Dokument: amit akartok

Kinevezték védettségi igazolványnak azt a kártyát, amellyel sok magyart tragikusan félrevezettek.
Kattints a képre!
debreciner.hu

„A kormány csütörtökön bejelentette, hogy hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.” (koronavirus.gov.hu)

Kíváncsiskodhatnák, milyen oltási igazolványokról van szó. Ugyanis amelyekkel annak idején szinte azonnal, három-négy nappal az oltás időponton belül elárasztották a magyarokat, hivatalosan „védettségi igazolvány” néven adták ki. Imigyen szólt a miniszterelnök is (múlt) pénteken szokásos rádiómonológjában: „Itt van a kezünkben az oltás, a vírus meg egyre gyengébb, és ez összességében a helyzetet elviselhetőbbé teszi az emberek számára, ezért is tehette meg a kormány, hogy a védettségi igazolvány határidejét meghosszabbította” - mondta Orbán Viktor.

S az aranyközépút szellemében találkozhattunk óvatosabb megfogalmazással is: „György István a lejárt okmányok megújítására buzdítja az érintetteket. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején lejáró okmányok június 30-ig érvényesek, ezért arra kérik az érintetteket, hogy mielőbb újítsák meg azokat - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalára feltöltött videóban, jelezve: több millió okmány érvényességét kell meghosszabbítani.”

Lia

Idézhetnénk szakajtónyi megnyilvánulást, szinte mindegyikből az derül ki, hogy a megszólalók nem szívesen nevezik nevén a gyermeküket. Például a címben még ez szerepel: „Májusig két oltással is érvényesek a védettségi igazolványok.” Majd az első bekezdés: „Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.” (MTI)

Olybá tűnhetne, jó egy esztendő után kormánykörökben is kezd derengeni, hogy az annak idején gyanús sietséggel kézbesített plasztikkártyákat védettségi igazolványnak nevezni nem csupán figyelmetlenségből fakadó szerencsétlen névadás. Éppen ellenkezőleg. Tudatos hazugság, az oltottak félrevezetése. Az állami, hivatali szervek részéről pedig amolyan perverz önbecsapás. Minden hivatalos szerv tudta ugyanis, hogy a plasztikkártya sok mindent igazolhat, csak éppen a járványtól való védettséget nem.

„A koronavírus-fertőzés elleni védettség kialakulásához 2 adag beadása szükséges. A 2 dózis között 21-28 napnak kell eltelnie - ez Magyarországon 28 nap lesz. A vakcina által biztosított védelem időtartama még nem ismert, de meghatározása már folyamatban van. Fontos azonban tudni, hogy a Sinopharm-vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak pedig, akik már megkapták az első adag Sinopharm-vakcinát, meg kell kapniuk a második dózist is az oltási sorozat befejezéséhez. A vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be, másik betegség elleni vakcinát legkorábban 14 nap elteltével kaphatunk” - ezt írta a még bőven idejében, 2021. február 24-én a hazipatika.com.

A védekezés, illetve a kormány illetékeseinek vastagon tudniuk kellett tehát, hogy a kínai oltóanyag beadásáról, több másikhoz hasonlóan, a második oltás után jó két héttel adható ki bármiféle igazolvány. Amely azt bizonyította volna, hogy az akkori vírus ellen elméletileg védettnek tekinthető az illető. Hogy az elindított, megerősített védekezési folyamatokat kompletizálja a vakcinált személy szervezete.

Lia

Magyarán és röviden: csupán bő másfél hónappal az első Sinopharm oltás után lett volna szabad kiadniuk bármiféle igazolást. Persze ezen a módon aligha verhették volna a mellüket az illetékesek, amikor egy-egy hétre a világ, illetve Európa élvonalában voltunk az oltások számát illetően. Helyette a hamis utat választották: tudatosan vagy önkívületi állapotban, de hazudtak. Kinevezték védettségi igazolványnak azt a kártyát, amellyel sok magyart tragikusan félrevezettek. Abban a hiú reményben ringatva őket, hogy a kártya nevéhez illően valóban védettek lettek attól az egyetlen, pár napja kapott oltástól. (A kártya Immuniy Certificate angol neve ugyancsak ezt sugallja.) Ha érdem, magam még akkor szóvá tettem ezt a veszélyes parasztvakítást. Persze senkinek sem kellett sokat gondolkodnia a kártya felirata és bármelyik vakcina valódi védőhatásának ideje közti ellentmondáson. Eléggé nyilvánvaló volt. Kivéve azokat, akinek hivatalból kellett foglalkozniuk vele. A feltételezés nem lehet más, mint az, hogy tudatosan vezették félre az embereket. Azok, akiknek éppen a polgárok védelme volt a feladatuk.

Akkor pedig végképp elszomorodhatunk, ha visszaemlékszünk, hogy milyen módon engedélyezték - egyedül az Unióban - a kínai szer használatát. Gyakorlatilag eltöröltek az előzetes vizsgálatokat addig elvégző szerv érdemi jogosítványait, s egyetlen ember, a gyógyíthatatlan nagyképűség-kórban szenvedő külgazdasági miniszter kezébe adták a döntést. Eszerint a kormány „egyetért azzal, hogy szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált Covid-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése”, továbbá „a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg”. Az ezt szolgáló intézkedéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell megtennie.

