téren
Pápai Gergely/Greenpeace

A 2022-es országgyűlési választásoktól azt várják, hogy olyan új kormányzat kezdi meg a munkáját, amely komoly, átfogó klímavédelmi stratégiával áll elő, és rögtön cselekszik is, nem valami távoli, 2050-es időhatárban gondolkodik (akkorra tervezik nullára csökkenteni a gazdasági károsanyag-kibocsátást), hisz annyi időnk - a zöldek szerint - nincs.

A klíma- és ökológiai válság napjainkra olyan méreteket öltött, hogy nem engedhetjük meg, hogy folytatódjanak a nagy tavainkat tönkretevő természetpusztító beruházások, növekedjenek a hazai üvegházgáz-kibocsátások, és ezrek haljanak meg évente a mérgező légszennyezettség miatt. Változásra van szükség! A tudósok szerint 2030-ig van lehetőségünk cselekedni, hogy érdemi lépésekkel megfékezhessük az emberiség létét fenyegető válságokat.

greenpeace.hu

A Greenpeace Magyarország demonstrációja a napokban Magyarország több regionális központjában látható lesz – Debrecenből Miskolcra mentek tovább . E sorozat kapcsán a Greenpeace egy külön honlapot is készített, amely tételesen sorra veszi, hogy a magát klímabajnoknak hirdető magyar kormány hogyan teljesített az elmúlt években a legfontosabb környezet- és természetvédelmi ügyekben.

Ne üzleti, hanem környezetvédelmi szempontokat legelőre!

A Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse, Perger András a Debreciner kérdésére válaszolva elmondta: szerintük nagyon fontos például az, hogy bármilyen gazdasági beruházás történik, a környezetvédelem ne csak sokadik szempont legyen, hanem az elsők közötti. Emellett konkrétan kijelentette, hogy „ahova a természet károsítása miatt nem való gyár, oda ne is telepítsenek”, bármennyire is előnyös lehet annak léte bizonyos üzleti szempontokból.

Az épülő debreceni BMW-gyárral kapcsolatban – kérdésre válaszolva – annyit említett Perger András: maga az, hogy milyen értékes termőföldterületet használtak fel gyártelepítésre, eleve aggályossá teszi a beruházást, pontosabban annak helyszínválasztását. Szerinte éppen az élelmiszer alapanyag termelésre alkalmas területeket kellene védeni, s arra használni, amire leginkább valók, nem másra.

Pápai Gergely/Greenpeace

A zöldmozgalmi aktivista szerint a mostani kampányuk egyik fő üzenete, hogy már most a klímaválság közepén vagyunk. „A tudósok szerint nagyjából 8 év van reagálni a természeti környezetünket érő káros folyamatokra, hogy tegyünk ellenük.” S rá kell ébredni, hogy az ember kártékony ténykedése visszakanyarodik hozzánk, s magunknak, az emberiségnek tesszük katasztrofálissá a jövőjét.

Not paint it green, just do it! (Ne fesd a zöldet, légy az!)

A politikusoktól – mint megtudtuk – a Greenpeace azt várja el a jövőben, hogy ne csak zöldre fessék magukat és programjaikat, de valóban váljanak zöldekké. Hozzanak létre ismét olyan állami szervezeteket – minisztériumot először is –, amelyek a környezetvédelemmel kiemelt szinten, s „nem csak a gazdasági beruházásokra rábólintó jelleggel” foglalkoznak. Továbbá Perger András vitákat vár az összefogó ellenzéktől, amelyeket egyfelől saját körein belül folytat a témában, másfelől rákényszeríti az adott kormányt, hogy foglaljon állást. Ígéreteket is remél a zöldaktivista, ám olyan ígéreteket, amelyeket be lehet tartatni a későbbiekben a politikusokkal.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.