Országos bérlakásprogramot jelentett be Debrecenben a Jobbik – Évente több ezer lakást építenének

100 és 200 milliárd forint közötti költségvetési forrásból indítanák el a programot, ez Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerint 4-6 éven belül megtérülne. Salamon Gergő, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje úgy látja, jelenleg sokaknak nincs esélye Debrecenben saját ingatlant vásárolni.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Sajtótájékoztatót tartott február 5-én Debrecenben a Jobbik. Az eseményről a párt által készített, rendelkezésünkre bocsátott videó alapján számolunk be. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy az Egységben Magyarországért kormányra kerülése esetén egy állami bérlakásprogramot indítanának, amellyel a piaci ár legfeljebb feléért juthatnának tartós lakhatáshoz az ezzel nem rendelkező állampolgárok. A programmal elsősorban a fiatalokat céloznák meg.

A képviselő kifejtette, évente több ezer bérlakást építenének. Átvizsgálnák továbbá az üresen álló állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, és az erre alkalmasakat egy felújítás után szintén bevennék a programba. Ezek a politikus szerint az összes bérlakás 10-20 százalékát jelentenék. Z. Kárpát Dániel a magántulajdonban lévő, üresen álló ingatlanok kapcsán azt mondta, országossá tennék a lakásügynökségek koncepcióját, ezen keresztül motiválnák a lakástulajdonosokat a bérbeadásra.

Salamon Gergő, a párt regionális igazgatója, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje (Hajdú-Bihar megyei 3-as választókerület) a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ma Debrecenben egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához 10 évnyi fizetést kell félretennie annak, aki az átlagjövedelemnek megfelelő összeget keresi. A politikus szerint nemcsak a fiataloknak, de nagyon sok középkorú polgárnak sincs esélye Debrecenben saját ingatlanhoz jutni. Úgy látja, a bérlakásprogram megoldást jelentene a számukra.

Salamon azt is kifejtette, hogy a választókerületében nagyfokú az elvándorlás, Létavértesen például 1970-ben még 10 ezren éltek, ehhez képest ma már csak 7500-an. Szerinte a térség fiataljai itt nem tudnak boldogulni, ezért jobb esetben Budapestre vagy Dunántúlra, rosszabb esetben Nyugat-Európába költöznek. A jelölt azt ígéri, ellenzéki győzelem esetén jövőképet adnak a fiataloknak.

4-6 éven belüli megtérülést várnak

A bérlakásprogram anyagi vonzatairól telefonon keresztül kérdeztük Z. Kárpát Dánielt. A politikus a Debrecinernek úgy fogalmazott, a terveik megvalósítása semmibe sem kerülne, és mégis sokba. Az elképzeléseik szerint a bérlakásokat az önkormányzatok kezelnék, de az országos költségvetésből fedeznék az építési költségeket. 100 és 200 milliárd forint közötti összegről lenne szó, ugyanakkor a párt számításai szerint 4-6 éven belül megtérülne minden otthonteremtésre fordított kiadás a járulékos pozitív gazdasági hatásokon, adóbefizetéseken keresztül. „Ahol ilyen programot csináltak, ott ez annyira pörgeti a gazdaságot, hogy a középtávú pozitív hatásai lényegesen erősebbek, mint amennyibe került” – fogalmazott a képviselő.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Megkérdeztük Z. Kárpát Dánielt arról is, hogy az elképzeléseik szerint hogyan működnének az országosan bevezetett lakásügynökségek, és milyen módon motiválnák az üres lakások tulajdonosait a bérbeadásra. A politikus elmondta, Budapesten most indul el kísérleti jelleggel a lakásügynökségi modell. Ennek alapja az a megfigyelés, miszerint sok tulajdonos üresen hagyja az ingatlanát. Ez a képviselő szerint történhet befektetési okból, vagy akár szervezési nehézségekre visszavezethetően is. „A mi célunk az, hogy ilyen esetben akár költségvetési források bevonásával is lehetővé tegyük, hogy az ingatlannak bérlője legyen, és egy kiadója, aki nem a piaci díjat kapja, de a különbözet kipótlásában segít neki a költségvetés, vagy a lakásügynökség mögött álló költségvetési szerv” – magyarázta Z. Kárpát Dániel.

Ők sem akarják a tócóvölgyi lakóparkot

Szintén telefonon érdeklődtünk Salamon Gergőtől, hogy mit gondol a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat által a Tócóvölgybe tervezett, ezerlakásos lakóparkról, amely beruházás ellen a Jobbikkal választási szövetségben lévő Momentum éppen aláírásokat gyűjt. Salamon azt mondta, tudomása szerint a szövetségeseiknek nem önmagában a lakásépítésekkel, hanem a helyszínnel van problémájuk, a Jobbik által felvázolt bérlakásprogramot pedig ők is támogatják. A politikus egyetért a Momentum aláírásgyűjtésével, mint mondta, amögött többek között természetvédelmi és logisztikai megfontolások állnak.

Videó: Magyari Tibor/Jobbik

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.