Facebook

Tehát ettől fogva ő határozhatta meg, honnan vásároljon az ország oltóanyagot, s bármilyenek voltak a szer addigi vizsgálati, hatástani, gyártási bizonyítványai, hitelesített alkalmazási tapasztalatai. Ha voltak egyáltalán. Nálunk mellesleg az erősen hiányos dokumentációt is sikeres kísérletnek tekintették, s magyarázták a népnek. Persze, az is egy változat, hogy Szijjártó egyetlen éjszaka alatt, míg a róla szóló határozatot benyomták a hivatalos közlönybe, megszerezte a legmagasabb szintű virológusi képesítést. Azt már szinte felesleges hozzátennünk, hogy a folyamat még a második oltással sem ér véget. „A harmadik oltás javasolt az elölt vírust tartalmazó vakcinákkal oltottaknak is, például a Sinopharm vakcinával oltottaknál, amelyek működési elvükből fakadóan rövidebb ideig biztosítanak védettséget.” (portfolio.hu) „Sinopharm: ha kínai vakcinával oltották, erősen ajánlott a 3. oltás. Mindegyik vakcina jól teljesített, azaz az mRNS és az adenovírusos oltások is, kivéve a Sinopharmot, különösen a 60 év feletti korosztályban, ahol kifejezetten alacsony volt az ellenanyagszint, és volt, akinél nem is tudtak kimutatni. Nekik mindenképpen javasolták a harmadik oltás felvételét. Azok, akiket Sinopharmmal oltottak, és felvették a 3. dózist, minden esetben Pfizert kaptak, és jelentősen megnövelte az ellenanyagszintjüket.” (egeszsegkalauz.hu)

Facebook

Esetünkben ugyanakkor a kínaiak hangsúlyozták, hogy hatvan év felettieket gyakorlatilag nem oltottak, és így erről nincsenek megosztható tapasztalataik. „Természetesen” Magyarországon éppen ennek a korosztálynak adták arányosan a legtöbb Sinopharmot. „Több mint 850 ezer magyart szúrtak meg kínai vakcinával, bő 90 százalékuk 60 éven felüli volt.” (www.napi.hu)
„A tájékoztató dokumentum lényeges eleme, hogy az szerepel benne: egészségügy okból prioritást élveznek a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év feletti magyarok. Ez az első közvetett kormányzati elismerése annak - az elmúlt hónapokban kicsúcsosodott - problémának, hogy a kínai védőoltással oltott idősek jelentős részénél (egyharmaduknál/egynegyedüknél) nem alakult ki védettség a koronavírussal szemben.” (portfolio.hu)

Ezek fényében nem meglepő, hogy már nem a harmadik oltás a kérdés esetükben, hanem a negyedik.
„Kimondták a magyar szakértők: nem mindenkinek kell a 4. oltás, de a Sinopharmot kapott 60 év felettieknek igen! Az állásfoglalás szerint a 4. oltás felvétele az alábbi csoportok számára javasolt: 60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak." (portfolio.hu)
Facebook

A fenteikkel nem a kínai vakcinák bizonyos korlátait teszem szóvá. (Egyébként minden nemzetközi mérés szerint ezek a legkevésbé hatékonyak.) Hanem a kormánykommunikáció súlyos, adott esetben életről-halálról döntő hiányait. Emlékezzünk, hónapokig szajkózta az operatív törzs, hogy minden vakcina egyformán hatásos, ez azonban ebben a formában, pontosítás nélkül egyszerűen nem volt igaz.

Most kezdik a zömmel tavaly kiadott védettségi igazolványokat - még a hivatalos közlések is - a valósághoz közelebb álló oltási igazolványként emlegetni. Bár sok illetékes szóhasználatában abszolút felcserélhetőnek tűnik fel a kettő. Pedig messze nem ugyanarról az állapotról van szó. A közelmúlt tragikus esetei szintén azt bizonyították, hogy egy vakcina beadása önmagában nem elégséges, s esetleg nem tudja hatását kifejteni a tényleges védettségig. Valódi védelmet, annyit, amennyi szakmailag elvárható a típusától, csakis jó pár hét után fejt ki.

Facebook

Most jó alkalom lenne tisztázni a fogalmakat, a különbséget oltások és a védettség között. Bár nem valószínű, hogy megtörténik. Hisz máris volt egy visszalépés. „A nemrég elfogadott szabályok szerint február 15-től harmadik oltáshoz kötötték volna a védettségi igazolványok érvényességét, ellenben az uniós szabályozás értelmében a második oltástól számított 270 napig érvényes az igazolvány. Ezt a döntést azért változtatták meg, mert sem az uniós tagállamok, sem Brüsszel nem szigorított a védettségi igazolványokkal kapcsolatban, így a magyar állampolgárokra idehaza szigorúbb szabályok vonatkoztak volna, mint máshol.” (mfor.hu)

Látszólag tehát most alkalmazkodtunk Brüsszelhez. Csak az maradt ki a tájékoztatásból (Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter), hogy Nyugat-Európában sehol sem oltottak kínai vakcinával. S mint fentebb taglaltuk, ennek sajnálatos módon annyival rövidebb, illetve gyengébb a hatóereje, hogy ez a beadott oltóanyag külön elbírálást igényelt volna Magyarországon. Vagy legalább - ezt még most sem késő megtenni - ingyenes állami vagy nagyon olcsó tesztelési lehetőséget biztosítani azoknak, aki vélhetőleg beletartoznak a potenciális veszélyeztettek körébe. A módosítás szerint viszont a hivatal döntése alapján aligha fogják „háborgatni” őket oltási igazolvány ügyben. Holott a szakemberek már nem is a harmadik , hanem negyedik megerősítő oltást javallják számukra, mégpedig erőteljesen.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.