Külső támadást, idegen zsoldosokat emleget Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere az új Facebook-oldalán

A politikus hazugsággal, lélekmérgezéssel és a fejlesztések akadályozásával vádol több ellenzéki szereplőt is, köztük Donáth Annát, a Momentum elnökét és Salamon Gergőt, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjét is. Koós László helyi önkormányzati képviselő szerint a polgármester a lemondásával tehetne igazságot Hajdúhadházon.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Február 8-án a néhány nappal korábban létrehozott, Igazságot Hajdúhadháznak nevű közösségi oldalon tett közzé egy írást a település polgármestere, Csáfordi Dénes (Fidesz), amelyben különféle ármánykodásokkal vádol több ellenzéki politikust is.

Facebook

A városvezető a posztja elején hosszasan elmélkedett hazugságról és igazságról. Olyanokat ír például, minthogy „sokan közülünk el sem tudják képzelni, hogy vannak olyan emberek, akik gyakran tesznek a valósággal szöges ellentéten álló kijelentéseket”. Majd rátér a bejegyzés lényegére: Csáfordi szerint 2019 óta külső támadás alatt áll Hajdúhadház, a támadók pedig minden, a 2010-től tartó polgármesteri időszaka alatt felépített eredményt le akarnak rombolni.

A politikus azt írja, a településen nincs működő ellenzéki szervezet, ezért máshonnan küldtek oda bajkeverőket. „Téglásról, Debrecenből, Vámospércsről és Budapestről támadnak bennünket” – sorolja a polgármester.

A hajdúhadházi városháza
Budai Péter

Csáfordi Dénes ezt követően hazugsággal vádolja Koós László helyi önkormányzati képviselőt, amiért a 2019-es választási kampányban milliárdos nagyságú városi adósságállományról beszélt. „Hazudott! Nem volt, s most sincs ilyen. S azóta is folyamatosan mérgezi azok lelkét, akik szóba állnak vele, vagy elolvassák írásait” – olvasható a politikus bejegyzésében.

A viszályt szító idegen zsoldosok

De a polgármester itt nem állt meg, más ellenzékieket is megnevezett. Azt írja, Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a Momentum elnöke, Kosztin Mihály (Momentum) vámospércsi és Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselő és a jobbikos Salamon Gergő, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák Hajdúhadház boldogulását. „Hazugságokat terjesztenek, viszályt szítanak, s igyekeznek megakadályozni minden fejlesztést. Ennyit tudnak, ez az ellenzék idegen zsoldosainak tevékenysége Hajdúhadházon” – fogalmaz Csáfordi.

A polgármester bejegyzésére több fideszes politikus is kommentben reagált. Tasó László (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője például azt írta, „soha ne vegye el senkinek az alkotókedvét, ne gyengítse tetterejét néhány személyiségzavarosnak tűnő zsoldoskatona, vagy eltorzult küldetéstudattal rendelkező figura”. A honatya ezt követően Ady Endre A perc-emberkék után című verséből idézett:

„Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.”

Nehéz megállapítani, hogy az önironizálás volt-e a szándéka Tasónak, s ezért citálta be a hatalmon lévőkön élcelődő verssorokat, vagy egyszerűen csak sajátosan értelmezte Ady szavait.

Facebook

A poszthoz Ménes Andrea (Fidesz), Vámospércs polgármestere is kommentelt. Azt írja például: „Valóban méltatlan, hogy mindenféle idegen, helyismerettel nem rendelkező, produkció nélküli emberek szennyezik be azt a verejtékes munkát, amiről nekik fogalmuk sincs!”.

Facebook

Nem kellene az igazság bajnokaként megnyilvánulnia

Csáfordi Dénes soraival kapcsolatban telefonon kerestük Koós Lászlót, Kosztin Mihályt és Salamon Gergőt is.

