Csak a japán diákok kapcsoltak Böszörményben – magyarul is énekeltek

Technikai problémák miatt a két nép közötti barátságot most csak ők képviselték.
Japán-magyar kapocs címmel rendeztek emlékprogramot augusztus 18-án, a két ország közötti kapcsolatfelvétel 150. évfordulójának tiszteletére Hajdúböszörményben, az idei Hajdúhét keretein belül.
Galéria: A japán Demacsi Középiskola zenekara Hajdúböszörményben
Tóth Tamás

A Bocskai István Gimnázium előtt a meghirdetett program szerint a japán Demacsi Középiskola menetzenekara és a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjai közösen adott volna elő többek között verseket, japán és magyar népdalokat, valamint egyéb ismertebb zeneszámokat, azonban végül csak a japán diákok és kísérőik jelentek meg a rendezvényre. Pinczés István , a Debreceni Színjátszó Stúdió vezetője arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a japán diákoknak aznap Derecskén és Hajdúnánáson is koncertjük volt, utóbbi helyszínen pedig annyira megcsúsztak az időben, hogy Hajdúböszörményben a szoros program miatt a magyar fellépőkre már nem maradt idő.

Amikor 20 perces késést követően elkezdődött a műsor, hangosítás híján a nézők közül csak kevesen hallhatták, hogy a 14-15 éves diákok Debrecen és Tojama prefektúra közel negyvenéves együttműködésének köszönhetően látogattak el Hajdú-Bihar több városába.

A menetzenekar műsora a Csillagok háborúja főcímdalával azonnal megragadta a figyelmet, később pedig olyan popslágerek is elhangzottak a csapattól, mint Michael Jackson Thrillerje vagy Mark Ronson és Bruno Mars Uptown Funk című slágere. Kodály Zoltán gyermekkarra írt Egyedem-begyedem című műve mellett japán népdalok is színesítették a repertoárt, így igazán nem mondhatta senki, hogy nem hallott a fülének kedves zeneművet.

Előadásuk után a gyerekek beálltak még egy csoportképre, ezután a zenekaruk nevével ellátott matricákat kezdtek osztogatni a hajdúböszörményieknek. Ahogy jöttek, olyan szervezetten vonultak el a buszuk irányába, közben kedvesen integetve, „sziával” köszönve a közönségnek.

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.