Koós úgy fogalmazott, nehéz reagálni a polgármester állításaira, mert miközben az igazságról értekezett, hazugságokkal töltötte meg az írását. A képviselő azt mondta, sosem találkozott Kosztin Mihállyal, ahogy Donáth Annával sem. Nevetségesnek tartja a polgármester azon gondolatát, miszerint velük és Salamon Gergővel együtt minden fejlesztést meg akarnának akadályozni. Koós azt is elmondta, Csáfordi bejegyzése kapcsán sokan felhívták őt, úgy látja, a polgármester saját maga alatt vágta a fát a vádjaival. „Ha igazságot akar tenni Hajdúhadházon, akkor mondjon le, és igazság lesz” – reagált az önkormányzati képviselő.

Salamon Gergő
Facebook

Salamon Gergő, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje a válaszában először is leszögezte, Donáth Annával és Kosztin Mihállyal semmilyen közös ügyük nem volt Hajdúhadházon, a 2019-ben a Jobbik kompenzációs listájáról mandátumot szerzett Koós Lászlóról pedig azt mondta, a testület egyetlen olyan tagja, aki Hajdúhadház érdekeit képviseli. Szerinte Csáfordinak éppen ezért van baja Koóssal. Salamon elmondta, nehéz reagálnia a polgármester szavaira, mert nem írta le, hogy szerinte mivel kapcsolatban nem mondott igazat. A bejegyzéshez hozzászóló fideszes politikusokról a jelölt azt mondta: „a szintjüket hozzák”.

Kosztin Mihály és Donáth Anna
Tóth Tamás

„Örülök neki, hogy legalább a nevemet megjegyezte” – fogalmazott a Debrecinernek Kosztin Mihály Hajdú-Bihar megyei közgyűlési és vámospércsi önkormányzati képviselő. Szerinte Csáfordi Dénesnek nem feltétlenül kellene az igazság bajnokaként megnyilvánulni, miután korábban hiába keresték az Irinyi utcai roma családok ügyében. „2021. május 10-én küldtem e-mailt Csáfordi úrnak, amire a mai napig nem válaszolt, már ha az említett írását nem tekintjük válasznak” – mondta Kosztin, aki szerint a polgármester bejegyzése Tasó László választási kampányának részeként kezelhető. A képviselő elmondta, a Momentum csak azt szeretné elérni, ha a hajdúhadházi szegregátumban élők élethelyzetének javítására kapott európai uniós forrásokat valóban erre a célra költené az önkormányzat. „Ne legyen sumákolás, ne legyen túlárazott kivitelezés, ne ebből fizessék ki a Fidesz strómanjait” – sorolta Kosztin.

Biztosítékokat vár Donáth Anna

Csáfordi Dénes bejegyzésére a Debrecinernek eljuttatott közleményben reagált Donáth Anna európai parlamenti képviselő. Ebben azt írja, nem fogja hagyni, hogy az esélykiegyenlítésre szánt európai uniós támogatást úgy költhesse el az önkormányzat, hogy azzal elüldözhesse a Hajdúhadházon élő családokat. A politikus hangsúlyozza: Magyarország arra kapta ezt a pénzt, hogy javuljon a bajbajutottak, rászorulók helyzete, nem arra, hogy ilyen embertelen helyzet előállítására költsék.

Donáth Anna
Momentum

„Azért dolgozunk az önkormányzatokban és az Európai Parlamentben, hogy Hajdúhadház fejlődjön, hogy minden magyar település gazdagodjon. Csáfordi Dénes pártja, a Fidesz rövidíti meg a magyar önkormányzatokat és közösségeinket pénzzel” – írta Donáth, valamint hozzátette, ők ezzel szemben azért küzdenek, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak az EU-nál, hogy ne tudja elsikkasztani a hatalom az iskolákra, kórházakra, munkahelyekre és a jobb lakhatásra szánt támogatásokat.

„Továbbra is várjuk Csáfordi Dénestől a biztosítékot arra vonatkozóan, hogy azok az Irinyi utcai emberek, akiknek az életminőségének javítására szánták a pénzeket, vissza fognak-e tudni majd költözni a lakásokba a felújítás után” – olvasható a képviselő közleményében.

A hajdúhadházi Irinyi utcán önkormányzati bérlakásokban élő, a városvezetés által költözésre felszólított roma családok ügyével a Debreciner már több alkalommal is részletesen foglalkozott. Cikkeinket ide kattintva olvashatják.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.